Societat Civil insta els partits a no apropiar-se de la manifestació on assistiran Feijóo i Abascal

L'entitat espanyolista vol que la mobilització que pretén condicionar la investidura de Sánchez sigui "transversal", però només han confirmat l'assistència formacions i entitats de la dreta i l'extrema dreta

Elda Mata i Álex Ramos, de SCC, en roda de premsa
Elda Mata i Álex Ramos, de SCC, en roda de premsa | Kike Rincón / EP
03 d'octubre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:41h

Societat Civil Catalana (SCC) ha demanat als partits que no s'apropiïn i "deformin" la manifestació espanyolista del 8 d'octubre a Barcelona, on està prevista l'assistència dels dirigents del PP Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso, i del líder de Vox, Santiago Abascal, en contra de l'amnistia. Així ho ha reclamat la presidenta de l'entitat, Elda Mata, que ha insistit que fan una crida a la mobilització "a tothom a títol individual" per poder garantir que sigui "transversal".

Mata també ha explicat, en roda de premsa, que ja han demanat als partits que no portin "logos" de les seves formacions. "Agraïm la presència de líders polítics en qualitat de ciutadans i que hagin entés que els logos i les ensenyes dels partits estan de més", ha afirmat. El vicepresident de l'entitat, Álex Ramos, ha assegurat que hi assistiran "ciutadans de tot l'espectre polític", si bé a hores d'ara només han confirmat l'assistència partits i entitats de la dreta i l'extrema dreta

La manifestació es produeix en plena negociació de la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, amb els partits independentistes, on hi ha com a peça angular l'amnistia. Ara bé, no és la primera concentració que es fa. El diumenge 24 el PP ja va convocar un gran acte a Madrid contra l'amnistia on hi van assistir unes 45.000 persones, amb la presència de Feijóo i Ayuso, però també dels expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar. "Mobilitzar tots els esforços" contra l'amnistia va ser la promesa d'aquest últim. 

Malgrat que des de Societat Civil Catalana insisteixin en la transversalitat, els partits de la dreta ja han fet diversos moviments per reivindicar la seva presència a la manifestació. La primera va ser Ayuso, que abans que Feijóo confirmés la seva assistència, ja va prometre que hi aniria. Des del PP ja han confirmat que hi assistiran diversos barons territorials com el president de la Regió de Murcia, Fernando López Miras; el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández; i el president de Castella-La Manxa, Paco Núñez. 

Segons l'entitat espanyolista, hi ha entitats que estan organitzant autobusos des de grans ciutats per assistir a la manifestació, com Navarra, València, Madrid, Tarragona i Girona. Els representants polítics, per aquesta intenció que té SCC que sigui pretesament una mobilització de la societat civil, se situaran en el segon bloc de la manifestació que té com a lema 'No en el meu nom. Ni amnistia, ni autodeterminació'. La convocatòria se celebrarà amb tota probabilitat quan Sánchez ja serà el candidat oficial proposat pel rei Felip VI, que aquest dimarts enllesteix la segona ronda de contactes per a la investidura.