Una llei electoral pensada per a unes virtuals eleccions plebiscitàries

La possibilitat que uns comicis substitueixin la consulta sobiranista plana per la ponència parlamentària que està elaborant l'esperada "llei electoral catalana"|Tenir una administració electoral pròpia, objectiu prioritari

Publicat el 30 de setembre de 2013 a les 21:59
Aquest dilluns a la tarda la comissió parlamentària que ha de bastir l'esperada llei electoral catalana va reprendre els treballs. Un debat que, malgrat els esforços, no es pot desentendre de la remor de fons d'unes virtuals eleccions plebiscitàries en cas que el Pla B, C o D no permetin portar a terme la consulta sobiranista.

Tothom, independentistes i unionistes, és conscient de la importància que tindrà el sistema electoral que els grups aprovin en uns comicis d'aquestes característiques. Ara bé, potser més important que el sistema escollit -llistes dobles, alemany adaptat, nominal...- és la creació d'una administració electoral catalana que regularia aquesta llei electoral. És a dir, que les juntes electorals depenguin de l'administració catalana i no pas de Madrid, com ara passa en tenir el control de la legalitat del procés la Junta Electoral Central i les Juntes Provincials amb domini absolut dels membres nomenats per l'administració de l'Estat.

Fonts del Parlament i dels grups parlamentaris asseguren a Nació Digital que unes eleccions plebiscitàries en les que l'administració de l'Estat tingués el control jurídic seria un "parany constant" i una "eterna font de conflictes". Per aquest motiu, els grups es plantejarien que en l'hipotètic cas que no hi hagués un acord sobre la llei electoral sencera, com a mínim, es plantejaria una Llei de l'Administració Electoral Catalana.

Ara per ara, però, els grups no volen avançar esdeveniments, i ahir van repassar els deu primers articles preparats pels lletrats del Parlament que recollien les seves propostes. Són els articles més tècnics de règim econòmic i incompatiblitats. Però aquest octubre les converses multilaterals i bilaterals encetaran el debat més intens, el del sistema electoral i com crear aquesta administració. Una negociació que promet ser dura sobretot amb els partits unionistes que, avisats d'unes plebiscitàries poden utilitzar el filibusterisme per entrenir els tràmits i oposar-se a què Catalunya tingui una llei electoral pròpia dins de l'actual legislatura.