Xavier García Albiol, absolt pel cas de les antenes

L'Audiència de Barcelona considera que no hi ha delicte, malgrat que la fiscalia demanava dos anys i deu mesos de presó per a l'alcalde de Badalona

Xavier García Albiol, en una imatge d'arxiu al ple de Badalona
Xavier García Albiol, en una imatge d'arxiu al ple de Badalona | Ricard Novella
Redacció
17 de gener de 2025, 10:15
Actualitzat: 11:00h

L'Audiència de Barcelona ha absolt l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i tres exalts càrrecs en el conegut com a "cas de les antenes". El tribunal va jutjar al desembre per prevaricació a Albiol i tres excàrrecs més per unes antenes de Movistar i Vodafone que van funcionar del 2012 al 2018 sense permís en un solar de la comissaria de la Policia Local.

El tribunal els ha absolt a tots en considerar que no van tenir coneixement de les irregularitats o no eren competents per resoldre-les tot i intentar-ho. La fiscalia demanava dos anys i deu mesos de presó per a Albiol, l'exgerent de l'empresa municipal Engestur Tomás Vizcaíno, i l'exdirector d'Urbanisme Xavier Salvà, a més de deu anys d'inhabilitació i 9.000 euros de multa.

A Josep Duran, excap del servei de llicències i activitats, li demanava un any i mig de presó. El ministeri públic també demanava que les dues companyies telefòniques paguin prop de 17.448 euros a l'Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, segons càlculs de l'Oficina Antifrau. A Vodafone, a més, li reclamava que torni els 8.300 euros d'electricitat consumida per haver-se endollat a la xarxa elèctrica de la comissaria quan va instal·lar l'antena.

Els acusats i els seus advocats han comparegut a la sala de vistes de la secció cinquena de l’Audiència, on el lletrat de l’administració de justícia els ha donat en paper la sentència absolutòria. Des de fora de la sala s’han pogut sentir els aplaudiments dels implicats quan han conegut l’absolució. En sortir s’han abraçat i felicitat amb els acompanyants que els han volgut donar suport. Albiol ha comentat al seu entorn que la qüestió s’havia “manipulat”, però té previst fer declaracions públiques al consistori.

En la penúltima sessió del judici, la Fiscalia de Medi Ambient ja va retirar l’acusació contra els exregidors de Badalona Miguel Jurado (PP) i Oriol Lladó (ERC). Com que no hi ha més acusacions, tots dos van quedar automàticament absolts. En el cas de Jurado, que actualment és regidor del PP a Santa Coloma de Gramenet i en l’època dels fets era regidor de Seguretat de Badalona, la petició de condemna era d'un any d'inhabilitació. Per a Lladó, la fiscalia demanava un any i mig de presó, inhabilitació durant deu anys i 8.100 euros de multa. Les defenses demanaven l'absolució al·legant que com a màxim es va produir una falta administrativa.

Segons el tribunal, queda demostrat que les antenes es van instal·lar de forma provisional i per tràmit d’urgència al Turó d’en Caritg, que es van legalitzar les seves emissions a través del Ministeri d’Economia, però mai es van obtenir permís municipal ni van pagar cap taxa. Les queixes dels sindicats policials per les possibles radiacions excessives de les antenes no van arribar a Albiol, sinó que només van escalar fins a Jurado i algun altre departament municipal. Malgrat que la instal·lació s’havia fet de forma urgent i provisional, el tribunal considera demostrat que es van fer diverses gestions per signar un conveni entre el consistori i les companyies telefòniques, però l’alcalde no estava al corrent de la possible irregularitat.

D’altra banda, la sentència diu que en una data “no determinada”, l’antena de Vodafone va passar de ser alimentada per un grup electrogen a connectar-se al subministrament elèctric de la comissaria. El canvi de govern municipal el juny del 2015 del PP a una coalició d’esquerres va canviar els interlocutors i va dificultar altre cop les gestions. Davant de les dificultats per legalitzar la situació, va desconnectar l’antena el març del 2018 i la va retirar al juliol següent, mentre que Movistar la va retirar el gener del 2019.

L’escrit del tribunal explica que entre el 2008 i el 2009 s’havien fet tràmits municipals per legalitzar la possible instal·lació d’antenes de telefonia al Turó d’en Caritg. La sentència també diu que Salvà, responsable d’Urbanisme, tampoc era el responsable de legalitzar les antenes, ja que ho havia de fer el departament de Patrimoni. En un sentit similar es pronuncia sobre Vizcaíno i Duran, que no eren competents per autoritzar les antenes i justament van intentar que es regularitzés la situació.

Durant la seva declaració, Albiol va assegurar que no sabia que s'havien instal·lat dues antenes de telefonia mòbil de forma irregular a les dependències de la Policia Local fins sis anys després, quan la premsa se'n va fer ressò. Durant el seu testimoni, va insistir en més d'una ocasió que ell no controlava el dia a dia de les diferents empreses municipals i entitats que presidia, com ara Engestur. Va assegurar també que si hagués tingut coneixement d'alguna irregularitat hauria actuat.