
Dolors Torner, campdevanolenca de 52 anys, fa dotze anys que està vinculada al pessebre vivent, una de les activitats més importants del Nadal al municipi. Fa 14 anys van començar amb un naixement i pràcticament ningú el visitava, progressivament les escenes s'han ampliat fins a les 13 actuals i el nombre de visitants ha arribat als 1.800. Pel pessebre d'enguany, que es representarà com sempre als horts de la parròquia després de la Missa del Gall i a la tarda de Nadal, anuncia una sorpresa en forma de projecció a la paret lateral de l'església.
Com va sorgir la idea de fer el pessebre vivent?
La principal finalitat del pessebre vivent és que els nens que fan catequesi gaudeixin del Nadal. Aquesta és l’única intenció que té.
Qui ho organitza?
Ho organitza la catequesi des de l’any 1996. El primer pessebre que es va fer només tenia una escena: el naixement. Cada any s’ha innovat i s’han ampliat les escenes.
Tots els actors del pessebre són nens o persones joves?
Sí. Els personatges més grans com Sant Josep o la verge Maria els fan els adolescents. Els altres, els nens més petits. Cal recordar que tots els actors són muts i només han de representar l’escena que els hi toqui. Crec que introduir un diàleg és massa complicat perquè fins a última hora no sabem quants nens vindran. Per exemple, l’any passat van venir 20 nens el dia 24 i 52, el dia 25. Només hi ha un personatge que és fals: el nen Jesús, que és de guix, ja que un nadó es moriria de fred.
Tot i així, la gent que s’encarrega del muntatge són adults.
Sí. Tenim muntadors que ens ajuden a muntar les barraques, a fer el foc i tenim electricistes per instal·lar les llums del pessebre. En total són quatre muntadors, dos electricistes i algunes persones que el dia 24 i 25 vénen a ajudar-nos.
Quins dies es pot veure el pessebre vivent?
El dia 24 de desembre es pot veure després de la missa del gall. És a dir, a partir de les 11 de la nit està en funcionament durant tres quarts d’hora. A aquesta hora vénen els adolescents que han estat a la parròquia fent la confirmació per raons d’horari, ja que els nens més petits a aquesta hora ja són a dormir. També es fa el dia 25 a partir de les 7 de la tarda en què vénen els nens de catequesi més joves i la representació dura una hora i mitja aproximadament.
Quantes escenes té el pessebre vivent?
El pessebre vivent té 13 escenes. Com a novetats hi ha la parada en què es venen sabons i el sabater. Després com a escenes consolidades hi ha els fusters, el matalassers, els pastors, la parada de l’engrunador de blat de moro, la dona que renta roba, el naixement, l’anunciació, els reis, la parada dels fruiters, el forn de pa i la persona que fa cabassos.
Quan fa que munteu el decorat del pessebre vivent?
El preparem des del pont de la Puríssima. Els muntadors hi solen anar cada dia des de les 10 del matí fins la 1 del migdia. Aquest cap de setmana hi han anat els electricistes. Els objectes de valor els portem el dia 24 al matí per evitar robatoris.
També hi ha animals?
Sí, fa dos anys que vam decidir que el pessebre havia de donar un tomb i vam introduir els animals. Aquest any portarem gallines, ànecs, xais, cabres i vaques. Traurem els burros, perquè se’n va morir un i sinó anaven els dos junts no els podíem portar. També se’ns va morir una oca molt grossa que portava el mossèn. He de dir que els animals estan totalment estacats per evitar incidents.
Com feu la vestimenta?
Bé, ho comprem tot i tenim uns 70 vestits per tots els nens. A més, els nens van ben abrigats per sota el vestit per no passar fred. També hi ha dos focs que en ajuden a escalfar l’ambient.
Com financeu les representacions?
Al començament el finançava la parròquia. Més endavant vam veure que el pessebre s’havia d’autofinançar i fa uns anys que cadascun dels nens de catequesi venen deu bitllets de loteria per ajudar-nos. Cal recordar que l’entrada és gratuïta i, per tant, no rebem diners dels nostres visitants. A més, hi ha gent que ens dóna material pel pessebre. Per últim, l’ajuntament hi havia uns anys que ens donava diners, però ara ja no som una entitat de poble i no ens en dóna.
Quins valors creus que representa el pessebre vivent?
Bé, en primer lloc crec que és un esdeveniment familiar en què tota la família ve unida a veure’l. Després del recorregut, des de fa uns tres anys, donem cansalada amb un tall de pa en agraïment als nostres visitants.
Teniu molts visitants?
Els primers anys no venia pràcticament ningú. Ara fa dos anys van venir unes 1600 persones i fa un any 1800. Si vénen més persones seran ben acollides, però nosaltres farem el pessebre de totes maneres. També ens agradaria que vingués més gent del poble, ja que sobretot ve gent de fora.
Creus que té futur aquesta tradició?
Depenem dels nens (fan el pessebre i ens ajuden a penjar els cartells de publicitat) i dels col·laboradors que són voluntaris i només reben un sopar com a agraïment, sense ells no tindria futur. Però mentre hi siguin durarà molts anys.
Quan comenceu a pensar a fer el pessebre del proper any?
Durant tot l’any anem parlant entre nosaltres per decidir què ens interessa portar-hi. Si veiem alguna cosa que pugui servir-nos en una botiga ho comprem.
És una manera d’entrar a la religió participar en el pessebre vivent?
No, és una manera de viure el Nadal i prou. No és la nostra intenció inculcar la religió als nens.
Galeries de fotos
Pessebre vivent 2009 (Arnau Urgell)
Pessebre vivent 2007 (Joan Muntadas)
