Mas sospesa decretar la consulta l'endemà del referèndum d'Escòcia

Un plantejament que estudiaran els grups és votar la Llei de Consultes divendres 19 de setembre al matí, publicar-la per urgència al DOGC i decretar el 9-N a la tarda

Publicat el 29 d’agost de 2014 a les 19:00
Habilitat i rapidesa, o audàcia. Aquests són els ingredients de la sala de màquines que suposa la recta final de l'arquitectura jurídica de la consulta sobiranista. Si bé els partits sobiranistes i Govern plantejaven un calendari que proposava passar entre tres i quatre dies entre l'aprovació de la Llei de Consultes i el decret de convocatòria, les advertències de Madrid poden fer canviar els plans, fins al punt que potser el 9-N es decretaria l'endemà del referèndum d'Escòcia, és a dir, el 19 de setembre.
 
Segons ha pogut saber Nació Digital, el war-room de la consulta hauria preguntat als serveis jurídics del Parlament i del Govern la possibilitat de publicar al DOGC a la tarda una llei aprovada al matí a través del seu format telemàtic. Una situació, perfectament legal, justificada en situacions excepcionals.  
 
D'aquesta manera, el pla sobiranista passaria per habilitar com a plenari el divendres 19 de setembre, un cop celebrat el debat de política general,  i aprovar la Llei de Consultes al matí. A la tarda, el text seria publicat al Diari Oficial de la Generalitat i, per tant, entraria en vigor i permetria signar el Decret de Convocatòria.

D'aquesta manera s'obligaria al govern de l'Estat a impugnar d'un cop els dos textos però no evitaria la plena legalitat del Decret de convocatòria en tant que l'advocacia de l'Estat no haurà tingut  temps de formalitzar el recurs contra la Llei de Consultes i, per tant, no estarà suspesa. 
 
Amb aquest sistema, el sobiranisme podria escapar de l'amenaça que aquest migdia la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria, ha deixat clara: “la interposició del recurs d'inconstitucionalitat implica la suspensió automàtica de la llei”. Així mateix, la convocatòria en plena legalitat de la consulta tindria més facilitat per emparar-se en el dret que regula les relacions internacionals i dificultaria que la comunitat internacional pogués entendre la prohibició de la consulta.