Politica

Martínez-Gil s'enfrontarà a Maragall a les primàries d'ERC: «Porta tatuades les sigles del PSC»

L'economista critica que Alfred Bosch designi el conseller com a relleu, ja que creure que "una persona és bona candidata pel seu cognom és el criteri més allunyat als valors republicans"

ARA A PORTADA

Publicat el 08 d’octubre de 2018 a les 19:58
Militants d'ERC han articulat una candidatura amb l'economista i doctor en dret tributari Xavier Martínez-Gil al capdavant de cara a les primàries que el partit ha posat en marxa a Barcelona després de la renúncia d'Alfred Bosch. Rebutgen el procés d'elecció i la seva aposta pel conseller d'Afers Exteriors, Ernest Maragall: "Apel·lar als cognoms pot ser que sigui el més antirrepublicà que hi ha".

Martínez-Gil, que  ha destacat aquest dilluns en roda de premsa que Maragall té més de 70 anys i s'ha dedicat tota la vida a la política, pel que té "una motxilla política que remet al PSC i al seu germà", l'exalcalde i expresident del Govern Pasqual Maragall. Per això, considera que l'actual conseller representa el passat, quan veu important que ERC transmeti una imatge de futur i de construcció de la República, que res té a veure amb la Barcelona autonòmica de 1992, segons ell.

"Porta tatuades al front les sigles del PSC", ha dit al costat dels també militants Mati Duque i Manuel Pérez Nespereira, i ha defensat que, si ERC ha de reivindicar algun alcalde de la capital catalana, ha de ser Carles Pi i Sunyer, i no Pasqual Maragall, a qui Bosch va qualificar com el millor alcalde de la ciutat quan va renunciar a ser el candidat tot i haver guanyat unes primàries.

Martínez-Gil, que encara està en fase de recollida d'avals per poder participar en les primàries -un procés que s'allargarà fins dijous, quan sabrà si han aconseguit reunir les signatures del 10% necessari de la militància-, ha dit que els militants van rebre amb sorpresa la renúncia de Bosch i la seva aposta per Maragall, perquè ser candidat a l'alcaldia "no és un títol hereditari que Bosch pogués transmetre a una altra persona".

Crítiques a la seva edat

Duque ha ressaltat que designar un successor no és republicà, sinó més aviat monàrquic -en referència al que va fer Bosch amb Maragall-, i ha dit que, des d'ERC, sempre critiquen no fer un pas al costat quan és adequat, i l'actual conseller "s'hauria d'haver donat ja de baixa per pensionista per l'edat que té".

Ha ressaltat que la seva edat no li resta vàlua, però que hi ha moltes persones joves en el partit que també són vàlides, i ha insistit a assenyalar que Maragall "porta tatuat al front les sigles d'un altre partit", en referència al PSC, amb el que va ser conseller al tripartit que va presidir el seu germà i regidor a Barcelona.

Criteris poc republicans

Pérez Nespereira ha remarcat que la candidatura de Maragall parteix de criteris poc republicans: "Que es consideri que una persona és bona candidata pel seu cognom és el criteri més allunyat que conec als valors republicans", ha asseverat.

També ha dit que la direcció d'ERC passa per un moment complicat -amb Oriol Junqueras a la presó i Marta Rovira a l'exili-, però ha rebutjat confondre la unitat amb la lleialtat cega, i ha convidat els militants a no tenir por de prestar el seu suport. "La gent ha de perdre aquesta por perquè, si no, ERC el primer que haurà de fer és canviar-se el nom", ha afirmat, perquè no respondrà a principis republicans.

Cap càstig per a ningú

Martínez-Gil ha assegurat que han articulat la candidatura no per anar en contra del partit ni de la seva direcció, sinó per reforçar la democràcia interna d'ERC i els seus mecanismes democràtics i assemblearis, ja que es podien veure qüestionats per aquesta decisió, segons ell: "No busquem un càstig per a ningú. Ho hem fet de forma honesta i positiva en favor de les sigles d'ERC".

L'economista ha dit que estan remant contra corrent perquè la direcció aposta per un altre candidat, i ha afegit: "El nostre procés de recollida d'avals és una mica més artesanal. Hi ha qui pesca amb xarxa, i hi ha qui ho fa amb canya, i nosaltres pesquem amb canya". Pérez Nespereira, de fet, ha criticat que no hi ha igualtat d'oportunitats.

Capital de República

Els membres d'aquesta candidatura aposten perquè Barcelona sigui la capital d'una República i no d'una comunitat autònoma -dotant-la d'estructures d'estat però fugint de concepcions centralistes-. Els seus objectius s'emmarquen en el programa electoral d'ERC i inclouen "fer República des del Ajuntament ", mitjançant un govern participatiu i dialogant i buscant la justícia social.

Martínez-Gil ha defensat que Barcelona ha d'ampliar el parc d'habitatge de lloguer social mitjançant la construcció o compra; continuar avançant en la sobirania energètica; impulsar taules de seguretat als barris per prevenir la delinqüència; promoure que els beneficis del turisme es distribueixin en tota la societat, i promoure una fiscalitat verda i combatre el frau fiscal, entre altres mesures.