Els governs de Pedro Sánchez i de Quim Torra segueixen fent d'artificiers per desactivar la tensió del 21-D. La jornada d'aquest dilluns ha estat farcida d'intercanvis de declaracions per aplanar el terreny i arribar a divendres amb una fotografia dels dos presidents donant-se la mà. A banda i banda admeten que no servirà per res més que per visibilitzar que, malgrat la discrepància absoluta, els ponts no estan trencats. Tant la Moncloa com la Generalitat segueixen en l'estira-i-arronsa per pautar com ha de ser la trobada, que té també com a objectiu foragitar el clima hostil de les mobilitzacions previstes per l'independentisme.
Que l'epicentre de moltes decisions és Lledoners ho demostra els missatges que en els darrers dos dies han fet arribar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el president de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez. A més de fer crides a la serenor i a les protestes pacífiques, han subratllat que les mobilitzacions han de poder ser compatibles amb una reunió del consell de ministres a Barcelona i una trobada entre presidents, una tesi que ha defensat també el socialista Miquel Iceta. "És perfectament compatible la reunió del consell de ministres amb la mobilització de la gent que discrepa", ha dit el líder del PSC, que ha advertit Torra que si no es reuneix amb Sánchez això voldrà dir que "no vol diàleg".
Aquest escenari, ha dit Iceta, "afebliria" les relacions institucionals quan el que es pretén és, en paraules de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, una "normalitat institucional". Aquesta definició, però, en un context amb presos polítics -alguns d'ells en vaga de fam- i exiliats incomoda l'òrbita sobiranista, que segueix insistint que precisament és la repressió el primer element que situa la política catalana i espanyola en l'excepcionalitat.
[blockquote]Pedro Sánchez: "No es posen d'acord ni per la vaga de fam"[/blockquote]
Precisament, enmig de l'intent dels dos governs per facilitar una reunió, ha estat Sánchez qui ha trencat la dinàmica de fugir de les declaracions altisonants. En plena copa de Nadal de Moncloa ha burxat en les diferències dins de l'independentisme i ha assegurat que "no es posen d'acord ni per fer una vaga de fam". Quasi en paral·lel, el president Torra reclamava l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats en l'acte de cloenda de l'Any Fabra al TNC i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, demanava a Sánchez una actitud dialogant i no deixar-se "segrestar" per l'ultradreta i el nacionalisme "radical".
L'estira-i-arronsa pel format: Moncloa només vol reunió entre presidents
Després que no hagi fructificat la proposta de Torra de fer una cimera entre governs, Jordi Sànchez, un dels dirigents independentistes en vaga de fam, ha plantejat que la trobada es faci entre delegacions dels dos executius. Per part de la Generalitat, a més del president hi assistirien el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència i portaveu, Elsa Artadi. És una proposta que escenifica un darrer intent per trobar un format que escenifiqui bilateralitat, però no una condició sine qua non.
I és que la fórmula que segueix preferint la Moncloa és el d'una trobada entre presidents per no donar una imatge diferencial respecte a altres territoris. Menys encara amb un PP i Ciutadans que assenyalen el simple fet de reunir-s'hi com una concessió a l'independentisme. "No hi ha reunions de govern a govern ni cimeres, això es fa amb executius d'altres països, el format natural és que es faci entre els dos presidents", ha insistit Batet.
Les veus de l'independentisme que defensen que Torra i Sànchez s'han de reunir han anat in crescendo a mesura que s'han anat fent públiques múltiples convocatòries, algunes de les quals, com les dels CDR, amb ànim de "desbordar" el consell de ministres previst a la Llotja de Mar. ERC ha criticat la data triada pel desembarcament del govern espanyol a Barcelona -just farà un any de les eleccions convocades sota el 155- i ha titllat Sánchez d'"irresponsable" per no afavorir un clima de diàleg. Amb tot, la portaveu, Marta Vilalta, ha subscrit que es produeixi una reunió per parlar de la situació dels presos i del referèndum. També el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha avalat que aquesta reunió es faci i que sigui per establir un diàleg "útil" que pivoti sobre el dret a l'autodeterminació.
[blockquote]Miquel Iceta: "Faci la proposta que faci, la resposta negativa per part del Govern està preparada. Jo no gastaria aquesta possibilitat"[/blockquote]
Al mateix temps que s'han pronunciat a favor de la reunió entre presidents, tant JxCat com ERC han animat l'independentisme a mobilitzar-se per protestar per la reunió del consell de ministres a Barcelona, fet que els socialistes consideren un "error" si realment es pretén aprofitar la "finestra d'oportunitat". Tot i això, ha estat el mateix Iceta qui ha defensat que Pedro Sánchez no hauria de fer en aquests moments una proposta concreta per resoldre el conflicte amb Catalunya: "Faci la proposta que faci, la resposta negativa per part del Govern està preparada. Jo no gastaria aquesta possibilitat".
Si s'acaba finalment agendant, la reunió de Sánchez i Torra es faria divendres. La nit de dijous, però, el president espanyol i alguns ministres podrien assistir a la gala de Foment del Treball. El president de la Generalitat no ha confirmat per ara la seva assistència en un acte la fotografia del qual podria ser l'avantsala de la trobada de l'endemà. A quatre dies pel 21-D res està tancat, però sí que es constata una modulació en les interpel·lacions entre els dos governs. Hi ha massa elements en risc i dues legislatures en joc.
Moncloa i Generalitat aplanen el terreny per a la reunió de Sánchez i Torra
Els partits independentistes demanen fer compatible la trobada entre presidents i del consell de ministres amb les protestes al carrer

- El president Quim Torra, en un acte aquest dilluns al TNC | ACN -
- | ACN
Ara a portada
Publicat el 17 de desembre de 2018 a les 20:09
Actualitzat el 17 de desembre de 2018 a les 20:20
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa