El Museu del Gas inaugura la nova mostra 'Hi Jugues? Pensem en Energia'

Es tracta d'una proposta per apropar els secrets del gas i l'electricitat com a font d'energia

  • La directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de la Generalitat, Teresa Pijoan, el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, la directora del Museu del Gas, Eva Buch i el comissari de la mostra, Dani Jiménez. | -
Publicat el 17 de juny de 2015 a les 16:49
Actualitzat el 17 de juny de 2015 a les 17:07

La directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de la Generalitat, Teresa Pijoan, el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, la directora del Museu del Gas, Eva Buch i el comissari de la mostra, Dani Jiménez. Foto: Museu del Gas


El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa ha posat en marxa una nova exposició que permet descobrir els secrets del gas i de l’electricitat com a fonts d’energia a través d'espais interactius amb experiments didàctics. Es tracta de la mostra Hi Jugues? Pensem en Energia, que està formada per propostes ideades pel físic i divulgador científic Dani Jiménez, podrà visitar-se fins el proper 28 de febrer de 2016 a la instal·lació sabadellenca. 

Amb un enfocament didàctic, l’exposició permet experimentar la naturalesa, la creació i la distribució d’aquestes energies tan necessàries per a la nostra quotidianitat. Així mateix, reflexiona sobre com es creava l’energia en el passat, sense la tecnologia actual, sobre quines eines s’utilitzen actualment per a produir energia i perquè aquesta arribi a les llars, sobre quin cost econòmic té l’energia i quins hàbits d’eficiència són necessaris per a no malbaratar-la.

La nova exposició s'ha presentat aquest dimecres al Museu del Gas i l'acte ha comptat amb la presència de la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de la Generalitat de Catalunya, Teresa Pijoan, el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, la directora del Museu del Gas, Eva Buch i el comissari de la mostra, Dani Jiménez. 

Mòduls interactius

La mostra es compon de mòduls interactius per a experimentar amb l’energia, dividits en cinc seccions o temàtiques: Elèctricament sorpresos (sobre l’electricitat), Gasosament atents (sobre el gas natural), Et comuniques gràcies a l’energia (sobre el so), Energia per viure (sobre l’energia tèrmica que desprèn el cos) i El miracle de la luminescència (sobre el fenomen de la fosforescència).

Entre els experiments trobem, per exemple, una cambra fosca on els visitants poden dibuixar utilitzant la llum d’una llanterna; una càmera tèrmica on es pot veure la radiació infraroja que desprèn el cos i comprovar que som una màquina tèrmica en funcionament; un cotxe accionat amb pedals que gràcies a la tracció genera electricitat per encendre unes bombetes; o un experiment amb tubs de diferents materials, per on es deixa caure un imant de neodimi, amb l’objectiu de comprovar que en alguns cau més lentament que en altres, en funció de si el material és més o menys conductor. 

La mostra també inclou, entre altres experiments, un aquari amb dues bombetes -una d’incandescent i l’altra LED- que, quan s’encenen, permeten veure com la incandescent comença a escalfar-se perquè hi surten petites bombolles; una mànega flexible que expulsa aire, gràcies al qual es pot guiar una pilota i descobrir com viatja el gas natural des dels jaciments fins les nostres llars; un globus ple d’aire que, en submergir-se en nitrogen líquid, canvia d’estat i ocupa un volum molt menor; o un generador de Van Der Graff per veure com els electrons s’ordenen dins una pila.

Apropar la ciència als més menuts

El comissari de la mostra, Dani Jiménez, és físic i divulgador científic, especialitzat en l’ús dels experiments com a eina d’aprenentatge. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació com Televisió Espanyola, Cuatro i TV3, i és autor dels llibres: Ciència a un euro, Ciència a dos euros, i Per què alguns pebrots piquen i altres no? Actualment dirigeix l’empresa de divulgació CreaCiència, presenta i assessora el programa Dinàmiks del Club Super 3. També col·labora a Catalunya Ràdio i a la revista Muy Interesante.