
"Durant molts anys mai no hem doblegat l'esquena, ni davant les dictadures, ni davant les monarquies absolutistes, ni davant tot tipus de decrets i ressolucions; només hem inclinat l'esquena per treballar i no per sotmetre'ns ni per quedar sotmetsos, recordem a tothom que malgrat les forces molt poderoses que ho han intentat el poble català mai no ha doblegat l'esquena". Amb aquest missatge el president de la Generalitat, Artur Mas, ha conclòs aquest vespre el seu discurs en un acte de fort contingut simbòlic: la inauguració dels actes del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya que se celebrarà el 6 d'abril de 1914.
Des del saló Sant Jordi de Palau, Mas ha aprofitat la seva intervenció per brandar la Mancomunitat, la primera administració moderna catalana, com un senyal de recuperació dels anhels de país i com exemple de resistència en positiu davant les invectives de l'estat en format de "declaracions d'expresidents" o "d'estocades com la sentència de l'Estatut de 2006", en referència a les crítiques del procés sobiranista de José Maria Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero o a les estratègies de l'Estat espanyol per aturar cada passa del procés.
Hisenda pròpia, prioritària
Així mateix Mas ha volgut mostrar l'impulsor de la Mancomunitat com una font d'inspiració del sobiranisme i de les estructures d'estat. En aquest sentit, ha situat com a prioritari aquella estructura que "mai no ha tingut la Generalitat, la hisenda pròpia". De fet, Mas l'ha situat com absolutament prioritària perquè "per exercir l'autogovern tan important és la despesa com controlar els ingressos". Mas també ha aprofitat l'avinentesa que l'acte el copresidien els quatre presidents de les diputacions per recordar-los que ara fa un any van signar un conveni que havia d'esdevenir l'embrió de la futura hisenda catalana.