
Entre les últimes hores del dimecres 27 de febrer i el divendres 1 de març al vespre una llevantada important ha afectat el litoral i prelitoral català, provocant precipitacions abundants, neu a les zones altes, vents forts i una notable alteració marítima. El temporal ha deixat fins a 157,6 litres de precipitació a Ulldecona (Montsià) i ratxes de vent de 134,3 km/h al Puig Sesolles (Vallès Oriental). També s'ha acumulat prop d'un metre de neu a les parts altes del massís del Port.
A partir de la tarda de dilluns, però sobretot al llarg de dimarts el matí de dimecres, s'esperen més precipitacions generals. Les pluges més abundants es registraran al nord-est del país, litoral i prelitoral. La situació ha estat provocada per un important flux de l'est, com a conseqüència de la presència d'un anticicló a les Illes Britàniques i baixes pressions a la Mediterrània.
Al començament de l'episodi va ser especialment abundant a l'extrem sud on van caure 111,4 litres al llarg del dia 28 a Ulldecona - els Valentins (el Montsià). A mesura que la baixa en superfície originada al nord d'Àfrica s'anava desplaçant cap al nord de manera paral·lela al litoral de la península, la precipitació es va anar estenent per la resta del litoral i prelitoral, afectant especialment la Costa Brava al llarg de divendres.
Tot i que a diversos sectors del litoral s'han acumulat quantitats molt abundants -superiors als 50 litres-, la intensitat de la precipitació ha estat entre dèbil i moderada en general, amb més de 24 hores de precipitació continuada. Per exemple a Ulldecona s'han a cumulat fins a 157,6 litres, a Alcanar, 136,7, a Bas de Barberans (Montsià), 114,2 litres, a Horta de Sant Joan (Terra Alta) es van registrar 100,5 litres i als Alfacs (Montsià) hi van caure fins a 99,3 litres.
A banda de les quantitats més abundants que va deixar la llevantada, corresponents a les comarques del litoral i prelitoral, especialment de l'extrem sud, cal destacar que la precipitació ha estat molt més minsa i fins i tot inapreciable a molts sectors de la Catalunya central i del Pirineu i Prepirineu, exceptuant el sector més oriental de la serralada.
El flux de l'est era molt marcat en superfície i a les capes mitjanes de la troposfera, cosa que feia que la precipitació generada sobre el mar incidís directament sobre les comarques properes a la costa, però es feia molt més dispersa i dèbil a mesura que aquesta avançava cap a l'interior, després de superar les serres litoral i prelitoral. Com a excepció, al sud del pla de Lleida la precipitació ha arribat a acumular quantitats puntualment superiors als 10 litres.
Un altre aspecte molt destacat de l'episodi ha estat la neu, que ha afectat les zones més elevades del prelitoral i l'extrem oriental del Pirineu i Prepirineu. La matinada de dijous la cota de neu era relativament baixa, d'uns 600 o 700 metres, però va anar pujant lleugerament al llarg del dia, fins a situar-se entre els 800 i els 1.000 metres. No obstant, la matinada de divendres va arribar a nevar a cotes molt inferiors a l'extrem sud del país i la neu va agafar fins i tot per sota dels 500 metres.
La nevada ha estat excepcional a les parts més altes del massís del Port. En aquest sector, l'estació meteorològica situada a la cota 1.055 del PN dels Ports (el Baix Ebre) va registrar divendres al migdia un gruix de neu nova de fins a 87 centímetres, acumulats en poc més de 24 hores. La nevada també ha estat important a les parts més altes del Montsant, les muntanyes de Prades i el massís del Montseny. Les estacions meteorològiques ubicades en aquestes zones han acumulat fins a 7 centímetres de neu nova en el cas de Prades (928 m), al Baix Camp, i 14 centímetres al Puig Sesolles (1.668), al Vallès Oriental. En aquest cas, el fort vent que bufava als cims del Montseny ha impedit que la neu acumulés un gruix major.
D'altra banda, aquest divendres al matí es van acumular fins a 13 centímetres de neu a Horta de Sant Joan (la Terra Alta), localitat situada a només 505 metres d'altitud.
La llevantada també s'ha fet notar pel que fa al vent, que ha bufat especialment fort al litoral i en zones elevades del país entre dijous i divendres. S'han registrat ratxes màximes de vent de 134,3 km/h al Puig Sesolles (Vallès Oriental), 86,4 km/h a Portbou o 86 km/h a l'Observatori Fabra a Barcelona. A banda de les ratxes màximes, cal destacar el vent sostingut, que puntualment ha superat els 60 km/h de mitjana en algunes estacions del litoral la nit de dijous a divendres.
El fort vent de llevant i gregal ha provocat una notable alteració marítima, amb onades de fins a 3 o 4 metres arran de costa, sobretot a la costa central.
Nova tongada de pluges a partir de dimarts
La predicció per la resta del cap de setmana vindrà marcada per l'ambient assolellat en conjunt, amb temperatures diürnes que pujaran notablement. El vent bufarà predominantment de component sud fluix i la situació marítima estarà menys alterada, tot i que encara amb mar de fons de component est.
De cara a la tarda de diumenge arribaran núvols alts i mitjans pel sud del país que seran el preludi de l'arribada d'una nova pertorbació l'inici de la setmana vinent. A partir de la tarda de dilluns, però sobretot al llarg de dimarts el matí de dimecres, s'espera un nou episodi de precipitacions generals. Les pluges més abundants es registraran a les comarques del nord-est del país, i a les de la resta del litoral i del prelitoral.