- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- El pactòmetre del 12-M: totes les combinacions per governar Catalunya
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
El PSC va confirmar amb només 24 hores d'antelació que Pedro Sánchez participaria en l'acte d'aquest dijous a Vilanova i la Geltrú. El president del govern espanyol se sent còmode quan trepitja Catalunya, especialment ara, després de la carta i la decisió de continuar a la Moncloa. El partit confia que Sánchez -que ha viscut el tercer bany de masses després de Sant Boi i Montmeló- ajudi a acabar de mobilitzar l'electorat socialista i a propulsar Salvador Illa cap a la Generalitat. A l'acte hi ha assistit també Santos Cerdán, número tres del PSOE i un dels homes clau en la negociació amb Junts.
En un auditori d'unes 650 persones, Sánchez ha avisat que l'única opció viable és una victòria del PSC que permeti obrir una nova etapa liderada per Illa amb "acords amb diferents partits". No hi ha alternatives. "Només veig Illa com a algú que aspira a governar, la resta aspira a bloquejar", ha dit. I per això ha situat el 12-M com una dicotomia: "O Illa o bloqueig, o avenços o paràlisi", ha remarcat. Les enquestes situen Illa com a favorit a les eleccions, però els pactes seran clau. Illa no n'ha volgut parlar fins ara, tot i reconèixer que un Govern amb el suport d'ERC i els comuns és "possible".
Quan falten tres dies per a les eleccions, el president espanyol ha garantit que farà costat al PSC i ha animat a la mobilització també per aconseguir una aliança socialista entre Catalunya i Espanya. "Amb un president socialista a la Moncloa i a la Generalitat, Catalunya i Espanya seran imparables", ha assegurat. Sánchez ha remarcat que cal el lideratge d'Illa per "desbloquejar tota la potencialitat" que té Catalunya, que segons els socialistes no ha estat aprofitada durant els governs independentistes.
Sánchez ha aprofitat també per carregar contra la dreta i la seva màquina del fang, i situa el PP també en el bloc de l'extrema dreta, on també hi ha Vox i Aliança Catalana. El president espanyol ha reivindicat la feina feta per "recuperar la convivència" després del procés i ha assegurat que el vot a Illa blindarà l'estabilitat i la "normalització" a Catalunya, i permetrà continuar desplegant polítiques socials com l'augment del salari mínim o la revalorització de les pensions. Sánchez sap, però, que el futur del seu govern continuarà depenent dels independentistes l'endemà del 12-M.
Confiança en Parlon
Illa ha refermat el missatge de la campanya i ha demanat el vot per obrir una nova etapa després del procés en què la prioritat siguin els serveis públics. A primera fila, escoltava atentament Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i futura consellera d'Interior, si Illa és president. El candidat li ha volgut enviar un missatge de suport i confiança: "Núria, tindràs feina a posar ordre a la seguretat d'aquest país", ha dit. El director dels Mossos serà el major Josep Lluís Trapero.
La tria de Parlon, cuinada des de fa setmanes, vol visibilitzar un reconeixement a la feina feta als municipis, concretament a Santa Coloma, i també a la trajectòria política de l'actual alcaldessa, especialitzada en seguretat i feminismes. De fet, és la responsable de l'àrea de seguretat dins del PSC. La carpeta d'Interior és una de les que més ha criticat el PSC des del Parlament -va recusar Joan Ignasi Elena- i el seu programa en aquest àmbit ha estat elaborat de la mà, també, de Ramon Espadaler.
Mobilització i avís a navegants
Illa ha reivindicat la seva proposta, que passa per la col·laboració amb la Moncloa. "En quatre anys puc fer més que ells amb deu", ha dit. S'ha mostrat crític amb la "queixa" constant dels independentistes i ha assegurat que ell apostarà per treballar conjuntament, amb "ambició", amb el govern espanyol. Malgrat els bons pronòstics de les enquestes, el candidat ha fet una crida a no confiar-se i ha demanat una mobilització massiva: "No hi ha res fet".