17
de juny
de
2009
Quan manquen menys de quinze dies per l'apagada analògica, o el que és el mateix, que l'única manera de veure la 'tele' sigui mitjançant la televisió digital terrestre (TDT), l'alarma entre els alcaldes de la comarca va en augment. La gran majoria desconeixen la cobertura de la nova tecnologia als seus municipis i preveuen un allau d'incidències i queixes. L'alcalde de Llanars, Esteve Costa, es va mostrar molt crític tant amb la secretaria de Telecomunicacions com amb el Ministeri d'Indústria i va proposar suspendre l'apagada.
Mesos de queixes sense respostes
L'alcalde de Llanars va 'explotar' en el Consell d'Alcaldes celebrat dimarts a Campdevànol. 'Ningú ens ha vingut a veure per explicar-nos el desplegament de la TDT i portem mesos intentant comunicar sense èxit les incidències a la secretaria de Telecomunicacions'. Així mateix va advertir que al seu poble 'hi hauria problemes' i que estava convençut que no seria un cas aïllat.
Els problemes a Llanars es concentren a les masies del poble. 'Fa anys l'Ajuntament va habilitar una antena perquè poguessin veure la televisió i ara no hi hagut manera que Telecomunicacions ho hagi resolt' va afirmar. 'Explica-li a un ciutadà que podia veure la “tele” en blanc i negre que en ple segle XXI es quedi sense aquest servei' afegia el batlle llanarenc. Fins i tot advertia d'una possible nova 'esquellada' tal i com havia succeït amb el presumpte cas de mobbing rural.
Molts altres alcaldes van advertir de problemes: 'a Sant Pau la senyal no és gens regular' va afirmar Joan Solà; 'a Gombrèn la torre no estarà acabada' recordava Eudald Picas; 'no serem a temps de modificar l'antena del Serradell i construir-ne una de nova' explicava l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué.
Més enllà de les incerteses -l'alcaldessa de Campdevànol va demanar disposar d'un mapa de 'zones fosques' per poder atendre als ciutadans i discriminar els possibles casos de mala adaptació dels aparells- la majoria tenen bastant clar que l'endemà de l'apagada hi haurà moltes queixes. L'alcaldessa de Ripoll va albirar una cua de ciutadans a davant de l'Ajuntament i el de Sant Joan va proposar, mig en broma, crear una oficina d'atenció a la plaça Major.
'Hem d'estar tranquils'
El conseller comarcal de Noves Tecnologies, Roger Peñarroya, va intentar tranquil·litzar els alcaldes recordant el compromís de la secretaria de Telecomunicacions d'assegurar la cobertura de TDT a totes les llars que fins ara rebien la televisió analògica. Així mateix va explicar que les antenes pendents -per exemple les de Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses- havien de servir per 'millorar la cobertura'.
L'alcalde de Llanars va respondre que no compartia aquesta visió optimista. 'Poso molt en dubte la capacitat de resposta i l'eficiència de la secretaria de Telecomunicacions' va advertir. A més, va explicar que el poble es va quedar sense la visita de la camioneta informativa mòbil del Ministeri espanyol d'Indústria tot i que tenien la plaça reservada. 'Ens van dir que no havien pogut arribar per les obres de la C-17!'. A Sant Pau de Segúries també va passar.
El president del Consell Comarcal, Enric Pérez, es va comprometre a demanar tant els estudis de cobertura com un protocol per atendre i enviar les incidències a la secretaria. La majoria d'alcaldes afectats van mostrar en finalitzar l'acte el seu escepticisme per aquestes 'solucions'.