Liberals i independentistes

El 20 de setembre el col·lectiu el Col·lectiu Catalans Lliures presentarà el manifest “Per una Catalunya lliure i liberal” | Dirigents del PDC i figures com l’editor Quim Torra i l’escriptor Enric Vila l’han subscrit | Els seus impulsors volen defensar els ideals liberals en el debat sobre el nou país

09 de setembre de 2016, 13:33
Actualitzat: 16:56h

Quim Torra, un dels signants del manifest del Col·lectiu Catalans Lliure. Foto: Adrià Costa


El 20 de setembre es presentarà en públic el Col·lectiu Catalans Lliures (CCL), que ha elaborat el manifest “Per una Catalunya lliure i liberal”. El document ja ha recollit prop de 200 signatures de suport de persones que es defineixen d’ideologia liberal i alhora defensors d’una Catalunya independent. Entre els  signants més destacats hi ha membres de Llibergència, la plataforma liberal del PDC, com Marc Guerrero i Carles Llorens; dirigents de Demòcrates, com Ramon Vendrell, molts independents i figures com l’editor Quim Torra i l’escriptor Enric Vila. Però el col·lectiu neix d’un petit nucli format per Eric Herrera, Toni Florido (de l'Associació Catalana d’Amics d’israel, l’ACAI), Alex Golovín i membres de l’Students for Liberty, una organització internacional de joves liberals que també té presencia a Catalunya.   

“Som liberals i independentistes, gent esperançada amb el procés polític que viu el nostre país però a la vegada preocupada pel profund desconeixement que la societat catalana té dels postulats liberals”. Això afirmen en el manifest que donaran a conèixer el 20 de setembre. Propugnen l’autodeterminació, la llibertat individual, un estat català petit i obert al món, la llibertat d’elecció de centres (i alhora elogien l’ideari de l’Escola de Ferrer i Guàrdia), la lliure competència i el no-intervencionisme de l’Estat en la vida econòmica.

Alex Golovín, un dels impulsors del col·lectiu, ha explicat a NacióDigital que “volem ser presents en el debat sobre com ha de ser el nou estat català que volem”. En el manifest ja assenyalen que volen respondre al predomini de les idees socialdemòcrates i socialistes-marxistes en el “mainstream” ideològic del país. Per Golovín, “cal que en l’independentisme les idees del liberalisme hi tinguin major presència”. També considera que “hem d’evitar que l’unionisme es faci seu l’ideari liberal a través de figures com Esperanza Aguirre”.
 
La lluita per l’espai liberal

El CCL neix també amb la voluntat de competir amb altres projectes d’ideologia liberal reticents al procés sobiranista. Convé tenir present que properament, a inicis d’octubre, es presentarà públicament un altre manifest liberal, inspirat per l’exconseller Antoni Fernández Teixidó. En quest cas, però, l’exconseller i exdirigent de CDC vol trobar un espai polític centrista amb altres sensibilitats moderades –com diversos militants d’UDC- no independentistes.