05
de febrer
de
2021, 20:00
Actualitzat:
09
de febrer,
19:43h
La primera setmana de campanya de Laura Borràs (Barcelona, 1970) ha estat agitada. A les propostes sobre la declaració d'independència -qüestió plena de matisos que avança en paral·lel a la petició d'un referèndum acordat i apadrinat per les institucions europees- s'hi han sumat les reserves d'altres formacions independentistes sobre el cas que l'afecta al Tribunal Suprem. La candidata de Junts, en aquesta entrevista a NacióDigital, repassa les prioritats per a la legislatura vinent, argumenta per què no vol entrar a debatre sobre una hipotètica inhabilitació i dona pistes sobre els noms que governaran amb ella si es converteix en la primera presidenta de la Generalitat.
- En el full de ruta de Junts es compromet a activar la declaració d'independència. Per què el país està més preparat ara que el 2017? Quines estructures hi ha a punt i quines s'han de posar en marxa?
- No he dit en cap moment que el país estigui més preparat per fer-ho. Hem de preparar el país per fer-ho, perquè aquest és el compromís de les persones que voten partits independentistes: que els seus partits els portin a la independència. Per tant, això és el que vam voler aplegar en el nostre document: una carta de navegació per poder avançar a partir de set punts. Estarem encantats de rebre altres propostes o d'incloure millores i suggeriments que hi pugui haver. Pel que fa a les estructures, són la força i el respecte -i autorespecte- institucional. Des del món local fins al Consell per la República hem de tenir totes les institucions alineades per estar en disposició d'activar la declaració d'independència i, per tant, defensar-la.
- En el seu document de compromís també s'hi inclou que el Govern ha d'estar preparat per dur a terme accions unilaterals o de desobediència institucional en el cas que Pedro Sánchez no vulgui negociar. Quines?
- Això és extreure un dels punts que plantegem dins d'una estratègia ambiciosa. També és unitària, perquè hi hem de ser tots per poder-ho fer. Hem d'avançar en tots els fronts des del compromís d'un Parlament on hi hagi una majoria de vots o d'escons independentistes. El de la negociació amb l'Estat, també: per part de Junts sempre ha estat un espai obert. El problema és el nivell d'exigència que nosaltres plantegem en aquesta negociació. Per tant, quan els altres fan servir el concepte de diàleg -que és un simulacre- nosaltres ens mantenim en la idea de diàleg fort. Quan la negociació troba sempre el mateix mur, és obvi que no ens hi podem aturar, perquè això és un intent d'impossibilitar que avancem. Davant la impossibilitat d'aconseguir una negociació efectiva en els termes que cal fer-la -amnistia, reconeixement i exercici del dret a l'autodeterminació i final de la repressió-, evidentment obrim la porta a emprendre les accions unilaterals. Sempre cívica, pacíficament i democràticament.
- Defensen ratificar els passos fets fins ara amb una resolució al Parlament.
- Ens hem de trobar amb el compromís, no amb les declaracions. El vot és un compromís molt fort. L'electorat, quan vota independentisme, vol que la gent que rep aquest vot tingui un compromís independentista. El que estem proposant, en el primer compàs de la legislatura, és anar al Parlament per refermar el que ha de ser el full de ruta amb una resolució que refermi la sobirania popular. Venim d'una legislatura amb una majoria d'escons independentistes, però no hem avançat en la independència. Ha estat per molts motius: hi ha hagut molta complexitat, mai abans s'havia gestionat la presó, l'exili i la repressió creixent. Hem d'aprendre dels errors i intentar solucionar-los.
- I què passa si el secretari general del Parlament es nega a publicar al butlletí oficial de la cambra la resolució que surti del ple?
- Haurem de fer de manera que el Parlament tingui garantit el respecte a la seva sobirania.
- Se l'hauria de cessar, al secretari general del Parlament, si arriba aquest cas?
- És fonamental que tots els servidors públics sàpiguen que ho són al servei de la voluntat democràtica, que no hi pot haver cap altre límit. La Constitució no ho és, ho és la democràcia. No és la repressió el que ha d'imposar aquest límit. És justament el respecte a la sobirania del poble de Catalunya, que té la seva expressió màxima a la cambra. Un Parlament controlat, induït, reprimit, emmordassat, que no permet ni tan sols que es publiqui allò que els seus representants diuen en sessió pública i que tothom sent a casa seva, és un Parlament mutilat. Nosaltres estem parlant de reforçar i de recuperar aquesta sobirania de les institucions. Això és fonamental.
- El seu candidat a presidir el Parlament és Josep Costa, ara vicepresident?
- El nostre candidat a tot és un membre de Junts. Ho ambicionem tot i, en aquest sentit, seria un magnífic president del Parlament. No en tinc cap mena de dubte.
- Si és presidenta, mantindrà Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d’Esquadra?
- Nosaltres parlàvem de la restitució en tots els aspectes. Malauradament, només s'ha pogut fer aquesta. Com a presidenta, treballaré per mirar cap al futur.
- És compatible en la pròxima legislatura activar la DUI i tenir a Trapero de major dels Mossos?
- Quan parlem de la pròxima legislatura, cal posar les bases de cap a on volem anar. El temps no ens pot fer caure en errors com en el passat. És molt important: el què el tenim clar i el com és el més important, més que el quan. El com ha de garantir que aquest quan sigui durador, que no vingui computat en segons o passes enrere que no ens donin la independència de Catalunya. El que ha de poder ser compatible és el com estarem en posició d’activar-la defensar-la i sostenir-la.
- Però és compatible fer la independència amb Trapero de cap dels Mossos?
- Nosaltres treballarem per declarar la independència i per fer-ho en totes les condicions.
