Una conferència multitudinària dues setmanes després del 9-N. Aquesta és la fórmula que ha escollit el president de la Generalitat, Artur Mas, per oferir proposta unitària que permeti superar "l'esquema clàssic dels partits". Així, aquest dimarts al vespre i davant un auditori amb capacitat per gairebé 3.000 persones al Fòrum de Barcelona, Mas vol apostar pel concepte de la unitat i no per la combinació de sigles i oferir la idea als partits pro-consulta.
Després d'escoltar i prendre el pols als partits sobiranistes al voltant de la idea d'unes eleccions plebiscitàries, per altres constituents, Mas vol bastir una llista conjunta com a eina per fer la "consulta definitiva". Amb el títol, "Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar", Mas vol exposar públicament la seva "visió estrictament personal" de com s'hauria d'enllestir el procés però sense entrar en la data d'un possible avançament electoral. Així també ho ha fet saber aquest matí a la reunió del secretariat permanent de CDC. De fet, Mas no té cap acte públic des de divendres per perfilar el contingut de la conferència.
Sembla que no hi ha consens entre els partits
ERC aposta per celebrar el que en diu unes "eleccions constituents", amb punts compartits en el programa electoral per formar un futur govern de concentració nacional. Rebutja una llista conjunta però sí que veuria bé que els partits es presentessin amb un nom comú tot i que anessin en llistes separades. No imposen un termini clar.
Pel que fa a ICV-EUiA, tot i que en algun moment ha demanat eleccions, després ha insistit que no són la resposta al rebuig de l'Estat a un referèndum acordat. Els ecosocialistes sempre han criticat l'esquema plebiscitari, amb un únic punt en el programa electoral, i també fer llistes conjuntes. A parer dels ecosocialistes, les properes generals seran claus en la qüestió catalana i ara prefereixen que hi hagi uns pressupostos més socials que els que ha aprovat el Govern de CiU.
El PSC, per la seva part, prefereix esgotar la legislatura i s'obre a un pacte d'estabilitat amb CiU. Ara bé, per pactar només pressupostos o altres qüestions puntuals, tal i com vol CDC, aposta perquè també es convoquin eleccions.
Pel que fa a CiU, CDC aposta obertament per uns comicis de tipus plebiscitari amb una llista conjunta, en la línia, evidentment, del que va proposar inicialment el president del seu partit. UDC va rebutjar aquesta opció en un principi, preferia esgotar la legislatura, però sembla que ara comença a plantejar-se l'avançament electoral en forma de plebiscitàries. Més reticències mostra pel que fa a la llista unitària.
La CUP també vol eleccions i per declarar la independència, però rebutja taxativament qualsevol llista conjunta amb CiU i companyia. De fet, ja ha anunciat que estudia una coalició alternativa i anticapitalista per fer una "ruptura social, política i nacional".
També Òmnium Cultural i l'ANC han demanat eleccions, i fins i tot han donat un termini, el de tres mesos a partir del 9 de novembre. Caldrà veure quina és la decisió final de Mas, que és l'únic que té potestat per convocar eleccions.
Assistents
Tots els membres del Govern acompanyaran Mas en aquesta presentació del seu full de ruta, així com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Per part dels partits, Josep Rull, coordinador general de CDC, encapçalarà la delegació convergent, i UDC hi estarà representada per membres del Govern com Ramon Espadaler, que també és secretari general, o Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí. Àngel Ros, president del PSC, hi anirà en nom dels socialistes; ICV-EUiA delegarà en David Companyon, mentre que ERC encara no ha concretat qui hi assistirà. Per part de la CUP, ja han dit que no hi prendran part, ja que ho consideren un acte electoral. Tampoc ho farà ningú de C's ni del PPC.
Pel que fa a la societat civil, estan confirmades Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, i Muriel Casals, d'Òmnium Cultural. Per part d'UGT de Catalunya hi assistirà el vicesecretari general, Diego Martínez, mentre que CCOO ha optat per no anar-hi. Sí que ho farà el president de PIMEC, Josep González, i el de Cecot, Joaquim Gay de Montellà.
Mas defensarà una proposta unitària per enllestir el procés
El plantejament del president vol "superar l'esquema clàssic dels partits" | Els partits sobiranistes, a l'expectativa
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
Publicat el 24 de novembre de 2014 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política «No n'hi ha prou amb ocupar les institucions»: torna l'Ada Colau activista
-
Política Pimec es reuneix amb Puigdemont a Waterloo per frenar la reducció de la jornada laboral
-
Política Parlon reivindica el «segon desplegament» dels Mossos per arribar als 25.000 agents
-
Política Cauen un 5% els delictes en el primer trimestre de 2025