
Lluís Companys Foto: Pedro Urraca/«El Temps»
El Museu d’Història acull aquesta tarda la conferència Lluís Companys o el drama de la modernitat catalana. La ponència tindrà lloc a les 19:00 hores i anirà a càrrec d’Arnau Gonzàlez i Vilalta, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i un dels màxims experts en la figura del president Companys.
La conferència s’emmarca en l’exposició Lluís Companys i Sabadell (1916-1940). 75 anys del seu afusellament, que fins al 15 de novembre es pot veure al Museu d’Història.
Arnau Gonzàlez i Vilalta (Barcelona, 1980). Llicenciat i doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual n’és actualment professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània. Ha centrat la seva trajectòria investigadora en diversos aspectes del nacionalisme català d’entreguerres i en la història política catalana dels anys 1930. Autor de desenes d’articles i d’una dotzena de llibres, entre els quals destaquen La nació imaginada (1931-1939). Els fonaments dels Països Catalans (2006), La creació del mite Companys (Base, 2009) i La Tercera Catalunya (1936-1940) (2013). Producte de les seves estades a Itàlia és remarcable l’obra Cataluña bajo vigilància. El Consulado italiano y el Fascio de Barcelona (1930-1943) (2009), que inicià una nova línia de recerques dedicades a les mirades internacionals de la Catalunya republicana i en guerra.
És director del web www.documentsforhistory.com. Juntament amb Enric Ucelay-Da Cal ja ha col·laborat prèviament en l’edició de l’obra col·lectiva Contra Companys. La frustración nacionalista ante la Revolución (2012). Recentment ha assessorat i ha participat en el programa de TV3 El viatge de Companys, dirigit pel periodista sabadellenc Antoni Tortajada i pel periodista Joan Gallifa, i està a punt de publicar un nou llibre sobre Lluís Companys, d’història gràfica, conjuntament amb la historiadora Mercè Morales (editorial Base).