El Parlament ja ha constituït les comissions d'aquesta legislatura. En total, fins ara, n'hi ha 27, de les quals set estan presidides pel PSC; set per Junts; quatre per ERC, tres pel PP; dues pels comuns i dues per Vox. Com és que l'extrema dreta presideix dues comissions al Parlament? Ha fallat el cordó sanitari pactat entre els grups? El cert és que hi obliga el reglament del Parlament, que estableix que cal respectar la proporcionalitat que hi ha a l'hemicicle.
En concret, el reglament -article 49.2- diu que les presidències de les comissions s'han de distribuir proporcionalment per part de la mesa del Parlament i d'acord amb la junta de portaveus. Els presidents han de ser ratificats per les comissions respectives. D'acord amb això, a Vox li correspon la presidència de dues comissions. Si no les vol presidir, podria renunciar-hi.
Quines estaran en mans de l'extrema dreta? Es tracta de la comissió de Peticions, fins ara presidida per Junts, i la de Consolidació de Textos Normatius, ara presidida pel PSC. Són dues comissions amb poca activitat i poca rellevància pública. És la manera que han trobat els grups, tot respectant el reglament del Parlament, per enviar Vox a uns espais de poca transcendència política i mediàtica.
Fonts del PSC detallen que la iniciativa del repartiment de les presidències ha sorgit dels tres principals grups parlamentaris, i que ni a la mesa ni a la junta de portaveus s'hi va oposar ningú. Des de Junts assenyalen que ells van definir les seves preferències, mentre des d'ERC ho emmarquen en el pacte antifeixista. En el cas de les vicepresidències i secretaries de les meses de comissions, en què no cal respectar la proporcionalitat, els ultres no hi han tingut accés gràcies al cordó sanitari entre els principals partits.
La passada legislatura ja va passar el mateix. Per evitar desobeir el reglament, la majoria del Parlament va arraconar Vox en dues comissions menors, sense cap pes polític i pràcticament irrellevants pel seu marcat caràcter tècnic. Vox hi va renunciar i va qualificar la maniobra d"''insult" als seus votants.
La comissió de peticions s'encarrega de tramitar les peticions que fan els ciutadans al Parlament en exercici del seu dret de participació individual o col·lectiu. La de consolidació de textos normatius s'encarrega, juntament amb els serveis jurídics i l'assessorament lingüístic, de tramitar i elaborar textos consolidats de lleis.