

"Si el derecho a la vida independiente y autónoma se lo concedemos a quien «quiere y puede», estamos consagrando la fuerza como elemento de legitimación de la vida social. Habremos vuelto a la selva. Al admitir las distintas pretensiones secesionistas que se puedan formular en una sociedad, se abren miles de conflictos de consecuencias trágicas; y, por ende, también es racional actuar en consecuencia para evitarlo".
Aquesta és la premisa que justificaria l'ús de la força en cas que continuï la "indeguda reclamació autodeterminista", segons els signants d'un estudi dirigit des de l'aparell de l'Estat a través d'un dels think tanks més poderosos dins el PP i que el gabinet de la Moncloa té sobre la taula, titulat "Recuperar España. Una propuesta desde la Constitución" (Aula Política Instituo de Estudios de la Democracia, Universidad CEU San Pablo, 2013), del que aquest diari ja feia referència aquest dimarts .
L'estudi signat per advocats de l'Estat, magistrats del Tribunal Suprem, catedràtics universitaris o tècnics superiors de l'Estat, alerten del perill "d'implosió" de l'Estat espanyol en un termini cinc anys si es continua cedint davant les "demandes independentistes". "Per descomptat que el risc de solucions bèl·liques estarà més aprop", assegura l'estudi, tot deixant clar que la intervenció de la força abans que esclati tot és necessària per evitar mals majors. "Per evitar processos revolucionaris de finals impredicibles", sentencia el llibre.
"No ens enganyem pensant que els conflictes bèl·lics són cosa de temps passat, o d'espais premoderns, o que tots es canalitzen per la via de la competència econòmica, perquè seria un senyal d'ignorància de la història", apunta l'estudi, que titlla Catalunya de "territori problemàtic" recordant que després de cinc anys de proclamar la República, Catalunya va viure l'anarquia i la secessió.
Així mateix, l'informe anima a no deixar-se anorrear per la política internacional a l'hora de prendre decisions com l'ús de la força per evitar "canvis del sistema fora la legalitat" com el que suposa la "voluntat secessionista". Segons l'estudi, si bé la Unió Europea podria "moderar les temptacions bèl·liques" no esdevindria cap assegurança perquè Europa potser no entraria en cas de conflicte territorial a Espanya o bé faria com a "l'antiga Iugoslàvia que va ser molt il·lustratiu de com intervenir militarment, no per preservar la unitat, sinó per consolidar la fragmentació política del territori".
De fet, l'estudi conclou que el Tribunal Constitucional no és valid per "contenir la marea independentista" i per tant demana solucions per als "traumes indesitjables" que han comportat els conflictes bèl·lics recents a Espanya. A més, afegeix que una política de "apaciguamento, negociación y cesión" tampoc és "útil" davant del desafiament independentista català, ja que aquest plantejament només pot tenir "bons resultats si es practica tenint la força, amb la voluntat d'usar-la si cal i coneixent l'enemic". I afegeix: "Allò que és contraproduent de la política de pau als problemes territorials espanyols, s'haurien d'haver après després dels dos darrers conflictes armats per aquesta causa".
Sia com sia, membres de la guàrdia pretoriana de l'Estat com Benito Gálvez Acosta, magistrat del Tribunal Suprem, o José Manuel Otero Navas, advocat de l'Estat i president de l'Institut d'Estudis de la Democràcia, o José Ramon Recuero, el lletrat de l'Estat davant el Suprem, signen que les "indegudes reclamacions autodeterministes existeixen i no poden deixar-nos indiferents; perquè no només posen en risc la placidesa d'unes vacances d'estiu, sinó que poden tenir serioses conseqüències per a tothom perquè afecten la nació i el seu prestigi al món; perquè perjudiquen els interessos de tots els espanyols; perquè és immoral aprofitar-se dels sacrificis de tots per situar-se al capdamunt d'Espanya i ara volen gaudir sols la prosperitat assolida, i i perquè el trencament de la nació espanyola dinamita la nostra Constitució".