Ultimàtum de Sánchez al PP: reformarà al juny la tria del Poder Judicial si fracassa l'acord

El president del govern espanyol assegura que cal "retirar l'incentiu pervers" al PP per tal que no continuï controlant "per la porta del darrere" el CGPJ

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés.
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés. | Europa Press
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:14h

Pedro Sánchez presentarà una proposta per reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a finals de juny si el PP persisteix en el bloqueig de l'organisme. Així ho ha assenyalat en una entrevista al programa La Hora de la 1, de TVE, en la qual ha indicat que ja està parlant amb els socis de legislatura per tal de procedir a aquesta reforma. Una reforma que està pendent des del 2018 -ja han passat més de 2.000 dies- i que ha arribat a Europa, on la Comissió ha intentat fer de mediadora entre les parts. Segons Sánchez, ha arribat el moment en què és necessari que "treure l'incentiu" del bloqueig al PP, i també que els populars deixin de controlar el Poder Judicial "per la porta del darrere". El ministre de Justícia, Félix Bolaños, s'ha posat en contacte amb el popular Esteban González Pons per reprendre les negociacions, que de moment no registren avenços.

"El dia de la marmota ha durat massa, més de 2.000 dies, i això s'ha acabat", ha apuntat el president del govern espanyol, que ha demanat que els nomenaments -no ha detallat les majories que s'haurien de fer servir en cas de reforma- han de tenir un component més "transparent". L'última vegada que es va estar a punt de concretar la renovació del CGPJ va ser a les portes del judici del procés al Tribunal Suprem, amb Manuel Marchena com a nou president del Poder Judicial, però un missatge d'un senador del PP, Ignacio Cosidó, presumint que els populars controlarien la sala penal de l'alt tribunal per la porta del darrere, va acabar dinamitant tota l'operació pactada amb els socialistes.

Tot i que no ha concretat específicament cap a on s'hauria d'encaminar la tria dels jutges en la reforma prevista per a finals de juny si no hi ha acord amb el PP, Sánchez ha indicat que caldra modificar la facultat del CGPJ per nomenar magistrats del Suprem i dels tribunals superiors de justícia. "És un debat que cal obrir. Ens centrem en les majories, però realment, l'incentiu pervers del PP per al bloqueig del Poder Judicial és la facultat de nomenar magistrats del Suprem o tribunals superiors. Veient el que passa a altres països d'Europa, podem revisar aquesta facultat, fer-la més objectiva i transparent, i menys polititzada", ha ressaltat el president del govern espanyol en el marc de l'entrevista.

Com ja ha fet una estona abans en la sessió de control al Congrés, Sánchez ha indicat que abans que acabi l'estiu presentarà un pla de qualitat democràtica que inclourà una llei de llibertat de mitjans, que també tindrà a veure amb el seu finançament. En el fons, es tracta de la transposició d'una directiva europea sobre aquest àmbit. "El govern i el Congrés podem fer coses per incrementar la transparència per tenir un debat públic sa", ha dit. A banda, ha aprofundit en la denúncia de casos de lawfare a l'Estat, però de moment n'ha desvinculat a la investigació oberta contra la seva dona, Begoña Gómez. "Vull pensar que no n'hi ha", ha remarcat el màxim dirigent del PSOE.

Pel que fa a l'aplicació de la llei d'amnistia, que està en vigor des d'aquest dimarts un cop publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que està topant amb l'oposició de jutges i fiscals, Sánchez ha recordat que la "voluntat" del legislador -és a dir, del Congrés- es basa en la necessitat de "superar tots els fets vinculats al procés". "Si els jutges tenen discrepàncies en l'aplicació, al final tot es dirimirà al Tribunal Constitucional", ha determinat el president del govern espanyol. De moment, el Suprem manté l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont, encara que la llei diu que les mesures cautelars han de quedar liquidades des del moment que entra en vigor l'amnistia.