Puigdemont celebra l'amnistia: «Ens hem alliberat de les espines que ens impedien avançar»

L'expresident defensa des de Waterloo que la llei "corregeix un error" que permet negociar "des d'una certa igualtat de condicions"

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
30 de maig del 2024

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha apuntat la tarda d'aquest dijous des de Waterloo que la llei d'amnistia aprovada al Congrés "corregeix un error" que permet una negociació entre Catalunya i l'Estat "des d'una certa igualtat de condicions i sense l'amenaça de la repressió". Avui "ens hem tret les espines dels peus que impedien avançar".

En un missatge emès a través de les xarxes socials, el candidat juntaire al 12-M ha defensat que l'amnistia és la prova que "cal mantenir la posició i saber aprofitar les oportunitats". Si bé, Puigdemont ha reconegut que el camí que li queda per recórrer a la llei "no és precisament un camí de roses".

La votació, en la que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet acte de presència a l'hora de prémer el botó, però s'ha absentat durant el debat, ha tirat endavant amb la mateixa majoria plurinacional que va fer possible la seva investidura, excepte Coalició Canària i un vot de Podem, per l'absència d'un diputat. Així, PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, Podem i BNG han fet possible que la mesura de gràcia tiri endavant amb 177 vots a favor, 172 en contra i zero abstencions.

Amb tot, ERC i Junts han aparcat les diferències per un dia. "Un dia de victòria", tal com han recalcat Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, màxims representants dels dos partits a Madrid. Tots dos han estat generosos a l'hora d'agrair a tots i cadascun dels protagonistes de l'1-O -fossin del partit que fossin- els esforços que van fer durant la tardor del 2017, encara que els paguessin cars. Ara caldrà recórrer el camí cap a l'aplicació, que PP i Vox, de la mà del poder judicial, s'esforçaran per entorpir.