
Les pressions per part d'entitats del catalanisme civil a favor d'una llista unitària a les eleccions europees de l'any vinent recorda als moviments que el 2009 van protagonitzar tan CiU com ERC per mirar de conformar una llista conjunta, que finalment no es va materialitzar. Llavors, tot i que ERC i Oriol Junqueras van sol·licitar el pacte fins a tres vegades, CiU va rebutjar la proposta. L'eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Ramon Tremosa, explica per què: "Per coherència política, es va posar la precondició d'anar junts al Parlament. Cosa que llavors no passava, i ara sí que passa."
"Personalment, vaig respondre dient que veia bé l'acord, però des de CiU es va pensar que, abans de formar una llista unitària a Brussel·les, hi havia d'haver una coherència política als parlaments de Barcelona i Madrid. ERC, llavors, havia fet president José Montilla", recalca Tremosa. "El 2009, la cosa va anar així. I aquella condició que llavors no es donava, avui sí que es dóna", apunta.
El propi Oriol Junqueras confessa, al llibre-balanç del seu pas per Brussel·les Converses amb Oriol Junqueras (Viena Edicions, 2011), les gestions que van dur a terme els republicans per assolir el pacte amb CiU: "Jo personalment m'oferia d'anar de número 2 i Ramon Tremosa, d'1. Jo vaig ser l'encarregat de formular aquesta proposta a CiU, Joan Puigcercós hi va tornar i jo encara la vaig reiterar una tercera vegada. Però CiU no va creure oportú acceptar-la." Segons el republicà, "una candidatura conjunta d'aquest tipus podria haver donat molts bons resultats".
Tremosa ressalta que, malgrat el desacord entre els partits, a Brussel·les es van entendre perfectament. "No pas perquè els partits ens diguessin que havíem d'anar junts, sinó perquè va haver-hi aquesta sort, que ens coneixíem de l'època universitària. A Brussel·les vam compartir molts anàlisis crítics sobre els segon tripartit, anàvem a veure els partits del Barça junts...", assevera.
Segons l'anàlisi de l'eurodiputat de CDC, "quan l'Oriol Junqueras ha decidit col·laborar de bona fe amb CiU, ha obtingut premi. ERC està col·laborant amb CiU a canvi de res, i ja es veu com van les enquestes. Això mateix li he dit sovint a Raül Romeva, quan ICV diu no a tot a CiU. I per això ICV sempre està en un racó i Herrera no va créixer a les últimes eleccions. En Romeva també ho veu, perquè és el primer que a Brussel·les signa peticions amb diputats liberals".
Amb la mirada al 2014, o no
De cara als comicis europeus del maig, Tremosa apunta que encara és massa aviat com per parlar-ne amb serenitat. "Des del moment en què el conseller d'Economia assegura que parlar de què passarà dijous és parlar de 'llarg termini', doncs parlar del 25 de maig...", exposa. I ressalta: "I més quan tots els esforços estan posats en la data i la pregunta. És molt més important la data, la pregunta i el govern d'unitat que no pas la llista unitària, que llavors serà una anècdota."
Si el president de la Generalitat, Artur Mas, compleix la promesa d'anunciar la data i la pregunta de la consulta abans d'acabar aquest 2013, Tremosa no dubta que la decisió d'ERC d'entrar al Govern comportarà un major grau de compromís que una llista unitària a Brussel·les. Per tant, avisa que el panorama polític català pot canviar radicalment entre ara i els mesos de febrer-març, quan s'haurà de posar fil a l'agulla de les llistes europees.
Llista unitària "per sentit patriòtic"
Quan encara ni s'albirava la possibilitat d'un referèndum, el 2011, Junqueras assegurava que una llista unitària a Europa de cara al 2014 seria positiva "per sentit patriòtic, atès que el Parlament Europeu és la representació catalana en un àmbit institucional tan ampli com el continent, penso que és bo que ens plantegem fórmules unitàries CiU-ERC-ICV". I, anant més enllà, pronosticava: "A més a més, potser és aquesta la fórmula unitària la que precedirà la proclamació de la independència algun dia. Si de tant en tan trobem l'oportunitat d'assajar-la o, almenys, de tenir-la en consideració, em sembla que és un exercici positiu."
Pel republicà, en reflexions del 2011 amb vistes al 2014, el pacte CiU-ERC, amb la possibilitat de sumar-hi ICV, "és bo en termes de coherència de país", i ho argumentava amb el raonament que "necessitem entrenar-nos per a la vigília de la victòria, quan segurament sí que haurem de trobar una fórmula unitària per guanyar la independència del país".
El paper d'UDC
Tremosa no entra a valorar si UDC hauria de formar part d'aquesta llista unitària o no. En canvi, sí que apunta que el funcionament actual de CiU a Europa "no és òptim", en tant que l'eurodiputat democratacristià, Salvador Sedó, s'integra en el Grup Popular Europeu, conjuntament amb el PP, en comptes de sumar-se al Liberal-Demòcrata, on hi ha CDC i el PNB. "Si CDC i UDC formessin part d'un mateix grup, podrien optimitzar molt més la feina. A altres parlaments bé que treballen junts, aquests dos partits. I si es presenten junts a Europa, també podrien estar junts a l'Eurocambra", apunta.
En l'àmbit personal, assegura que els cinc anys que haurà representat CDC a Brussel·les han estat "una gran experiència", que espera que el partit també valori positivament, però que personalment ha de valorar si li convé repetir. "Depèn del plantejament que s'acabi fent", apunta.