Manual d'autoajuda per a indecisos

El politòleg Roger Buch publica "100 motius per ser independentista", que tant dóna arguments als convençuts per dialogar amb amics indecisos... com perquè els primers facin un bon regal de Sant Jordi als segons

Publicat el 20 d’abril de 2015 a les 21:59

Roger Buch, acompanyat de l'eurodiputat Ramon Tremosa en la presentació del llibre, a la llibreria Ona Gràcia. Foto: Martí Gasull i Abellan


"El client d'una llibreria va comprar tretze exemplars del llibre per regalar-lo a amics indecisos! I dos altres, quatre cadascun! Els propis llibreters m'ho explicaven entusiasmats." L'últim llibre del politòleg Roger Buch (Barcelona, 1970), 100 motius per ser independentista (Cossetània), doncs, va camí de ser el manual d'autoajuda per als indecisos que queden a Catalunya envers la independència. O perquè els seus amics (pesats), convençuts des de fa anys, tinguin una excusa per fer-los un regal de cara a aquest Sant Jordi i tornar a insistir-hi.

I és que, tot i teories que asseguren que els indecisos no existeixen i que són un invent de l'espanyolisme, Buch té clar que no és així: "Hi ha indecisos, hi ha gent poc polititzada, que no ha anat a la Via Catalana, hi ha els que no ho veuen prioritari... I cadascú ha de fer la seva feina. El dia D, tot plegat vindrà de tant poc que, per poc que l'independentisme convenci a un grapat més de catalans, aquest acabarà sent un factor clau."

"El llibre condensa el corpus ideològic de l'independentisme. Són 100 píndoles molt suaus, molt divulgatives, sobre multitud de temes i amb tons més humorístics o més durs, segons la temàtica", exposa. Per aquest motiu, a més de ser un bon regal "polític" per a aquest Sant Jordi, també és una bona eina per a convençuts "que se'l compren per trobar bons arguments per als seus amics indecisos", apunta.

"Per poder vagar per l'espai sideral"

 
Així, entre el compendi de motius que apunta Buch, n'hi ha de tan diversos com "per invertir més en cohesió social", "per poder veure cinema subtitulat en català", "perquè no ens governin partits que són extravagants i minoritaris al nostre país", "perquè fa molt de temps que ho demanem", "per no haver d'aguantar la Marcha Real", "per no haver de pagar ministeris sense competències", "per poder gaudir d'unes pensions dignes".... O, fent un ús afilat de l'humor, "per poder vagar per l'espai sideral" o "per canviar-ho tot, quasi tot o només una mica".

Segons Buch, "l'independentisme ha descobert que no tothom és convencible amb els mateixos arguments", i el llibre "explica a grans trets quines són les grans motivacions" que motiven el conjunt de l'independentisme català. No pas una única raó formulada per unes elits que dirigeixen el poble ras, com creu l'unionisme, sinó una miríada de propostes que, sumades, conformen el corpus ideològic actual que conforma el gruix de la societat catalana.

Tres idees clares, i compartides

Segons Buch, l'independentisme -de dretes, de centre, d'esquerra i d'extrema esquerra- comparteix tres grans preceptes: "Hi ha una consciència consciència clara que som una nació, una consciència generalitzada de maltracte continuat, i una consciència que Estat espanyol és irreformable."

Tres idees clau que s'accepten des d'Unió a la CUP. Els autonomistes i els exfederalistes agrupats a l'entorn de MES i Avancem fa anys que tenien clara la primera i la segona, i la sentència del Constitucional contra l'Estatut va acabar-los de convèncer de la tercera. Ara, els "federalistes els autèntics, com Joan Herrera", encara confien en què l'Estat espanyol pot ser modificat per atendre les demandes catalanes. Una il·lusió que, Buch, desmunta maó a maó.