- Vostès han estat crítics en campanya amb ERC. Han argumentat que han negociat "engrunes" al Congrés, i també que busquen "excuses" per no culminar el mandat de l'1-O. Què és més realista, la independència unilateral o un referèndum acordat amb l'Estat?
- Nosaltres no estem en el pactisme màgic, que s'ha revelat com a pactisme tràgic a la llum dels esdeveniments i dels incompliments sistemàtics també en el moment de pandèmia en el qual ens trobem. Mai tants vots independentistes havien servit per tan poc al Congrés. Hem estat sempre partidaris de fer fort l'independentisme, i a Madrid és on més fort hauria de ser, treballant junts per aconseguir el millor per Catalunya. Vam advertir que investir Pedro Sánchez no era una bona estratègia, i s'ha vist que no ho és. La taula de diàleg va servir per investir el líder del PSOE i, en aquest sentit, s'agraeix la sinceritat de Salvador Illa, que quan li preguntaven per això deia que era per escollir Sánchez. Fins i tot hem vist que va servir per allargar-ho fins a aprovar uns pressupostos insuficients amb Catalunya, ho vam denunciar fent una esmena a la totalitat. En qualsevol cas, haver-los abordat conjuntament hauria tingut alguna possibilitat més gran que fossin més beneficiosos per als ciutadans de Catalunya.
Fer-ho conjuntament, amb tots els vots de l'independentisme, ens hauria donat aquesta força. Quan negociem junts, guanyem tots. Quan ho fem per separat hi sortim perdent tots. En els fons europeus, que també havien estat un esquer perquè es votés un determinat estat d'alarma que nosaltres també hi vam votar en contra perquè sabíem que no seria així , ara se'ns confirma. S'havia dit que s'havia aconseguit que la Generalitat negociés i gestionés els fons europeus. Ara és evident que no, fins i tot s'ha rectificat en aquest vot perquè ja han vist que una vegada més se'ns havia aixecat la camisa. No donem crèdit a aquest govern, i la credulitat ha estat un dels principals problemes, per això actuem en conseqüència. El que cal, si de cas, és poder estar junts reivindicant el millor per Catalunya.
- Ara que parla dels fons europeus: el programa de Junts diu que intentarà evitar la contractació pública d'empreses de l'Íbex-35, però la tria dels 27 projectes tractors per part del Govern, del qual forma part Junts, està farcida de companyies d'aquest tipus. És coherent? L'elector ho entén?
- Quan parlem de l’Íbex-35 ens estem referint a les empreses de la llotja del Bernabéu, les empreses que són rescatades pel govern . Pensem en el projecte Castor i en els bancs, per això sí que hi ha haver diners. Nosaltres hem de rescatar les petites i mitjanes empreses o les grans empreses catalanes, és igual. En aquest sentit, quan parlem de l'Íbex-35 no estem parlant de les empreses catalanes, estem parlant de les empreses extractives, dels oligopolis madrilenys.
- Entre aquestes empreses hi ha Indra.
- Hi ha Indra, com hi pot haver Almirall o Grífols, totes les empreses catalanes que són a l'Íbex. Quan parlem d’això, parlem de la llotja del Bernabéu. Nosaltres el que estem és apostant per empreses catalanes, i tenir un model de contractació a la Generalitat que en faci una discriminació positiva és un model de futur pel mateix país.
- Abans parlàvem de l'estratègia de campanya, amb crítiques creuades entre Junts i ERC. Hi ha d'haver un canvi en la direcció republicana perquè hi hagi un gir d'estratègia? En un míting aquest dilluns des de Mataró va dir que la "via àmplia" podria convertir-se en una "via morta".
- El nostre model és la via catalana, que és la de ser-hi tots. Alguns parlen de via àmplia, nosaltres parlem d'ample de via. Segons com, podem anar a parar a una via morta. El que volem és ambicionar l'objectiu, i posar per damunt allò que ens uneix del que ens separa.
- Però la direcció d'ERC ha de canviar perquè el procés avanci?
- ERC és un partit sobirà, prendrà les decisions que cregui oportunes. Nosaltres som un partit jove, radicalment democràtic, que ha fet un procés participatiu amb molt poc temps i de manera escrupolosa. Hem fet un sistema de llistes amb molt poc temps, tot ha vingut condicionat pel marge de les eleccions i la interferència del Tribunal Suprem, que ens va deixar sense president. Cada partit decideix les seves estratègies, i els militants d'ERC decideixen quina és la seva direcció, faltaria més.
- Si Junts no guanya les eleccions, es comprometen a investir un candidat independentista com Pere Aragonès?
- Nosaltres treballem per guanyar les eleccions, per insistir molt en el fet que cal guanyar bé per estar en disposició de governar bé. Per oferir solvència i avançar cap a la independència, aquesta és la nostra ambició. Estem parlant de poder guanyar àmpliament, però de tenir un Govern independentista, no amb independentistes. La preposició marca una diferència que és la diferència que ha de marcar la legislatura.
- Carles Puigdemont ha posat condicions a la investidura d'Aragonès. Deia que ERC hauria d'assumir un mínim de l'estratègia independentista de Junts. Ho veu lògic?
- Tenim una estratègia i l'hem feta pública. Primer ens deien que no en teníem. Som aquí, que els altres diguin on volen ser. El que és important és cap on volem anar. Si tots ho tenim clar, consensuem com ho fem. Ho posem damunt la taula, i alhora obrim els braços a les propostes, a escoltar-les, a negociar-les. El que és evident és que hem de tenir una estratègia per avançar. La que hi ha hagut fins ara és obvi que no ha donat cap resultat. Haurem comès errors tots, però no hem avançat. A l'hora de voler avançar, haurem de consensuar la manera com ho fem. Insisteixo que hem fet aquest esforç de posar negre sobre blanc una proposta, serà benvingut el que permeti avançar.
