La UPEC es proposa «rescatar el futur» en el seu 20è aniversari

Les jornades de l'espai de reflexió de l'esquerra debatran sobre temes com el paper de les esquerres davant els discursos d'inseguretat, el lawfare, o el paper de la intel·ligència artificial

Una de les taules de les jornades de la UPEC del 2023
Una de les taules de les jornades de la UPEC del 2023 | UPEC
18 de juny del 2024

En un moment en què l'extrema dreta avança sense aturador a tot Europa, la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) es proposa aportar "idees per rescatar el futur". Aquest és l'objectiu d'aquest espai de reflexió de les esquerres del país, que celebra el seu 20è aniversari. "Ens hem inspirat en el llibre Ideas para postergar el fin del mundo, però nosaltres volem veure-ho amb més optimisme", explica João França, rector de la UPEC. Aquest acte anual va recuperar l'any passat l'assistència post-Covid, xifrant aproximadament uns 1.120 persones.

Les jornades se celebraran els dies 3, 4 i 5 de juliol a la seu de la UGT a Barcelona i comptaran amb una desena de conferències i debats, a més de la inauguració a càrrec de Javier Pacheco i Camil Ros, secretaris generals de CCOO i UGT respectivament. Entre els temes principals hi haurà el paper de les esquerres davant la seguretat i els discursos d'inseguretat -moderada pel redactor de dades de Nació, Roger Tugas-, el lawfare i la màquina del fang, o el paper de la intel·ligència artificial a les nostres vides.

Més enllà d'aquests col·loquis entre experts de renom i de diferents sectors, el divendres a primera hora se celebrarà un debat polític de gran interès en plenes negociacions per a la investidura. Alguns dels actors implicats en les converses com són Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona i viceprimera secretària del PSC; Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC; Candela López, coordinadora nacional de Catalunya en Comú i diputada; i Laure Vega, diputada de la CUP, dialogaran sobre els resultats del 15-M, la Catalunya postprocés o la rearticulació de les esquerres davant la crescuda de la dreta i de l'extrema dreta.

Les jornades també reconeixen anualment una persona i una entitat pel seu paper en la societat. En aquesta edició és el músic i guitarrista xilè Eulogio Dávalos Llanos, en reconeixement de la seva tasca d'impulsar del Centre Salvador Allende; i l'Associació Catalana de Jueus i Palestins (Junts), amb simbologia en un moment de màxima tensió militar i de crisi humanitària a la Franja de Gaza. En aquest enllaç pots consultar el programa sencer.

Per altra banda, els organitzadors del projecte d'universitat popular han encetat un projecte de rejoveniment en els últims anys, enfocant-se cap a un públic que habitualment es diu que està poc mobilitzat i organitzat. Per això, estan impulsant la seva presència a les xarxes socials, especialment a TikTok, una aplicació que últimament també ha adquirit un caràcter polític. En aquest sentit, també fan referència al fet que l'any passat van aconseguir més de 20.000 visites sobre les conferències, doblant xifres respecte al 2022 i triplicant-les respecte al 2021.