La Moncloa treu ferro als entrebancs judicials contra l'amnistia: «La llei s'obre camí amb normalitat»

El govern espanyol demana a Feijóo, enmig del pols amb Vox pels menors migrants, que "trenqui d'una vegada amb l'extrema dreta"

La ministra portaveu, Pilar Alegría, aquest dimarts.
La ministra portaveu, Pilar Alegría, aquest dimarts. | europa press
09 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:39h

"La llei d'amnistia s'obre camí amb normalitat", ha assegurat la ministra portaveu, Pilar Alegría, sobre la decisió del jutge García-Castellón d'arxivar la causa del Tsunami Democràtic després que l'Audiència Nacional anul·lés la investigació per un defecte de forma. Ha mostrat el "màxim respecte a les decisions judicials", tot subratllant que "Espanya és un estat de dret". El govern espanyol, en paraules d ela ministra, ha destacat que és molt important veure com la llei d'amnistia s'obre camí amb normalitat i "es comença a aplicar". 

Sobre la decisió del jutge Aguirre de denegar l'amnistia a Carles Puigdemont i d'elevar el cas al Tribunal Suprem demanant que se l'investigui per traïció i malversació, Alegría ha mostrat "respecte" i ha insistit en què la llei va ser aprovada per majoria absoluta per "avançar en la convivència" i "serà aplicada amb total normalitat".

La portaveu Pilar Alegría ha comparegut junt a la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres. Alegría s'ha mostrat confiada en què "les converses de cara a la investidura fructifiquin, com volen els catalans de manera molt majoritària". Ha dit que "els terminis s'han de respectar", tot apuntant als dos mesos de converes entre PNB i PSE per formar el nou govern basc. Ha afirmat que "els catalans volen un govern que es dediqui a unir i servir, no volen bloqueig i noves eleccions".   

Moltes preguntes s'han referit a la polèmica sobre el repartiment de menors migrants que es troben a les Canàries, i que requeririen la modificació de l'article 35 de la llei d'estrangeria per fer obligatori el repartiment. A les Canàries hi ha 6.000 menors, en una comunitat de poc més de 2 milions de persones. El ministre Torres ha afirmat que si la proporció s'estengués a tot l'estat s'estaria parlant de 200.000 menors migrants a tot l'estat. Demà hi ha una conferència sectorial a tractar el tema. Vox ha exigit al PP que cap comunitat on governen junts aculli menors, amb l'amenaça de trencar els governs de coalició.  

La portaveu ha apel·lat al líder del PP, al·ludint als resultats electorals a França: "Que el senyor Feijóo trenqui d'una vegada amb l'extrema dreta en les 5 comunitats autònomes i 140 ajuntaments on Vox governa amb el PP". "El llegat de Feijóo és haver obert les portes a l'extrema dreta en aquest país. Ara té una oportunitat magnífica per deixar de fer la ola a l'extrema dreta", ha dit. "Esperem solidaritat, i fins i tot humanitat del PP", ha insistit Alegría. 

"Estem parlant de població vulnerable i és una situació que exigeix el millor de nosaltres", ha advertit el ministre Torres. S'ha qüestionat si el PP "té voluntat de partit d'Estat en un tema com la vulnerabilitat de nens i nenes".