- Hem començat parlant de desobediència institucional. Tenint en compte que vostè qualifica de política la causa que hi ha oberta al Suprem per presumpte fraccionament de contractes, està disposada a desobeir una hipotètica inhabilitació?
- Una vegada més, posem la bena abans que la ferida. No hi ha cas, no hi hauria d'haver judici, no hi hauria d'haver condemna. I no hi hauria d'haver sentència, com ara vostès diuen. Com que em mantinc en un marc mental català, és molt important trencar el marc mental d'allà on ens volen en el context que ens trobem per poder fer política. I l'Estat ens vol en aquest marc mental. No hi vull entrar. No parlaré del que faria amb una suposada inhabilitació perquè no hi hauria hagut d'haver cap causa. Com que no hi ha causa, no hi ha inhabilitació. Així que no anticiparé allò que, naturalment, anticipant-ho, representa una banalització del que passa. I no és gens banal. Com que no hi ha causa, no em manifestaré sobre una possible inhabilitació que suposaria col·laborar amb el Suprem i per tant amb la injustícia espanyola. No ho faré.
- S'ha referit reiteradament a la injustícia espanyola, també quan la CUP va plantejar dubtes sobre la seva investidura en cas que guanyés les eleccions. També s'ha manifestat sobre a la manipulació que, segons vostè, ha fet la Guàrdia Civil dels correus que van associats a la causa del Suprem. Podria concretar què ha manipulat la Guàrdia Civil?
- Això ho estan fent els meus advocats. Tinc aquest procés judicial obert, i he donat totes les explicacions públiques i polítiques en seu parlamentària, tant al Parlament com al Congrés. Ho he fet de manera voluntària. Em remeto als fets, està publicat a YouTube. He volgut sempre donar comptes del que he fet, he volgut ser sempre extraordinàriament transparent i defensar la meva innocència. Això està sub iudice i ja no en parlaré més. Ja sé que no puc esperar un judici just d'Espanya, i m'agradaria poder esperar una campanya justa a Catalunya. Aquest tema hi és, i fa el joc brut a l'Estat. Com em permetran, no hi col·laboraré. A més, dic una altra cosa: tots aquells companys de viatge que vulguin afirmar per activa o per passiva, o fer judicis de valor, sobre la meva possible condició de corrupta -que no ho sóc-, sàpiguen que en qualsevol moment que ells puguin ser objecte de lawfare de l'estat espanyol com ens passa els independentistes, ens tindran al seu costat.
- Es podria entendre, per tant, que l'independentisme i els seus dirigents haurien de tenir la pràctica condició d'inviolables, en aquest context?
- De cap manera. Es tracta de no donar-li la legitimitat a la justícia que pretén ser l'última línia de defensa de la unitat territorial espanyola. Això no és que ho digui jo, ho han dit parlamentaris de la dreta extrema o de l'extrema dreta al Congrés. I el ministre de l'Interior o el president del govern espanyol han reconegut l'existència d'una policia patriòtica, que és la que fa uns determinats informes que van directament a aquesta justícia patriòtica amb aquest resultat. Si nosaltres que som víctimes d’aquesta situació de lafware hi col·laborem, aquesta situació es perpetuarà. No ho vull fer i ho dic per activa i per passiva: no col·laboraré amb la injustícia espanyola. Això no parla de la inviolabilitat de l'independentisme, sinó de la causa general que representa l'independentisme per a Espanya i els mètodes que prenen. En aquests moments, com que no volen resoldre la qüestió per la via política, ho estan intentant per la via judicial.
- Pere Aragonès, candidat d'ERC, ha assenyalat que, si es confirmés el cas per presumpte fraccionament de contractes, seria corrupció. Què li respon?
- No responc a Pere Aragonès. Vinc a parlar de Junts, i em sembla que he estat extraordinàriament clara dient el que he dit. Si mai Aragonès té problemes perquè la justícia espanyola el persegueix en el context d'aquesta causa general contra l'independentisme, em tindrà al seu costat com em tenen els seus companys Lluís Salvadó, Josep Maria Jové i Bernat Solé.
- Ha parlat amb Marta Rovira?
- No, no hi he parlat recentment.
- La secretària general d'ERC li ha exigit disculpes perquè vostè hauria afirmat, segons ella, que Junqueras és a la presó per corrupció.
- No, no m'ha parlat en privat, no hem parlat d'aquest tema. Ella ha expressat el que havia d'expressar, i cadascú és amo de les seves paraules o dels seus silencis.
- Quim Torra tindrà presència a la campanya de Junts? La seva inhabilitació ha derivat en unes eleccions en les quals, per ara, no ha aparegut.
- Que vostès no l'hagin vist no vol dir que no l'hagi tinguda. Els puc confirmar que amb el president Torra hi tinc contacte diari, permanent, en tot el que portem de campanya. També sabran, coneixent-lo, i com és d'extraordinàriament prudent, que respecta les mesures del Procicat de manera extraordinàriament ferma. Tranquils, que molt aviat el veuran a l'altra banda de la pantalla. És evident que compto amb el suport del president Puigdemont, del president Torra i de totes les persones que conformen la llista de Junts.
- El veurem al míting central?
- El veuran al míting central.
- Però en aquest context es poden complir les restriccions i participar en els mítings. Les eleccions estan convocades perquè el Suprem va inhabilitar un president, i es fa estrany que el partit que més s'identifica amb aquest president, encara que no en sigui militant, no participi en l'arrencada de campanya.
