Ni García-Castellón es creu la trama russa del procés

L'instructor de la causa de Tsunami es va negar a col·laborar amb el jutge Aguirre ja fa mesos, perquè no va veure acreditada la suposada ingerència russa en el moviment independentista

El jutge Manuel García Castellón
El jutge Manuel García Castellón
26 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:24h

El jutge Joaquín Aguirre, que investiga la suposada ingerència russa en el procés sobiranista, podia tenir un aliat de pes a l'Audiència Nacional. Manuel García-Castellón, l'instructor de la causa de Tsunami Democràtic i de l'operació Judes, ha estat un dels principals ariets contra l'amnistia amb les acusacions de terrorisme, però el cert és que ni tan sols ell veu factible l'anomenada trama russa, que vincularia dirigents independentistes com Carles Puigdemont, amb emissaris del Kremlin.

Les defenses han accedit a una documentació, a la qual també ha tingut accés Nació, que desmunta la tesi del jutge Aguirre. Es tracta d'una resposta del mes de març, en què García-Castellón no veu acreditada la presumpta ingerència russa. De fet, és una hipòtesi que ell ja va descartar fa anys, perquè les informacions aparegudes no tenen cap credibilitat ni suport fàctic. "Res no s'aporta per la via policial que ens permeti mantenir oberta aquesta investigació, excepte si pretenem una causa general a la recerca d'algun indici que ens confirmi la tesi de partida", sosté el magistrat de l'Audiència Nacional.

Aguirre va demanar ajuda a García-Castellón, perquè li aportés una sèrie d'informacions sobre la trama russa que havien aparegut als mitjans. El magistrat li va respondre que, en el marc de la causa de Tsunami, no hi havia constància de res d'això i que, de fet, aquesta línia d'investigació es va arxivar l'any 2020. Tot plegat es basava en un testimoni protegit la policia que, més enllà de la mateixa declaració, les seves explicacions no tenien credibilitat. "Assistir a cites o reunions favorables a la independència en organismes nacionals o estrangers no serveix de res per a la investigació, perquè la ideologia no pot ser objecte d'investigació", diu el magistrat.

El jutge Aguirre va obrir una peça separada la setmana passada per continuar investigant la trama russa, i intentar esquivar així la llei d'amnistia. L'instructor vol imputar Puigdemont i el seu entorn, inclòs el seu advocat, Gonzalo Boye, en una investigació pels suposats intents del Kremlin d'influir en el procés per desestabilitzar Espanya i Europa. Els investiga pels delictes de malversació i alta traïció. Aquest segon delicte queda exclòs de l'amnistia, sempre que suposi una amenaça efectiva que posi en risc la unitat territorial de l'Estat.

 

Arxivat a