Tremosa proposa com protegir el deute català

Publicat el 05 de març de 2012 a les 23:52
Tremosa al Parlament europeu. Foto: Benoit Bourgeois / Parlament Europeu

Posar ordre amb mesures concretes. Amb aquesta idea l'hiperactiu eurodiputat català Ramon Tremosa ha proposat al Parlament Europeu fins a cinquantena d'esmenes a la nova reforma financera que prepara la Unió Europea. D'entre les propostes, Tremosa ha presentat diverses iniciatives que preveuen reduir el risc comptable del "deute regional" dins els balanços de les entitats financeres i ha posat com a exemple el cas de Catalunya.

A més, l'eurodiputat català ha demanat major transparència i millor governança de les entitats bancàries, i ha proposat facilitar l'accés al crèdit a les petites i mitjanes empreses. "Les pimes poden ser vistes com a actors de risc per la regulació bancària ja que formen part del teixit primordial de la nostra economia", ha dit Tremosa.

"L'objectiu és fer més atractiva la compra de deute públic regional", ha explicat Tremosa. L'eurodiputat ha posat l'exemple de Catalunya per explicar la necessitat de disminuir el risc del deute de les regions dins els balanços de les entitats bancàries, i així aconseguir augmentar-ne la liquiditat a mig termini i abaixar-ne el tipus d'interès.

Aquesta ha estat una de les propostes formulades per Tremosa, que també ha destacat el paper de les pimes en l'economia espanyola i catalana, i n'ha defensat la seva importància perquè en són una part "primordial". D'entre totes les esmenes presentades, l'eurodiputat n'ha dirigit diverses a facilitar l'accés al crèdit als petits i mitjans empresaris.

Tremosa ha exigit la necessitat d'un major grau de transparència del sector financer, així com una millor governança. L'eurodiputat català ha proposat que a partir de l'1 de gener de 2015 els bancs es vegin obligats a publicar les dades referents al palanquejament, és a dir, aquelles que mostren quin és el grau de risc que tenen les seves operacions. A més, per tal de facilitar-ne el control, Tremosa ha demanat que es donin a conèixer el nombre total i el volum dels préstecs a l'economia real per part de les entitats financeres. El convergent reclama també normatives que regulin la remuneració dels directius i "plena transparència" i independència a l'hora de calcular-ne els salaris. L'eurodiputat català ha demanat també que els beneficis que les entitats bancàries obtenen a través del 'carry trade' esdevinguin públics i no computin a l'hora d'atorgar bonus.

Finalment, l'eurodiputat convergent ha demanat evitar noves bombolles com la immobiliària. "Cal un regulador europeu potent i amb capacitat de prendre decisions valentes que evitin situacions com la que es viu avui a Catalunya i Espanya", ha dit fent referència al European Supervisory Risk Board (ESRB), un regulador independent que supervisa el sistema financer dins de la UE des de l'any 2011.