- Exacte, perquè vostès ho diuen: no és militant. El president Torra va tenir aquest rol en el moment que es va crear el partit. Era president de la Generalitat i no va fer el gest de militància. Però em sembla que tothom sap i pot llegir als seus tuits que és el meu president: està al meu costat, com jo he estat sempre al seu. També estem sent molt respectuosos en la durada dels actes perquè després podem fer el retorn sense incomplir el toc de queda. Donem molta prioritat a la llista, sempre parlen persones de la llista. Però el president hi és, el veuran i hi serà. Que ningú pateixi. Si la preocupació de la gent és aquesta me n’alegro molt, perquè no hi ha res pel qual calgui patir.
- Al Govern actual li ha faltat lideratge, com ha dit Jordi Sànchez, secretari general de Junts?
- Sànchez es refereix també a aquests sis mesos sense president. És evident que es troba a faltar, i és evident que el president Torra es troba a faltar, perquè cal aquesta funció de lideratge i de coordinació com ell va assumir en el moment més complicat de la pandèmia. Era un territori ignot, desconegut. A un Govern li cal lideratge, i per això és extraordinàriament temerari que el Suprem hagi deixat un territori desprovist de la seva màxima autoritat. En temps de pandèmia és encara més especialment dur i cruel.
- Pel que fa a model econòmic: es comprometen a no retallar en Salut?
- No només ens comprometem a no retallar en salut, sinó que estem parlant de doblar-ne el pressupost.
- Com es quadraran els comptes?
- En una Catalunya independent seria molt més fàcil fer aquests números. En la Catalunya que tenim ara, en aquesta autonomia isquèmica, és obvi que cal prioritzar i treballar per permetre un reconeixement als professionals i una atenció integrada. Precisament va ser una de les actuacions del president Torra en la pandèmia: excloure de Treball, Afers Socials i Famílies les residències per vincular-les a Salut. Hem de treballar en la recerca biomèdica, que és la que ens portarà la solució. Les paraules retallades i Salut, en el govern de Laura Borràs, no hi seran juntes.
- La setmana passada el Govern va demanar 1.800 milions més al FLA. L'endeutament amb l'Estat no para de créixer, tot i que vostè defensa que l'Estat desaparegui de Catalunya. Com es quadra, tot això?
- Hem d'endeutar-nos. Per una vegada que li podem fer dèficit a l'Estat en comptes del dèficit fiscal que tenim, és evident que cal dur a terme aquest endeutament el màxim que sigui possible. Això ens dona liquiditat immediata, que és el que hauria de fer l'Estat, però que decideix no fer en una deixadesa de funcions i un abandonament de les famílies i els professionals i pimes com no hi ha en cap país d’Europa. Dimecres ho explicava el Banc Central Europeu (BCE): Espanya és a la cua dels ajuts directes. Per què Europa mobilitza tants diners? Perquè entén que cal fer front de manera immediata a la impossibilitat que la gent pugui guanyar-se la vida. Perquè aquesta gent, que no treballa a causa de la pandèmia, no passi a formar part de la llista de l'atur. Espanya lidera l'atur juvenil amb un 40%, i està a punt de ser líder en atur general.
Per tant, és molt important disposar d'aquesta liquiditat ara. El MEDE posava recursos a disposició per això. El president Torra li va fer una carta al president Sánchez, i ell va dir que connaie pas, que per MEDE no li venia res, per SURE tampoc. Però per apujar les quotes als autònoms, sí. Nosaltres ho denunciem, i per això no tenim cap complicitat amb aquest govern que no fa la feina que li correspon de fer i que han fet la resta de governs europeus. Hi ha hagut una única estratègia a Europa: diners ara per no tenir mals majors després. A la nostra escala de la Generalitat, cal endeutament màxim per aconseguir allò que l'Estat no fa. La responsabilitat la volem tota, i en el marc que tenim ens hem d'alinear amb les polítiques europees.
- En el seu futur Govern hi serà Joan Canadell?
- En el meu futur executiu hi haurà persones preparades, eficaces i eficients, que puguin fer-se càrrec dels reptes que tenim al davant.
- En aquest conjunt de persones preparades i eficaces hi ha Joan Canadell?
- Naturalment. Tinc una llista plena de persones eficaces i eficients, Joan Canadell al capdavant. L'ha votat la nostra militància, ha format part del nostre projecte polític i és una persona amb la qual em sento molt identificada perquè tots dos teníem una altra vida i ara som aquí per compromís i per vocació de servei, i per aportar el que puguem en els nostres àmbits d’expertesa al servei del país.
- Compta amb Oriol Mitjà com a conseller de Salut?
- Compto amb Oriol Mitjà com compto amb Jaume Padrós, Josep Maria Argimon, Salvador Macip, Àlex Arenas, Bonaventura Clotet, Antoni Trilla… Fixi's la quantitat d’experts amb qui he anat tenint interlocució directa per anar escoltant i aprenent al màxim dels seus aprenentatges per traslladar-los a les polítiques públiques. Comptaré amb tots els professionals que tenim a la magnífica sanitat pública.
- Com a presidenta, hauria cessat Alba Vergés o Chakir el Homrani?
- Treballaré per nomenar professionals, consellers competents que estiguin en disposició de fer la seva feina amb eficàcia. Miraré cap al futur, no cap al passat.
- En el full de ruta de Junts es compromet a activar la declaració d'independència. Per què el país està més preparat ara que el 2017? Quines estructures hi ha a punt i quines s'han de posar en marxa?
- No he dit en cap moment que el país estigui més preparat per fer-ho. Hem de preparar el país per fer-ho, perquè aquest és el compromís de les persones que voten partits independentistes: que els seus partits els portin a la independència. Per tant, això és el que vam voler aplegar en el nostre document: una carta de navegació per poder avançar a partir de set punts. Estarem encantats de rebre altres propostes o d'incloure millores i suggeriments que hi pugui haver. Pel que fa a les estructures, són la força i el respecte -i autorespecte- institucional. Des del món local fins al Consell per la República hem de tenir totes les institucions alineades per estar en disposició d'activar la declaració d'independència i, per tant, defensar-la.
- En el seu document de compromís també s'hi inclou que el Govern ha d'estar preparat per dur a terme accions unilaterals o de desobediència institucional en el cas que Pedro Sánchez no vulgui negociar. Quines?
- Això és extreure un dels punts que plantegem dins d'una estratègia ambiciosa. També és unitària, perquè hi hem de ser tots per poder-ho fer. Hem d'avançar en tots els fronts des del compromís d'un Parlament on hi hagi una majoria de vots o d'escons independentistes. El de la negociació amb l'Estat, també: per part de Junts sempre ha estat un espai obert. El problema és el nivell d'exigència que nosaltres plantegem en aquesta negociació. Per tant, quan els altres fan servir el concepte de diàleg -que és un simulacre- nosaltres ens mantenim en la idea de diàleg fort. Quan la negociació troba sempre el mateix mur, és obvi que no ens hi podem aturar, perquè això és un intent d'impossibilitar que avancem. Davant la impossibilitat d'aconseguir una negociació efectiva en els termes que cal fer-la -amnistia, reconeixement i exercici del dret a l'autodeterminació i final de la repressió-, evidentment obrim la porta a emprendre les accions unilaterals. Sempre cívica, pacíficament i democràticament.
- Defensen ratificar els passos fets fins ara amb una resolució al Parlament.
- Ens hem de trobar amb el compromís, no amb les declaracions. El vot és un compromís molt fort. L'electorat, quan vota independentisme, vol que la gent que rep aquest vot tingui un compromís independentista. El que estem proposant, en el primer compàs de la legislatura, és anar al Parlament per refermar el que ha de ser el full de ruta amb una resolució que refermi la sobirania popular. Venim d'una legislatura amb una majoria d'escons independentistes, però no hem avançat en la independència. Ha estat per molts motius: hi ha hagut molta complexitat, mai abans s'havia gestionat la presó, l'exili i la repressió creixent. Hem d'aprendre dels errors i intentar solucionar-los.
"Obrim la porta a emprendre les accions unilaterals davant la impossibilitat d'una negociació efectiva sobre amnistia, reconeixement i exercici de l'autodeterminació i final de la repressió"
- I què passa si el secretari general del Parlament es nega a publicar al butlletí oficial de la cambra la resolució que surti del ple?
- Haurem de fer de manera que el Parlament tingui garantit el respecte a la seva sobirania.
Borràs s'estrena com a candidata a la presidència al costat de Carles Puigdemont. Foto: Adrià Costa
- Se l'hauria de cessar, al secretari general del Parlament, si arriba aquest cas?
- És fonamental que tots els servidors públics sàpiguen que ho són al servei de la voluntat democràtica, que no hi pot haver cap altre límit. La Constitució no ho és, ho és la democràcia. No és la repressió el que ha d'imposar aquest límit. És justament el respecte a la sobirania del poble de Catalunya, que té la seva expressió màxima a la cambra. Un Parlament controlat, induït, reprimit, emmordassat, que no permet ni tan sols que es publiqui allò que els seus representants diuen en sessió pública i que tothom sent a casa seva, és un Parlament mutilat. Nosaltres estem parlant de reforçar i de recuperar aquesta sobirania de les institucions. Això és fonamental.
- El seu candidat a presidir el Parlament és Josep Costa, ara vicepresident?
- El nostre candidat a tot és un membre de Junts. Ho ambicionem tot i, en aquest sentit, seria un magnífic president del Parlament. No en tinc cap mena de dubte.
- Si és presidenta, mantindrà Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d’Esquadra?
- Nosaltres parlàvem de la restitució en tots els aspectes. Malauradament, només s'ha pogut fer aquesta. Com a presidenta, treballaré per mirar cap al futur.
"És fonamental que tots els servidors públics sàpiguen que ho són al servei de la voluntat democràtic, que no hi pot haver cap altre límit"
- És compatible en la pròxima legislatura activar la DUI i tenir a Trapero de major dels Mossos?
- Quan parlem de la pròxima legislatura, cal posar les bases de cap a on volem anar. El temps no ens pot fer caure en errors com en el passat. És molt important: el què el tenim clar i el com és el més important, més que el quan. El com ha de garantir que aquest quan sigui durador, que no vingui computat en segons o passes enrere que no ens donin la independència de Catalunya. El que ha de poder ser compatible és el com estarem en posició d’activar-la defensar-la i sostenir-la.
- Però és compatible fer la independència amb Trapero de cap dels Mossos?
- Nosaltres treballarem per declarar la independència i per fer-ho en totes les condicions.
Borràs és exconsellera de Cultura i cap de files de Junts al Congrés. Foto: Adrià Costa
- Vostès han estat crítics en campanya amb ERC. Han argumentat que han negociat "engrunes" al Congrés, i també que busquen "excuses" per no culminar el mandat de l'1-O. Què és més realista, la independència unilateral o un referèndum acordat amb l'Estat?
- Nosaltres no estem en el pactisme màgic, que s'ha revelat com a pactisme tràgic a la llum dels esdeveniments i dels incompliments sistemàtics també en el moment de pandèmia en el qual ens trobem. Mai tants vots independentistes havien servit per tan poc al Congrés. Hem estat sempre partidaris de fer fort l'independentisme, i a Madrid és on més fort hauria de ser, treballant junts per aconseguir el millor per Catalunya. Vam advertir que investir Pedro Sánchez no era una bona estratègia, i s'ha vist que no ho és. La taula de diàleg va servir per investir el líder del PSOE i, en aquest sentit, s'agraeix la sinceritat de Salvador Illa, que quan li preguntaven per això deia que era per escollir Sánchez. Fins i tot hem vist que va servir per allargar-ho fins a aprovar uns pressupostos insuficients amb Catalunya, ho vam denunciar fent una esmena a la totalitat. En qualsevol cas, haver-los abordat conjuntament hauria tingut alguna possibilitat més gran que fossin més beneficiosos per als ciutadans de Catalunya.
