La Moncloa defensa una entesa al Congrés per aplicar els continguts de l'acord entre PSC i ERC

La vicepresidenta del govern espanyol Maria Jesús Montero assenyala que se senten còmodes amb el pacte i assegura que les relacions amb Junts segueixen "amb normalitat" malgrat el retorn fugaç de Carles Puigdemont a Catalunya

María Jesús Montero, aquest dissabte al Palau de la Generalitat per a la presa de possessió d'Illa
María Jesús Montero, aquest dissabte al Palau de la Generalitat per a la presa de possessió d'Illa | ACN
Redacció
10 d'agost de 2024, 15:42
Actualitzat: 15:59h

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha expressat aquest dissabte que el PSOE "secunda i avala" l'acord pactat entre PSC i ERCper investir el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat, i ha defensat arribar a acords al Congrés per aplicar els seus continguts. En concret, ha assegurat que secundaran el pacte vertebrat al voltant del finançament singular i ha remarcat que hauran de ser capaços de tirar-lo endavant amb la resta de formacions parlamentàries de la cambra espanyola.

Montero s'ha expressat en aquest sentit des del Palau de la Generalitat, on ha assistit a la presa de possessió d'Illa com a nou cap del govern català. La ministra d'Hisenda ha persistit en la defensa de l'acord entre socialistes i republicans, perquè "persegueix la igualtat en la prestació de serveis públics" a la resta de l'estat espanyol. "Si l'acord té una senya d'identitat és la solidaritat amb la resta de territoris", ha remarcat. També ha apostat per "avançar cap a la federalització de l'Estat", apuntant a la "vocació de l'autogovern que existeix a Catalunya".

Preguntada per la relació del PSOE i la Moncloa amb Junts -donades les circumstàncies de Carles Puigdemont dels darrers dies-, ha assegurat que les relacions seguiran "amb normalitat". Montero ha afegit que ho faran "complint els acords establerts" amb la formació independentista, a qui ha convidat a donar suport al projecte de pressupostos espanyols que començarà la seva tramitació durant les pròximes setmanes. La líder socialista ha remarcat que també segueix amb "absoluta normalitat institucional" la relació amb aquells grups polítics amb qui tenen "greus diferències".

En relació amb el retorn de l'expresident a Catalunya i el paper dels Mossos d'Esquadra, Montero ha dit que el nou govern de Salvador Illa ha de ser capaç "de consolidar i reforçar" el paper d'aquesta policia així com la seva coordinació amb la resta de cossos de l'Estat. Ella mateixa ha donat per bones les explicacions que va donar divendres la cúpula d'Interior sobre l'operatiu que es va portar a terme per intentar detenir Carles Puigdemont.