«Quer que a Galiza seja um Estado? Que esse Estado seja independente?»

L'entitat cultural gallega A Gentalha do Pichel prepara per al set de novembre una consulta emmirallada en el procés participatiu català

Publicat el 26 d’octubre de 2014 a les 20:00

Papereta per a la consulta gallega
 

"Quer que a Galiza seja um Estado? Caso afirmativo, quer que esse Estado seja independente?". Aquestes són les preguntes que, emmirallades en el procés participatiu del 9 de novembre a Catalunya, ha preparat l'associació cultural de Santiago de Compostel·la A Gentalha do Pichel amb l'objectiu de donar suport "a la consulta catalana".

En declaracions a Nació Digital, Suso Sanmartín, membre de l'associació -a més de catalanoparlant- explica que l'objectiu de la consulta, que tindrà lloc el 7 de novembre en el marc d'una jornada catalana, és el de donar suport al "referèndum català", amb la voluntat de fer "una mica de soroll a Galícia, on és impensable fer una cosa semblant".

"A Galícia els independentistes som pocs", afegeix Sanmartín, que defensa que iniciatives com aquesta serviran per "posar el focus" en la qüestió. De fet, el referèndum és obert només als socis de l'entitat -"uns tres-cents"-, i també a qui vulgui associar-se en el moment de la votació, però la idea "és que altres associacions copiïn la iniciativa per a que aquesta votació es pugui fer en altres llocs de Galícia".

El referèndum tindrà lloc el 7-N, amb urnes i paperetes de vot i amb un únic col·legi electoral, la seu de l'entitat, tot i que també es podrà votar per correu electrònic. El cens estarà constituït pel llistat d'associats al dia del pagament de quotes.

Gallec i portuguès, una sola llengua

A Gentalha do Pichel, explica Sanmartín, és una "associació en defensa de la llengua gallega en clau reintegracionista", és a dir, que està a favor de "la unitat de la llengua amb el portuguès", fet que es nota en el model de llengua que utilitzen.