Mas considera «estúpid i absurd» el debat sobre la supervivència del castellà

"És una gran llengua de projecció internacional que no es perdrà enlloc, tampoc a la societat catalana", ha assenyalat el president de la Generalitat

Publicat el 13 de novembre de 2013 a les 20:30
El president de la Generalitat, Artur Mas, després de la signatura de l'acord entre el Govern i la CCMA Foto: ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat aquest dimecres d'"estúpid i absurd" el debat a tot Espanya sobre la supervivència del castellà, perquè és una "gran llengua de projecció internacional que no es perdrà en cap lloc, tampoc a la societat catalana", ha assenyalat durant la firma d'un conveni amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per fomentar l'ús d'idiomes estrangers als mitjans de comunicació públics.

De fet, Mas ha considerat que l'aprenentatge d'idiomes, especialment l'anglès, és una "qüestió d'Estat" per assegurar el futur de Catalunya i per a aconseguir-ho en millors condicions, per la seva importància en turisme, les exportacions i la investigació científica.

El president de la Generalitat, que ha arribat aquest mateix dimecres d'un viatge institucional a Israel, ha traçat diversos paral·lelismes entre aquell país i Catalunya, entre els quals ha situat els esforços per la recuperació dels idiomes propis, malgrat els impediments de "molts cabuts" que no entenen que el gran repte lingüístic actual passa per l'aprenentatge de com més idiomes millor.

En la mateixa línia, ha assegurat que Israel i Catalunya tenen una població, una producció científica i un PIB per càpita similars, tot i que entre les diferències ha situat la capacitat israeliana de traslladar el coneixement científic a l'economia real i també el seu nivell d'anglès, dos aspectes que ha considerat prioritari millorar.

Mas ha subratllat que per a Catalunya el coneixement del castellà és un avantatge que s'ha de reconèixer "amb tota naturalitat", ja que el bilingüisme facilita l'aprenentatge de nous idiomes, en una intervenció en la qual ha insistit en la necessitat de millorar el coneixement de l'anglès per part de la població.

Així, ha indicat que el 38% dels col·legis catalans ja imparteixen alguna matèria en anglès més enllà de l'idioma i que en cinc universitats la formació de professors implica assistir a classes en aquesta llengua, unes xifres que indiquen que s'està "en la bona direcció", malgrat del llarg camí que queda per recórrer, ha reconegut.

Mas ha augurat que el coneixement de l'anglès serà en pocs anys obligatori per trobar treball, i que serà precisament el coneixement de més idiomes el que marcarà la diferència entre candidats, pel que ha apostat per inculcar a la població aquesta necessitat.

La firma de l'acord entre el Govern català i la CCMA ha comptat amb l'assistència de tres consellers de la Generalitat: el de Presidència, Francesc Homs; la d'Ensenyament, Irene Rigau, i el d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

El president de la CCMA, Brauli Duart, ha explicat que el conveni pretén que Ensenyament ajudi a seleccionar els millors continguts audiovisuals en anglès, Empresa identifiqui vies d'actuació per reforçar l'anglès per la seva importància en l'economia, i que Presidència concedeixi "el millor finançament possible" per a aquest final.

Duart ha anunciat la "imminent" emissió d'una sèrie infantil íntegrament en anglès, i ha recordat que entre els avenços en aquest camp posats en marxa per TV3 es troba subtitular declaracions en lloc de doblar-les i oferir emissions duals, entre d'altres.

"En un món tan globalitzat, els idiomes han deixat de ser un complement formatiu i són un element clau en els processos de formació", ha afegit, per la qual cosa els mitjans públics de Catalunya assumeixen aquest aspecte com un dels seus objectius.