L'oposició aprova al Congrés recuperar la justícia universal retallada pel PP

La cambra baixa espanyola accepta tramitar una iniciativa d'ERC per tornar a expandir la jurisdicció universal | Joan Tardà assegura que els republicans se senten "concernits" per la reforma perquè afecta no només a estats o nacionalitats sinó a tota la "condició humana" | PSOE, Units Podem, PDECat i PNB voten a favor de la proposta

Publicat el 21 de febrer de 2017 a les 20:15

Joan Tardà al Congrés, aquest dimarts Foto: Congrés dels Diputats


El Congrés espanyol ha aprovat aquest dimarts admetre a tràmit la proposició de llei d'ERC per recuperar la justícia universal a l'Estat amb els vots a favor del PSOE, Units Podem, PDECat i PNB. El PP hi ha votat en contra i C's s'ha abstingut.

L'encarregat de presentar la iniciativa ha estat el portaveu dels republicans a la cambra baixa espanyola, Joan Tardà, que ha assegurat que el seu objectiu es tornar a la situació prèvia al 2009, any en què els socialistes van donar la "primera destralada" a la justícia universal restringint-la a "un necessari vincle amb el regne d'Espanya" perquè els tribunals de l'estat espanyol poguessin jutjar crims internacionals.

"S'ignorava que la naturalesa i magnitud de determinats crims exigeixen el compromís de comunitat internacional d'actuar amb una persecució universal", ha indicat sobre la primera reforma del PSOE amb la qual Tardà ha considerat que l'estat espanyol s'allunyava d'altres països europeus que veuen en la justícia universal una "eina imprescindible per derrotar idees que atempten contra civilització humana i mundial" com el genocidi, desplaçaments forçosos, crims contra la humanitat o de lesa humanitat que "no poden prescriure ni quedar impunes". "Progrés és que qualsevol genocida, estigui on estigui, hagi de comparèixer davant d'un tribunal", ha reblat.

A més a més, Tardà ha assegurat que malgrat que defensen la independència de Catalunya, els republicans se senten "concernits" en fer triomfar la justícia universal a l'estat espanyol perquè no afecta només a estats o nacionalitats sinó a tota la "condició humana".

Expansió de l'extrema dreta i l'"assassinat" de Tarajal

El portaveu d'ERC al Congrés ha insistit que "ningú pot negar que a nivell mundial la impunitat està en expansió" en el marc de "l'avenç d'idees racistes, xenòfobes i militaristes, fins i tot a Europa". "Havíem cregut que els nostres avis havien enterrat a 7 metres la bèstia, a Nuremberg, i ara descobrim amb terror que la bèstia estava dormida", ha alertat sobre l'extrema dreta que creix a la Unió Europea i en alguns estats aconsegueix "majories parlamentàries".

Tardà ha recordat que la primera reforma del PSOE va venir acompanyada de la llei de memòria històrica del 2007 "que va blindar model espanyol d'impunitat" i va impossibilitar la reparació de les víctimes del franquisme. Seguidament va arribar la llei d'asil del 2009 que dificultava la consecució d'aquest dret, i el 2010 la llei d'estrangeria amb el "blindatge dels centres d'internament d'estrangers" i la "normalització dels retorns en calent". El veterà diputat d'ERC ha acabat relacionant aquestes limitacions amb l'"assassinat de Tarajal" i la "insensible" reacció de l'actual govern del PP a la crisi dels refugiats.-

Com ha acabat detallant Tardà, la reforma del PP del 2014 no només va fer "quasi impossible" jutjar crims internacionals des de l'estat espanyol, sinó que a més va suposar el sobreseïment de causes com la investigació a dirigents del partit comunista xinès per la repressió al Tibet o a membres de les SS de l'Alemanya nazi. El PP qualifica la proposta de "cinisme"

La diputada del PP, María Jesús Moro, ha qualificat la iniciativa de "dosi de cinisme" considerant que es tracta d'una "interessada proposta d'ERC" per situar els populars com "el causant de tots els mals". "No hi ha norma universal que obligui a incorporar el principi de justícia universal", ha indicat Moro, per acabar acusant Tardà i el diputat d'En Comú Podem, Jaume Moya Matas, de "justificar terroristes i dictadors".

Els principals grups de l'oposició, però, han apostat per almenys revertir la reforma del PP del 2014. És el cas del PSOE, que ha retret als republicans que equiparessin la reforma que va fer el govern Zapatero amb la del PP. D'altra banda, el diputat de C's, José Ignacio Prendes, ha carregat contra ERC per engegar un "procés d'independència que vol convertir en estrangers a la seva terra a la meitat dels catalans".

Des d'En Comú Podem, Moya ha expressat que li costa veure privilegis en la "marca Espanya" actualment però que el 1985 va ser una referència internacional en justícia universal. "No deixava de ser paradoxal en un país que desatenia com segueix desatenent els crims contra la humanitat perpetrats durant el franquisme", ha declarat. I ha recordat que la persecució dels membres del partit comunista xinès va motivar la reforma del PP que es va tramitar per la via d'urgència per evitar conflictes diplomàtics.

La diputada del PDECat, Lourdes Ciuró, ha destacat que "alguns ho fien tot a la Cort Penal Internacional" però, com ha ressaltat, la seva presidenta va demanar auxili des de Barcelona als tribunals estatals perquè la instància internacional no tenia capacitat per assumir-ho tot.