"Haver abordat conjuntament els pressupostos de l'Estat hauria tingut alguna possibilitat més gran que fossin més beneficiosos"
Fer-ho conjuntament, amb tots els vots de l'independentisme, ens hauria donat aquesta força. Quan negociem junts, guanyem tots. Quan ho fem per separat hi sortim perdent tots. En els fons europeus, que també havien estat un esquer perquè es votés un determinat estat d'alarma que nosaltres també hi vam votar en contra perquè sabíem que no seria així , ara se'ns confirma. S'havia dit que s'havia aconseguit que la Generalitat negociés i gestionés els fons europeus. Ara és evident que no, fins i tot s'ha rectificat en aquest vot perquè ja han vist que una vegada més se'ns havia aixecat la camisa. No donem crèdit a aquest govern, i la credulitat ha estat un dels principals problemes, per això actuem en conseqüència. El que cal, si de cas, és poder estar junts reivindicant el millor per Catalunya.
- Ara que parla dels fons europeus: el programa de Junts diu que intentarà evitar la contractació pública d'empreses de l'Íbex-35, però la tria dels 27 projectes tractors per part del Govern, del qual forma part Junts, està farcida de companyies d'aquest tipus. És coherent? L'elector ho entén?
- Quan parlem de l’Íbex-35 ens estem referint a les empreses de la llotja del Bernabéu, les empreses que són rescatades pel govern . Pensem en el projecte Castor i en els bancs, per això sí que hi ha haver diners. Nosaltres hem de rescatar les petites i mitjanes empreses o les grans empreses catalanes, és igual. En aquest sentit, quan parlem de l'Íbex-35 no estem parlant de les empreses catalanes, estem parlant de les empreses extractives, dels oligopolis madrilenys.
- Entre aquestes empreses hi ha Indra.
- Hi ha Indra, com hi pot haver Almirall o Grífols, totes les empreses catalanes que són a l'Íbex. Quan parlem d’això, parlem de la llotja del Bernabéu. Nosaltres el que estem és apostant per empreses catalanes, i tenir un model de contractació a la Generalitat que en faci una discriminació positiva és un model de futur pel mateix país.
- Abans parlàvem de l'estratègia de campanya, amb crítiques creuades entre Junts i ERC. Hi ha d'haver un canvi en la direcció republicana perquè hi hagi un gir d'estratègia? En un míting aquest dilluns des de Mataró va dir que la "via àmplia" podria convertir-se en una "via morta".
- El nostre model és la via catalana, que és la de ser-hi tots. Alguns parlen de via àmplia, nosaltres parlem d'ample de via. Segons com, podem anar a parar a una via morta. El que volem és ambicionar l'objectiu, i posar per damunt allò que ens uneix del que ens separa.
La candidata de Junts defensa la "discriminació positiva" d'empreses catalanes. Foto: Adrià Costa
- Però la direcció d'ERC ha de canviar perquè el procés avanci?
- ERC és un partit sobirà, prendrà les decisions que cregui oportunes. Nosaltres som un partit jove, radicalment democràtic, que ha fet un procés participatiu amb molt poc temps i de manera escrupolosa. Hem fet un sistema de llistes amb molt poc temps, tot ha vingut condicionat pel marge de les eleccions i la interferència del Tribunal Suprem, que ens va deixar sense president. Cada partit decideix les seves estratègies, i els militants d'ERC decideixen quina és la seva direcció, faltaria més.
- Si Junts no guanya les eleccions, es comprometen a investir un candidat independentista com Pere Aragonès?
- Nosaltres treballem per guanyar les eleccions, per insistir molt en el fet que cal guanyar bé per estar en disposició de governar bé. Per oferir solvència i avançar cap a la independència, aquesta és la nostra ambició. Estem parlant de poder guanyar àmpliament, però de tenir un Govern independentista, no amb independentistes. La preposició marca una diferència que és la diferència que ha de marcar la legislatura.
"Cada partit decideix les seves estratègies, i els militants d'ERC decideixen quina és la seva direcció, faltaria més"
- Carles Puigdemont ha posat condicions a la investidura d'Aragonès. Deia que ERC hauria d'assumir un mínim de l'estratègia independentista de Junts. Ho veu lògic?
- Tenim una estratègia i l'hem feta pública. Primer ens deien que no en teníem. Som aquí, que els altres diguin on volen ser. El que és important és cap on volem anar. Si tots ho tenim clar, consensuem com ho fem. Ho posem damunt la taula, i alhora obrim els braços a les propostes, a escoltar-les, a negociar-les. El que és evident és que hem de tenir una estratègia per avançar. La que hi ha hagut fins ara és obvi que no ha donat cap resultat. Haurem comès errors tots, però no hem avançat. A l'hora de voler avançar, haurem de consensuar la manera com ho fem. Insisteixo que hem fet aquest esforç de posar negre sobre blanc una proposta, serà benvingut el que permeti avançar.
- Hem començat parlant de desobediència institucional. Tenint en compte que vostè qualifica de política la causa que hi ha oberta al Suprem per presumpte fraccionament de contractes, està disposada a desobeir una hipotètica inhabilitació?
