PSOE i PP ultimen la renovació del poder judicial en una reunió a Brussel·les

Les dues formacions tenen pràcticament enllestida una entesa que permetrà acabar amb més de cinc anys de bloqueig a l'òrgan de govern dels jutges

bolaños gonzalez pons reynders cgpj europa press nacio
bolaños gonzalez pons reynders cgpj europa press nacio
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:46h

Han hagut de passar cinc anys i mig. El PSOE i el PP tenen pràcticament enllestit un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i es reuniran aquesta tarda a Brussel·les per acabar de polir els últims detalls abans d'anunciar-ho. El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Estéban González Pons, es trobaran amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Véra Jourová, que fa de mediadora entre les dues formacions. La Moncloa ha admès avenços en les darreres setmanes i confia poder desbloquejar la situació.

El possible acord arriba després que la sala de govern del Tribunal Suprem hagi demanat als grups que aprovin sense més dilació una renovació del CGPJ que ha de permetre que aquest òrgan pugui tornar a fer nomenaments discrecionals. Tot plegat després que el 12 de juny el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un ultimàtum al PP per fer viable aquesta renovació. En cas contrari, va advertir en una entrevista a TVE, l'executiu impulsarà una reforma legal per desbloquejar-lo.

L'última vegada que es va renovar el CGPJ va ser l'any 2013, amb majoria absoluta de Mariano Rajoy. El mandat va caducar el 2018, ja amb majoria progressista al Congrés, i des d'aleshores el PP ha bloquejat tots els intents de renovació per evitar perdre el poder en l'òrgan de govern dels jutges, controlat fins ara per una majoria conservadora i amb el poder de nomenar els principals jutges dels tribunals de l'Estat. Per renovar aquest organisme no n'hi ha prou amb la majoria absoluta, sinó que calen 3/5 parts del Congrés, cosa que fa imprescindible el vistiplau del PP. 

Mentre va poder, el CGPJ va anar triant jutges malgrat tenir caducat el mandat. Per evitar això, el Congrés va aprovar el 2021 limitar les funcions del CGPJ mentre continués en funcions, per impedir que pogués continuar nomenant magistrats. En situació normal, el govern dels jutges escull membres del Tribunal Constitucional, el president del Tribunal Suprem i dels tribunals de l'Estat. També els presidents de sala, inclosa la poderosa sala penal del Suprem. El moment que més a prop s'ha estat de desbloquejar el CGPJ va ser situant Manuel Marchena com a president de l'alt tribunal. La filtració d'un missatge del portaveu del PP al Senat, en què deia que la tria de Marchena permetria "controlar la sala penal per darrere" va fer descarrilar l'operació.

El PP vol reformar el sistema d'elecció dels jutges, perquè s'escullin entre ells. Aquest argument amaga una tendència conservadora dins de la judicatura, que es fa especialment visible a la cúpula del poder judicial. El PSOE vol abans renovar el CGPJ i que els populars acceptin les regles que han guiat fins ara les renovacions del govern dels jutges. Davant d'un bloqueig cronificat, els dos partits van demanar a Brussel·les que actués com a mediadora. Mentrestant, també els tribunals han anat reclamant als grups que es posin d'acord. L'últim, el president del CGPJ en funcions, Vicente Guilarte, que ha advertit que si no hi ha acord dimitirà.