
Enric Martínez, a la celebració del 12-O del 2013 amb la bandera espanyola republicana. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.
Qui va ser aspirant a liderar Podem el novembre de l'any passat, el català Enric Martínez Herrera, es lamenta ara que la formació hagi caigut a mans de "l'àmbit nacionalista", fent un "enorme favor polític a la dreta, deixant-la presentar-se com l'única defensora de la integritat d'Espanya davant l'amenaça creïble de secessió d'una de les seves regions més riques". Així ho assegura en un article a la revista de filosofia política Claves de Razón Práctica, dirigida per Fernando Savater, en què es lamenta que "el que li va passar a Catalunya al PSOE durant la Transició, ara li acaba de passar a Podem".
Martínez -que es presenta com a "affiliated lecturer" de la Universitat de Cambridge, sense fer esment a la seva candidatura a liderar el partit- denuncia que Podem ha escollit Gemma Ubasart com a secretària general a Catalunya, "una candidata procedent de l'àmbit nacionalista". "Això obeeix a diversos factors, com certs dogmes sobre l'autodeterminació mal entesa entre l'activisme universitari d'on prové, i la influència dels seus assessors catalans", denuncia.
"Era d'esperar que hi hauria una maniobra del moviment nacionalista català en la lluita per l'hegemonia dins del nou partit. En aquesta maniobra, els professionals i intel·lectuals que es vanten de ser d'esquerres hi han jugat un paper clau", sosté Martínez, assenyalant explícitament l'advocat Jaume Asens i el professor de Dret Constitucional Gerardo Pisarello, tots dos integrants de la candidatura Barcelona en Comú, d'Ada Colau.
"Seguidisme cap als dictats del moviment nacionalista català"
"Pisarello i Asens advoquen perquè Podem brindi un total suport al 'procés', incloent-hi aliances amb les 'anti-sistema' CUP. Des del seu punt de vista, el trencament de les regles constitucionals en qualsevol part de l'Estat forçaria una crisi del règim que seria una oportunitat d'or per dur a terme una ruptura social amb el model neoliberal a tot el país. És a dir, aconsellen el seguidisme cap als dictats i ritmes de mobilització del moviment nacionalista català, i per tant, mà esquerra amb la 'casta catalana'", es lamenta Martínez, que també l'emprèn contra contra Vicenç Navarro.
Des d'aquest punt de vista, Pisarello, Asens i Navarro "subestimen el grau d'alineació de les capes obreres a Catalunya envers el 'procés' i, sobretot, l'enorme favor polític que fan a la dreta a la resta del país en deixar-la presentar-se presentar-se com l'única defensora de la integritat d'Espanya davant l'amenaça creïble de secessió d'una de les seves regions més riques", creu Martínez.
Podem, defensa, hauria de centrar-se "en d'altres molts aspectes que uneixen les classes desafavorides de tot Espanya (pa, sostre, feina, sanitat i educació)", i que Iglesias hauria de "despertar la consciència de classe". Sobretot perquè, creu Martínez, "els últims fets ocorreguts a Catalunya només es poden entendre amb el transfons de la crisi orgànica en curs, la pràctica imposició de les polítiques d'austeritat i el constant flux d'escàndols de corrupció cada cop més indignants".