- Una vegada més, posem la bena abans que la ferida. No hi ha cas, no hi hauria d'haver judici, no hi hauria d'haver condemna. I no hi hauria d'haver sentència, com ara vostès diuen. Com que em mantinc en un marc mental català, és molt important trencar el marc mental d'allà on ens volen en el context que ens trobem per poder fer política. I l'Estat ens vol en aquest marc mental. No hi vull entrar. No parlaré del que faria amb una suposada inhabilitació perquè no hi hauria hagut d'haver cap causa. Com que no hi ha causa, no hi ha inhabilitació. Així que no anticiparé allò que, naturalment, anticipant-ho, representa una banalització del que passa. I no és gens banal. Com que no hi ha causa, no em manifestaré sobre una possible inhabilitació que suposaria col·laborar amb el Suprem i per tant amb la injustícia espanyola. No ho faré.
Borràs evita pronunciar-se sobre el cas que l'afecta al Tribunal Suprem. Foto: Adrià Costa
- S'ha referit reiteradament a la injustícia espanyola, també quan la CUP va plantejar dubtes sobre la seva investidura en cas que guanyés les eleccions. També s'ha manifestat sobre a la manipulació que, segons vostè, ha fet la Guàrdia Civil dels correus que van associats a la causa del Suprem. Podria concretar què ha manipulat la Guàrdia Civil?
- Això ho estan fent els meus advocats. Tinc aquest procés judicial obert, i he donat totes les explicacions públiques i polítiques en seu parlamentària, tant al Parlament com al Congrés. Ho he fet de manera voluntària. Em remeto als fets, està publicat a YouTube. He volgut sempre donar comptes del que he fet, he volgut ser sempre extraordinàriament transparent i defensar la meva innocència. Això està sub iudice i ja no en parlaré més. Ja sé que no puc esperar un judici just d'Espanya, i m'agradaria poder esperar una campanya justa a Catalunya. Aquest tema hi és, i fa el joc brut a l'Estat. Com em permetran, no hi col·laboraré. A més, dic una altra cosa: tots aquells companys de viatge que vulguin afirmar per activa o per passiva, o fer judicis de valor, sobre la meva possible condició de corrupta -que no ho sóc-, sàpiguen que en qualsevol moment que ells puguin ser objecte de lawfare de l'estat espanyol com ens passa els independentistes, ens tindran al seu costat.
- Es podria entendre, per tant, que l'independentisme i els seus dirigents haurien de tenir la pràctica condició d'inviolables, en aquest context?
- De cap manera. Es tracta de no donar-li la legitimitat a la justícia que pretén ser l'última línia de defensa de la unitat territorial espanyola. Això no és que ho digui jo, ho han dit parlamentaris de la dreta extrema o de l'extrema dreta al Congrés. I el ministre de l'Interior o el president del govern espanyol han reconegut l'existència d'una policia patriòtica, que és la que fa uns determinats informes que van directament a aquesta justícia patriòtica amb aquest resultat. Si nosaltres que som víctimes d’aquesta situació de lafware hi col·laborem, aquesta situació es perpetuarà. No ho vull fer i ho dic per activa i per passiva: no col·laboraré amb la injustícia espanyola. Això no parla de la inviolabilitat de l'independentisme, sinó de la causa general que representa l'independentisme per a Espanya i els mètodes que prenen. En aquests moments, com que no volen resoldre la qüestió per la via política, ho estan intentant per la via judicial.
"Tots aquells companys de viatge que vulguin fer judicis de valor sobre la meva possible condició de corrupta -que no ho sóc-, sàpiguen que en qualsevol moment que ells puguin ser objecte de lawfare ens tindran al seu costat"
- Pere Aragonès, candidat d'ERC, ha assenyalat que, si es confirmés el cas per presumpte fraccionament de contractes, seria corrupció. Què li respon?
- No responc a Pere Aragonès. Vinc a parlar de Junts, i em sembla que he estat extraordinàriament clara dient el que he dit. Si mai Aragonès té problemes perquè la justícia espanyola el persegueix en el context d'aquesta causa general contra l'independentisme, em tindrà al seu costat com em tenen els seus companys Lluís Salvadó, Josep Maria Jové i Bernat Solé.
- Ha parlat amb Marta Rovira?
- No, no hi he parlat recentment.
La dirigent de Junts compta amb Quim Torra per la recta final de campanya. Foto: Adrià Costa
- La secretària general d'ERC li ha exigit disculpes perquè vostè hauria afirmat, segons ella, que Junqueras és a la presó per corrupció.
- No, no m'ha parlat en privat, no hem parlat d'aquest tema. Ella ha expressat el que havia d'expressar, i cadascú és amo de les seves paraules o dels seus silencis.
- Quim Torra tindrà presència a la campanya de Junts? La seva inhabilitació ha derivat en unes eleccions en les quals, per ara, no ha aparegut.
- Que vostès no l'hagin vist no vol dir que no l'hagi tinguda. Els puc confirmar que amb el president Torra hi tinc contacte diari, permanent, en tot el que portem de campanya. També sabran, coneixent-lo, i com és d'extraordinàriament prudent, que respecta les mesures del Procicat de manera extraordinàriament ferma. Tranquils, que molt aviat el veuran a l'altra banda de la pantalla. És evident que compto amb el suport del president Puigdemont, del president Torra i de totes les persones que conformen la llista de Junts.
"A Quim Torra el veurem a l'acte central de campanya"
- El veurem al míting central?
- El veuran al míting central.
- Però en aquest context es poden complir les restriccions i participar en els mítings. Les eleccions estan convocades perquè el Suprem va inhabilitar un president, i es fa estrany que el partit que més s'identifica amb aquest president, encara que no en sigui militant, no participi en l'arrencada de campanya.
