Llach vol refer la relació amb les bases de l'ANC: «No pot ser que no facin sentir la seva veu»

En la seva primera compareixença com a president de l'entitat el cantautor ha demanat evitar una investidura d'Illa, s'ha compromès a «condicionar» els partits i ha marcat la independència com a «objectiu únic»

L'elecció de Lluís Llach com a president s'ha desencallat després d'una llarga reunió
L'elecció de Lluís Llach com a president s'ha desencallat després d'una llarga reunió | ACN
Redacció
01 de juny del 2024
Actualitzat a les 21:12h

El nou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, s'ha marcat com a fita del Secretariat Nacional millorar la comunicació entre les bases i la cúpula de l'entitat i ha assegurat que la independència serà el seu "objectiu únic". Ho ha dit en les primeres declaracions com a president de l'entitat, després de la reunió del Secretariat d'aquest dissabte, en què s'ha desencallat tant la seva tria com la de la resta de membres de la direcció de l'ANC. 

"No pot ser que les bases no facin sentir la seva veu al Secretariat Nacional", ha defensat Llach, que ha apostat per millorar la "comunicació bilateral" amb els socis perquè no "rebin ordres". L'elecció del cantautor com a president s'ha postergat una setmana després del bloqueig dels sectors afins a Feliu i Paluzie, que són minoria dins l'Assemblea, però la situació amenaçava amb què l'entitat quedés dividida.

El cantautor ha afirmat que ell no vol ser un "president de piràmide" sinó que vol una direcció de l'ANC "molt més col·legiada, que no sigui presidencialista". També ha explicat que treballaran per "condicionar" els partits polítics i que sentin la seva "pressió". Alhora, ha demanat que l'independentisme eviti que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, acabi investit president de la Generalitat.

L'elecció de Llach ha costat diverses hores de reunió després que la setmana passada fracassés la tria del Secretariat Nacional a Vilafranca del Penedès, on després de cinc votacions no va aconseguir els vots necessaris per ser proclamat president. Aquesta vegada, però, ha obtingut els avals suficients en una trobada a Barcelona que també ha escollit Nohemí Zafra com a vicepresidenta, Sílvia Ventura de secretària i Jaume Valls com a tresorer.

Llach ha dit que "quasi" l'honora haver tingut tantes dificultats per ser triat i ha avançat que la nova ANC intentarà implicar-se en altres lluites socials com la dels pagesos, amb qui vol reunir-se dilluns, i col·laborar amb "totes les entitats que tenen la independència en la seva lluita".