Mazón va rebutjar l'ajut d'una unitat d'elit de bombers catalans i els va fer tornar

El GRAE lamenta les "motivacions polítiques" de la Generalitat Valenciana, que no ha acceptat ajut català fins aquests divendres a la tarda, quan hi acudiran una seixantena de bombers

El president valencià, Carlos Mazón, en una compareixença aquest divendres
El president valencià, Carlos Mazón, en una compareixença aquest divendres | Europa Press
Redacció
01 de novembre de 2024, 11:58
Actualitzat: 17:34h

El govern valencià va rebutjar l'ajuda del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, especialitzat en operacions de rescat, i dimecres va fer tornar a Catalunya un equip complet amb metges i un helicòpter. Així ho ha denunciat el mateix cos, que ha lamentat que l'executiu de Carlos Mazón "prioritzi la política" per davant de l'atenció a les víctimes i les tasques de rescat. Aquest divendres, finalment ha permès la col·laboració d'una seixantena de bombers catalans que han sortit cap a les zones afectades.

I és que la Generalitat Valenciana sí que ha acceptat des del primer moment el suport dels equips d'emergències de la Comunitat de Madrid i Astúries, a qui ha agraït públicament l'oferiment. Per això, els bombers catalans no entenien la negativa, alhora que argumentaven que la proximitat geogràfica afavoriria la rapidesa de les actuacions. Al seu torn, el Govern també ha ofert recursos als homòlegs valencians de manera reiterada, però de moment no els han reclamat

Amb tot, el GRAE de muntanya reitera que estan a disposició de les autoritats i ha volgut traslladar el condol a les víctimes. En la mateixa línia s'han expressat els Bombers de Mallorca, que tenen quatre unitats d'intervenció esperant que se les requereixi. Aquest divendres, els morts al País Valencià es compten per 155 i hi ha un nombre indeterminat de desapareguts, a banda dels danys materials i les infraestructures fora de servei.

Al seu torn, Mazón és al punt de mira pel que es considera una mala gestió de la DANA. La principal crítica se centra en la poca prevenció i la tebior dels avisos a la població. Mazón assegurava el dimarts que el temporal aniria a la baixa, i en comptes d'això la intensitat va augmentar. Les alarmes no van saltar quan tocava, les empreses no van enviar els treballadors a casa, i moltes persones van quedar atrapades a la carretera. Aquest dijous, l'alarma a Castelló també va arribar tard, malgrat que totes les previsions apuntaven que el temporal pujaria cap al nord. Per això, el dia 9 s'ha convocat una manifestació i ja hi ha veus que demanen la dimissió del president, mentre encara es fa difícil saber quan podran començar les feines de reconstrucció.

Arxivat a