Jan Torrella i Laia Montoya han estat els guanyadors de l’Olla de Núria en una cursa molt competida, amb fred i vent a les cotes més altes. Torrella ha travessat la línia de meta, situada a l’esplanada del Santuari de Núria, amb un temps final de 2 hores, 26 minuts i 35 segons. Montoya, que treballa al funicular de Montserrat, ha finalitzat en primera posició després de completar el recorregut amb un registre de 3 hores, 12 minuts i 12 segons.
Els corredors Iu Net i Lluís Puigvert han arribat en segona i tercera posició respectivament, completant el podi en categoria masculina, després d’una bonica lluita esportiva amb Torrella. La Núria Llansó ha estat la segona classificada femenina, a 7 minuts de diferència respecte Montoya, mentre que la Martina Gonfaus ha pujat al tercer calaix del podi.
Després d'endur-se la victòria en la categoria masculina, Jan Torrela ha assenyalat que “hi ha moltes hores de sacrifici, estic molt content i és com una victòria per a tots tres”, referint-se a Iu Net i Lluís Puigvert, segon i tercer classificat amb qui ha competit durant tota la cursa.
Per la seva banda, Laia Montoya ha afirmat que ha tingut “millors sensacions del que em pensava he fet una bona gestió de cursa, potser pel que fa a l’alimentació no ho he fet del tot bé i ara estic força cansada, però a la següent ho farem millor”.
La cursa ha comptat amb la presència de gairebé mil participants entre l’Olla Clàssica, la Júnior i les curses Olletes pels més petits. Tots els corredors d’aquesta emblemàtica cursa de muntanya, organitzada per la Unió Excursionista de Vic, i que forma part del circuit de les Golden Trail National Series Espanya & Portugal, han gaudit d’una jornada d’esport i muntanya en un entorn natural majestuós com és la Vall de Núria.
El codirector de l’Olla de Núria, Jordi Godayol, ha fet una valoració molt positiva d’aquesta 17a edició, apuntant que “després del canvi de recorregut que hem hagut de fer, per les restriccions de pas entre el Pic de Finestrelles i el Pic d'Eina, podem dir que el resultat final és molt satisfactori”.
Estrena del nou recorregut
La principal novetat que s’han trobat enguany tots els participants a l’Olla de Núria és el canvi de recorregut respecte del tradicional, perquè l’organització es va veure obligada a modificar-lo després que la Reserva Natural d'Eina comuniqués que no es podia passar pel tram entre el Pic de Finestrelles i el Pic d'Eina. Amb aquest canvi el recorregut final de la Clàssica ha augmentat en 3 quilòmetres i 200 metres de desnivell positiu, amb una distància total de 24 quilòmetres amb 2.130 metres de desnivell positiu.
Segell de sostenibilitat
L'Olla de Núria ha sigut seleccionada per la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya), juntament amb 17 curses més, per a ser homologades com a cursa sostenible per aquest organisme federatiu i pel Departament d'Acció Climàtica.
A més a més, juntament amb Vall de Núria i Ferrocarrils de la Generalitat, s'està treballant amb Trueworld per conèixer l'impacte real d'organització, infraestructures i participants/acompanyants que es genera a l'espai. Aquest estudi s’ha fet a tots els proveïdors, voluntaris i participants per saber quina petjada de carboni s'està generant en l'esdeveniment i així saber cap on s'ha de treballar de cara a futures edicions.