Un 18% de l'IVA que s’hauria de recaptar a l’Estat es perd o s'estafa

La UE perd de mitjana un 16% del que hauria d'ingressar d'aquest impost, segons un informe de la Comissió Europea

Publicat el 23 d’octubre de 2014 a les 16:29
La Unió Europea perd un 16% del que hauria de recaptar per l'IVA, com a conseqüència dels fraus i els incompliments de pagament d'aquest impost, segons un informe que ha fet públic la Comissió Europea aquest dijous. D'acord amb les investigacions de Brussel·les, el 2012 es van perdre 177.000 milions d'euros en concepte d'IVA no recaptat o defraudat. L'Estat espanyol es troba per sobre de la mitjana europea i perd fins a un 18% de l'IVA, és a dir, 12.412 milions d'euros que hauria de recaptar. Brussel·les admet la necessitat de reformar i simplificar el sistema d'IVA i demana als Estats membres que incrementin "els seus esforços" i prenguin "mesures contundents per recuperar aquests diners públics".

Prop de 177.000 milions d'euros es van deixar de recaptar a la Unió Europea durant el 2012, el que equival al 16% del que s'hauria d'ingressar per aquest impost. Així ho informa un estudi de la Comissió Europea que s'ha fet públic aquest dijous, segons el qual una part important de l'IVA es perd per incompliments o fraus.    En el cas de l'Estat espanyol, la diferència entre el que es preveia ingressar en concepte d'IVA i el que finalment es va recaptar durant el 2012 és del 18%, per sobre de la mitjana europea. Aquest percentatge suposa que l'Estat deixa d'ingressar 12.412 milions d'euros en IVA no recaptat o estafat. Malgrat tot, la xifra s'ha reduït en comparació amb el 2011, en què la diferència se situava en el 19% i suposava una pèrdua de 12.904 milions d'euros.

El 2012, els estats que millor van complir les seves previsions sobre recaptació d'IVA van ser els Països Baixos, Finlàndia (amb un 5% d'impostos previstos, però no ingressats) i Luxemburg (amb un 6%). En canvi, els pitjors registres van ser els de Romania (amb un 44% d'IVA no recaptat), Eslovàquia (39%) i Lituània (36%). Respecte el 2011, onze Estats membres de la UE van millorar les diferències i van millorar la recaptació d'impostos previstos, com és el cas de Grècia, que va passar de perdre 9.100 milions el 2011 a 6.600 milions el 2012, tot i que segueix essent un dels estats amb una diferència més notable entre el que preveu ingressar i el que recapta finalment per IVA, amb un 33%. Quinze països van perdre més diners del 2011 al 2012.

L'informe, que detalla la diferència entre els ingressos previstos i els que les autoritats de cada estat acaben recaptant en concepte d'IVA, no només atribueix la pèrdua de diners al frau, sinó que també preveu "esquerdes o insolvències, errors estadístics, retards en els pagaments i mecanismes d'elusió legals". En aquesta línia, el Comissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta, considera que els resultats de l'informe demostren "la falta d'efectivitat de les mesures d'aplicació i control del compliment de les normes en matèria d'IVA a tota la Unió Europea". Semeta avisa que "els estats membres no poden permetre's patir pèrdues de tal magnitud" i que han d'incrementar "els seus esforços i prendre mesures contundents per recuperar aquests diners públics". Per la seva banda, la Comissió "segueix centrada en una reforma fonamental del sistema d'IVA per dotar-lo d'una major solidesa i eficàcia i reduir la seva vulnerabilitat davant del frau", ha afegit.

La Comissió admet que cal "una actitud més energètica contra l'evasió i reforçar el control del compliment a nivell nacional", així com aconseguir un sistema de recaptació més senzill "que facilitarà el compliment de les normes als contribuents". D'altra banda, els estats membres hauran de modernitzar les seves administracions tributàries i reformar els seus sistemes fiscals per facilitar el compliment de les obligacions en matèria d'IVA als ciutadans.

De fet, des de desembre del 2011, la UE va iniciar una reforma de l'IVA que ha permès que ja s'adoptin nous instruments per lluitar contra el frau i agilitzar els sistemes de recaptació.