Sánchez estudia fer primàries el 23 d'octubre i congrés del PSOE el desembre

Amb aquest calendari intern, que s'encavalca amb el de la investidura, el líder dels socialistes dificultaria a Susana Díaz preparar una alternativa

Publicat el 22 de setembre de 2016 a les 20:08
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, estudia convocar el congrés que els socialistes tenen pendent des de fa mesos per al proper desembre i fixar per al 23 d'octubre la votació del secretari general per part dels militants, pocs dies abans que acabi el termini per evitar unes noves eleccions. Segons han confirmat a Europa Press fonts del partit, aquest és un dels escenaris que el seu secretari general té a sobre de la taula, una decisió que no és definitiva i que en part dependrà dels resultats de les eleccions de diumenge. Si aquest dia els socialistes bascos i gallecs pateixen una nova caiguda electoral per al PSOE, Sánchez podria portar a l'executiva del dia següent la proposta d'avançar el congrés, tot i que en el moment de la seva celebració podria no haver-hi govern.

Entre fortes tensions internes, el Comitè Federal del PSOE va aprovar el 30 de gener passat celebrar aquest conclave -que hauria d'haver tingut lloc al febrer- per a finals de maig, però el 2 d'abril es va decidir ajornar-lo sense nova convocatòria fins que hi hagués un executiu constituït a l'Estat. No obstant això, Sánchez es planteja ara posar-li una data abans de les hipotètiques terceres eleccions i cridar els militants a les urnes una setmana abans que finalitzi el termini per formar govern abans de dissoldre novament les Corts.

D'aquesta manera, avançaria la batalla pel lideratge que la majoria del PSOE considera inevitable. Però, a més, amb aquesta decisió s'anticiparia als crítics amb la seva direcció, que ja venien recelant d'aquesta maniobra que fa difícil una candidatura alternativa per la immediatesa dels terminis: si la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, volgués presentar-se i hi haguessin noves eleccions, hauria de gestionar el seu relleu al govern autonòmic abans de desembre.

Divisió interna creixent

En les últimes setmanes, el PSOE és un formiguer de futuribles. Les diferències que la direcció estatal arrossega amb les federacions més poderoses s'han intensificat en els últims mesos. Es van aplacar en part en el Comitè Federal del PSOE del passat juliol, en el qual tots van ratificar el no al PP i Sánchez va apuntar que el seu objectiu era estar a l'oposició, però van reviure amb cruesa després que ressuscités la seva alternativa amb Podem i Ciutadans en la fallida investidura del president en funcions, Mariano Rajoy.

Des de llavors, el líder del PSOE ha insistit que el seu no a Rajoy és definitiu i ha defensat el seu dret a explorar una alternativa amb Podem i Ciutadans. "Ho intentarà", reiteren en el seu cercle quan es recorda la incompatibilitat que van mostrar en les negociacions de la primavera i que els dos partits asseguren que mantenen. Malgrat això, Sánchez vol explorar aquesta possibilitat i, de fet, fonts del seu entorn asseguren que aquest serà el missatge que traslladarà al Comitè Federal del seu partit el proper 1 d'octubre. De fet, la direcció assegura que la setmana vinent es reprendran els contactes amb Pablo Iglesias i Albert Rivera.

Fidels al mandat del Comitè Federal

Segons la cúpula estatal, la seva voluntat és mantenir-se fidel a la resolució que va aprovar el partit el 28 de desembre, quan es van fixar les línies vermelles per a les negociacions que vindrien: el no a Rajoy i el PP, i la impossibilitat d'arribar a acords amb els independentistes. I insisteixen que el que Sánchez pretén és respectar tots dos mandats. No obstant això, el sector crític continua desconfiant i s'afanya a insistir que de cap de les maneres acceptarien tenir un president a la Moncloa amb els vots dels que volen independendizarse d'Espanya.

De la mateixa manera, recalquen que ara el que toca és estar a l'oposició. Així ho va dir la setmana passada la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que va defensar que amb 85 diputats no es pot governar, la mateixa tesi que defensen els presidents del País Valencià, Ximo Puig, i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. No obstant això, no es pronuncien sobre la possibilitat que el PSOE s'abstingui, un canvi de vot pel que només s'ha manifestat clarament a favor el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

D'aquesta manera, a la direcció socialista asseguren que estarien encantats que s'obrís aquest debat en el Comitè Federal, convençuts que, en seguir en el no, Sánchez manté el suport de la militància, que no vol fer president a Rajoy. Mentrestant, els crítics admeten que és complicat canviar el vot, però asseguren que en el Comitè Federal hi haurà debat. Per aquest sector del partit, si el PSOE continua per la via dissenyada per Sánchez, continuarà perdent suports.

Xocs fins i tot en obert, a les xarxes

La guerra interna ha tret el cap a la superfície. La setmana passada, el president extremeny va confessar en una entrevista que portava dos mesos sense parlar amb Sánchez i es queixava de l'absència de debat intern, unes paraules que van provocar una onada de suports a Twitter que va encapçalar Susana Díaz i a la qual s'hi van sumar altres dirigents crítics amb el secretari general, incloent al seu predecessor en el càrrec, Alfredo Pérez Rubalcaba. El motiu va ser defensar Vara dels "atacs" rebuts a Twitter per demanar aquest debat intern, darrere dels quals alguns apunten a la cúpula estatal, però el moviment pretenia també ser un avís a la direcció federal. "Això no té marxa enrere", assegurava un destacat membre del PSOE andalús.

Mentrestant, aquest mateix dijous, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha assegurat que tampoc parla amb Sánchez des de fa mesos i l'ha acusat de criminalitzar els barons. En una entrevista a el Huffington Post, ha defensat que "és millor que parlin ja els militants".

Possible rebel·lió per forçar una gestora

Aquests dies, s'ha parlat de moltes hipòtesis de futur i alguns han començat a fer comptes en l'executiva federal i el comitè, calculant quants dels seus membres podrien sumar-se a una rebel·lió que conduís a una gestora. Des de les federacions crítiques, alguns dirigents titllaven de "barbaritat" o "ciència ficció" la possibilitat de dimissions en cadena en la direcció que facin sortir Sánchez de la direcció, però veuen més factible que es pugui provocar una votació al Comitè Federal del dia 1.

El detonant podria ser el resultat de les eleccions de diumenge, encara que, en el fons del debat, hi ha la posició del PSOE a la situació de bloqueig i, també, el lideratge del partit. No obstant això, Sánchez podria avançar-se amb la convocatòria del procés congressual, que portaria a la seva Executiva dilluns i després elevaria al Comitè Federal, on se sotmetria a votació.