SI vol portar la Mesa del Parlament al Constitucional

Ofensiva dels independentistes per articular el funcionament del grup mixt

Publicat el 29 de desembre de 2010 a les 15:56
López Tena i Bertran explicant la bateria de mesures que duran a terme al Parlament. Foto: QS/ND

Els quatre diputats de Solidaritat Catalana per la Independència estan disposats a presentar batalla per no perdre la seva majoria al grup mixt del Parlament, que els permet presentar iniciatives parlamentàries. En plenes negociacions o, més aviat, converses informals, entre els tres diputats de Ciutadans i els diputats independentistes, la Mesa del Parlament va decidir atorgar de manera igualitària els temps i els usos dels grups a les dues formacions polítiques en la primera reunió.

Aquesta decisió no va convèncer els diputats de Joan Laporta  que van recórrer la decisió argüint que ells en tenien la majoria i que no els havien donat trasllat de la decisió de la Mesa donat que era un acord "verbal". A més, entenien que el si el termini per inscriure's en un grup parlamentari no s'havia tancat, el grup mixt com a tal, no s'havia constituït, ja que és el grup on van a parar els diputats no registrat en cap grup concret.

En qualsevol cas, el repartiment hauria de ser, segons el criteri de SI, 4/7 parts per Solidaritat i 3/7 parts per C's, en tot allò que afecti al grup mixt. Si s'apliqués el criteri de la Cambra, SI no podria articular per exemple iniciatives legislatives, perquè podrien perdre la majoria.

El dia 28, és a dir, dimarts acaba el termini perquè els diputats s'adscrivissin a un grup parlamentari determinat. Un cop tancat el termini que a efectes pràctics era aquest matí, els diputats no adscrits, entraven a formar part automàticament del grup mixt. En la tercera reunió de la Mesa del Parlament, que s'ha celebrat aquest matí, s'ha decidit prorrogar aquest termini a petició de Ciutadans durant vuit dies hàbils, que atès el calendari parlamentari de festes i vacances, no s'acabarà fins el 19 de gener, data prevista del primer ple. Per tant, a hores d'ara el grup mixt no està constituït.

Amb aquesta pròrroga -acord de moment verbal de la Mesa- s'argumenta pel fet que s'està estudiant la reforma del Reglament de la cambra pel que fa al grup mixt, amb voluntat d'homogeneïtzació els temps, logística i usos de les dues forces polítiques. La derivada d'aquesta decisió és que Alfons López Tena, designat i convocat per la Mesa, ha quedat fora com a representant del grup mixt a la Diputació Permanent del Parlament (Parlament d'urgència), constituïda aquest matí.

Tena, que es trobava dins la sala de grups on se celebra els plenaris de la Diputació Permanent, ha tingut una conversa amb el vicepresident primer de la Cambra, el convergent Lluís Coromines, qui li ha comunicat la decisió d'atorgar la pròrroga. Tena ha estat directe: "On és l'acord?". Coromines que li ha detallat que era un acord verbal, i la resposta del diputat de SI ha estat rotunda: "Me'n vaig, però ens veurem al Tribunal Constitucional".

La resposta de Tena es basa en què SI considera tancat el termini per la formació de grups parlamentaris, i la decisió de prorrogar-lo ha estat posterior a la data del tancament del registre. Per tant entén que és una decisió de "flagrant il·legalitat". Des del Parlament, López Tena, insistia aquest migdia a Nació Digital: "La Mesa pot prorrogar terminis però no pot obrir i donar nous terminis".  "La sortida jurídica que ens queda és anar al Tribunal Constitucional, l'òrgan competent per atendre el nostre recurs, quan la Mesa ens doni per escrit la decisió" ha assegurat el diputat solidari.

La lectura política

Per Uriel Bertran i López Tena, la decisió de la Mesa té una "lectura exclusivament política". "CiU vol mantenir el dret de veto a Ciutadans i d'aquesta manera impedir que Solidaritat pugui portar iniciatives legislatives al Parlament" ha assegurat López Tena.

A la vista que la reforma del Reglament prosperi, i privi als diputats de SI d'articular iniciatives legislatives, ja que necessitarien el concurs i l'acord de Ciutadans, els quatre diputats han registrat aquest matí sis proposicions de llei. Ho han fet com a "diputats no integrats a cap grup parlamentari, per tant, com a grup mixt i per la majoria que té la formació".

De les sis propostes destaca la proposició de llei de declaració d'independència de Catalunya. Les altres són: consultes populars per via no de referèndum; proposició de llei de dació en pagament de l'habitatge personal o familiar hipotecat amb alliberament del deute pendent garantit amb hipoteca; proposició de llei de prohibició del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a Catalunya; proposició de llei per anul·lar la subvenció  a Endesa atorgada pel govern en funcions de la generalitat de Catalunya en acord de govern de 30 de novembre de 2010; i proposició de llei per modificar la uniformitat dels agents del cos de mossos d'esquadra destinats a la regió policial del Pirineu occidental, ABP Ripollès i ABP Berguedà. "Ara ja ens poden dir de tot, menys monotemàtics" ha ironitzat López Tena.