- Exacte, perquè vostès ho diuen: no és militant. El president Torra va tenir aquest rol en el moment que es va crear el partit. Era president de la Generalitat i no va fer el gest de militància. Però em sembla que tothom sap i pot llegir als seus tuits que és el meu president: està al meu costat, com jo he estat sempre al seu. També estem sent molt respectuosos en la durada dels actes perquè després podem fer el retorn sense incomplir el toc de queda. Donem molta prioritat a la llista, sempre parlen persones de la llista. Però el president hi és, el veuran i hi serà. Que ningú pateixi. Si la preocupació de la gent és aquesta me n’alegro molt, perquè no hi ha res pel qual calgui patir.
Laura Borràs, amb els periodistes de NacióDigital. Foto: Adrià Costa
- Al Govern actual li ha faltat lideratge, com ha dit Jordi Sànchez, secretari general de Junts?
- Sànchez es refereix també a aquests sis mesos sense president. És evident que es troba a faltar, i és evident que el president Torra es troba a faltar, perquè cal aquesta funció de lideratge i de coordinació com ell va assumir en el moment més complicat de la pandèmia. Era un territori ignot, desconegut. A un Govern li cal lideratge, i per això és extraordinàriament temerari que el Suprem hagi deixat un territori desprovist de la seva màxima autoritat. En temps de pandèmia és encara més especialment dur i cruel.
- Pel que fa a model econòmic: es comprometen a no retallar en Salut?
- No només ens comprometem a no retallar en salut, sinó que estem parlant de doblar-ne el pressupost.
- Com es quadraran els comptes?
- En una Catalunya independent seria molt més fàcil fer aquests números. En la Catalunya que tenim ara, en aquesta autonomia isquèmica, és obvi que cal prioritzar i treballar per permetre un reconeixement als professionals i una atenció integrada. Precisament va ser una de les actuacions del president Torra en la pandèmia: excloure de Treball, Afers Socials i Famílies les residències per vincular-les a Salut. Hem de treballar en la recerca biomèdica, que és la que ens portarà la solució. Les paraules retallades i Salut, en el govern de Laura Borràs, no hi seran juntes.
"Nosaltres hem d'endeutar-nos. Per una vegada que li podem fer dèficit a l'Estat en comptes del dèficit fiscal que tenim, és evident que cal dur a terme aquest endeutament el màxim que sigui possible"
- La setmana passada el Govern va demanar 1.800 milions més al FLA. L'endeutament amb l'Estat no para de créixer, tot i que vostè defensa que l'Estat desaparegui de Catalunya. Com es quadra, tot això?
- Hem d'endeutar-nos. Per una vegada que li podem fer dèficit a l'Estat en comptes del dèficit fiscal que tenim, és evident que cal dur a terme aquest endeutament el màxim que sigui possible. Això ens dona liquiditat immediata, que és el que hauria de fer l'Estat, però que decideix no fer en una deixadesa de funcions i un abandonament de les famílies i els professionals i pimes com no hi ha en cap país d’Europa. Dimecres ho explicava el Banc Central Europeu (BCE): Espanya és a la cua dels ajuts directes. Per què Europa mobilitza tants diners? Perquè entén que cal fer front de manera immediata a la impossibilitat que la gent pugui guanyar-se la vida. Perquè aquesta gent, que no treballa a causa de la pandèmia, no passi a formar part de la llista de l'atur. Espanya lidera l'atur juvenil amb un 40%, i està a punt de ser líder en atur general.
Per tant, és molt important disposar d'aquesta liquiditat ara. El MEDE posava recursos a disposició per això. El president Torra li va fer una carta al president Sánchez, i ell va dir que connaie pas, que per MEDE no li venia res, per SURE tampoc. Però per apujar les quotes als autònoms, sí. Nosaltres ho denunciem, i per això no tenim cap complicitat amb aquest govern que no fa la feina que li correspon de fer i que han fet la resta de governs europeus. Hi ha hagut una única estratègia a Europa: diners ara per no tenir mals majors després. A la nostra escala de la Generalitat, cal endeutament màxim per aconseguir allò que l'Estat no fa. La responsabilitat la volem tota, i en el marc que tenim ens hem d'alinear amb les polítiques europees.
La candidata de Junts, a la seu del partit. Foto: Adrià Costa
- En el seu futur Govern hi serà Joan Canadell?
- En el meu futur executiu hi haurà persones preparades, eficaces i eficients, que puguin fer-se càrrec dels reptes que tenim al davant.
- En aquest conjunt de persones preparades i eficaces hi ha Joan Canadell?
- Naturalment. Tinc una llista plena de persones eficaces i eficients, Joan Canadell al capdavant. L'ha votat la nostra militància, ha format part del nostre projecte polític i és una persona amb la qual em sento molt identificada perquè tots dos teníem una altra vida i ara som aquí per compromís i per vocació de servei, i per aportar el que puguem en els nostres àmbits d’expertesa al servei del país.
"Canadell és una persona amb la qual em sento molt identificada perquè tots dos teníem una altra vida i ara som aquí per compromís i per vocació de servei"
- Compta amb Oriol Mitjà com a conseller de Salut?
- Compto amb Oriol Mitjà com compto amb Jaume Padrós, Josep Maria Argimon, Salvador Macip, Àlex Arenas, Bonaventura Clotet, Antoni Trilla… Fixi's la quantitat d’experts amb qui he anat tenint interlocució directa per anar escoltant i aprenent al màxim dels seus aprenentatges per traslladar-los a les polítiques públiques. Comptaré amb tots els professionals que tenim a la magnífica sanitat pública.
- Com a presidenta, hauria cessat Alba Vergés o Chakir el Homrani?
- Treballaré per nomenar professionals, consellers competents que estiguin en disposició de fer la seva feina amb eficàcia. Miraré cap al futur, no cap al passat.