Mal ambient a la Comissió Pujol

Els “vetos” de compareixents per part de CiU i PSC enerven els grups | David Fernàndez amenaça amb dimitir de president | ICV-EUiA diu que abandonarà | ERC i C's titllen d'"escàndol i vergonya” la primera sessió de treball | Brega entra CUP i EUiA

Publicat el 22 de novembre de 2014 a les 16:00

Fernàndez, en un moment de la comissió.


Divendres la sala de grups del Parlament va viure una jornada complexa i que mostrava dos mons paral·lels. Era la primera sessió de feina de la Comissió d'Investigació del Frau i la Corrupció política, la Comissió Pujol en l'argot parlamentari i mediàtic. La comissió aprovava el pla de treball i havia de triar entre 400 compareixences. Finalment se'n van aprovar unes 150 per un joc de majories que ha enervat ERC, ICV-EUiA, C's i CUP contra els grans partits de govern tradicionals, CiU, PSC i PP. 

Convergents, socialistes i populars, amb diverses combinacions de votació, van evitar noms compromesos que havien estat demanats pels grups. Noms com Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Javier de la Rosa, Luis Gracía, Bartomeu Muñoz, Fèlix Millet o Lluís Pallerols van caure de la llista per l'ajuda que es van mostrar CiU i el PSC, i certa complicitat en alguns casos amb el PP. Un mal rotllo, doncs, que podria acabar de deixar en coma una comissió que ja naixia amb l'amenaça real d'un avançament electoral. 

Enuig de Fernàndez 

El llistat definitiu no va agradar gens ni mica al president de la comissió, el diputat cupaire, David Fernàndez, que fidel al seu compromís ja va advertir només acabar que dimitiria si noms com aquests no compareixien. “No acceptarem pactes de silenci”, va avisar. 

ERC, escandalitzada

Un enuig compartit pels portaveus republicans, ecosocialistes i ciutadans. El portaveu d'ERC a la comissió, Oriol Amorós,  va lamentar l'actuació de la  "sociovergència" per vetar les compareixences de persones directament implicades en casos fragants de corrupció política com el Pretòria o el Cas Palau.  "Em sembla escandalós i un frau als ciutadans",  va sentenciar tot just acabada la sessió.

ICV també vol marxar 

El portaveu d'ICV-EUiA, Marc Vidal, també estava visiblement enfadat amb el resultat de les votacions. “Els vetos de CiU ha demostrat que és una formació que s'ha declarat culpable de no voler fer net a Catalunya”, va assegurar el portaveu. Una opinió que la colíder ecosocialista, Dolors Camats, va dur més enllà en el consell nacional que el seu partit va celebrar divendres a la tarda. Camats es va alienar amb Fernàndez i va advertir que sinó s'ampliava la llista, els ecosocialistes abandonarien la comissió. 

Brega entre EUiA i CUP

Dins la coalició d'ICV-EUiA, el seu portaveu al Parlament i a la comissió, Joan Mena, va fer sentir la seva protesta a través d'un post al seu blog. Una narració sobre el que havia passat amb el que també estirava les orelles a la CUP per haver votat o haver-se abstingut en les compareixences de Baltasar Garzón, l'ex-director de la policia, Manel Prat, o l'ex-vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira. Fernàndez no va trigar a contestar argumentant la seva postura en un comentari al mateix bloc. 

C's i el "sistema mafiós"

Pel que fa a C's, la portaveu parlamentària, Carina Mejías, va titllar l'aprovació del pla de treball com  un "vergonyós pacte de silenci" entre PSC i CiU, "dos partits implicats en la trama de corrupció institucionalitzada pel cobrament de comissions il·legals a Catalunya". Mejías també va criticar l'afegitó del PP “quan hi ha risc de danys col·laterals". Segons Mejías, la voluntat és que s'amagui la investigació d'un sistema que va qualificar de “mafiós”. 

PSC i CiU fan el sord 

Tot i les crítiques ni PSC ni CiU es van donar cobertura a les crítiques de sociovergència. "Tothom ha votat el que ha volgut", van assegurar a Nació Digital fonts parlamentàries de la federació. De fet, posaven com exemple de la disparitat de votacions el cas de l'ex-conseller Jordi Ausàs que ERC es va abstenir i CiU hi va votar en contra. 

"Amb el nostre vot hem expressat que som favorables a què només compareguin les persones amb relació clara amb l'expresident Pujol", va assegurar el portaveu del PSC, Maurici Lucena, per escapar de les crítiques. "Alavedra i Prenafeta? És molt difícil relacionar aquests dos noms amb la confessió de Pujol", va assegurar.