El PSC aferma la victòria i posa en dubte la majoria independentista, segons una enquesta de l'«Ara»

El sondeig situa Aliança Catalana amb representació parlamentària en una forquilla d'entre 2 i 7 diputats

eleccions vot mesa electoral reus ajuntament nacio
eleccions vot mesa electoral reus ajuntament nacio
Redacció
04 de maig del 2024
Actualitzat a les 22:19h

El PSC s'aferraria a la victòria i posaria en dubte la majoria independentista. Així ho recull l'enquesta publicada per l'Ara aquest dissabte al vespre. Els socialistes sortirien reforçats de les cinc jornades de reflexió de Pedro Sánchez mentre Junts s'estabilitzaria i Esquerra perdria suports. La majoria independentista seria difícil de revalidar, amb aquest pronòstic. 

El sondeig pronostica una victòria dels de Salvador Illa amb 39 diputats (+ 6 respecte al 2021), mentre que Carles Puigdemont quedaria lluny en segona posició amb 32 diputats en un resultat idèntic que els comicis del 2021. Si el PSC puja, ERC baixaria fins als 24 (-9) i perdrien el pols amb Junts respecte a la primera força independentista. 

Pel que fa a la resta de formacions, Vox mantindria els escons i superaria el PP en la quarta posició –11 diputats dels ultres pels 10 dels populars (+7)–.  Per darrere, els comuns resistirien amb 8 escons, i la CUP amb 6 representants es disputaria la darrera plaça amb Aliança Catalana. El partit d'ultradreta podria entrar al parlament amb una forquilla d'entre dos i set diputats.

No és l'única estimació  que s'ha publicat aquest dissabte al vespre, també ho ha fet El Nacional. El sondeig segueix la línia del publicat per l'Ara. Un PSC fort en la primera plaça (39) seguit de Junts (32) i ERC (27). A més distància hi situa el PP (12), Vox (11), els comuns (7) la CUP (5) i Aliança Catalana (1). 

Tot plegat planteja un escenari difícil per la governabilitat amb una majoria independentista que no es podria revalidar i amb l'alternativa del PSC difícil de fructificar a l'espera de l'escenari dels pactes de després de les eleccions.