Un flaix de les dades econòmiques del Vallès Occidental

Augmenten els llocs de treball al Vallès Occidental però creix la contractació temporal i prop de la meitat dels desocupats són de llarga durada

Publicat el 16 de novembre de 2015 a les 06:30
L’Observatori del Vallès Occidental ha fet públics els informes d’atur registrat del mes d’octubre i de context socioeconòmic a setembre de 2015. Les dades aportades per ambdós documents mostren com, tot el lleuger creixement de llocs de treball i que l’atur registrat es manté a nivells similars respecte els darrers mesos, la contractació creix a partir de contractes temporals i continua la cronificació de la situació d’atur en determinats col·lectius, especialment, els de llarga durada i majors de 45 anys.

Estabilitat de l’atur, però gran predomini dels aturats de llarga durada

El primer informe explica que la taxa d’atur registrada de la comarca s’ha mantingut estable durant tres mesos consecutius, situant-se en un 16,3%. Tot i el lleuger increment mensual del 0,1%, el comportament anual és positiu, amb una reducció de l’11,4%. L’atur disminueix entre les dones i augmenta entre els homes per segon mes consecutiu, però es manté una distància important de quatre punts entre ambdues taxes.

El detall de les característiques de l’atur recollit en el segon informe posa de relleu la important cronificació de la situació de desocupació: un 47,3% dels aturats registrats ho estan des de fa un any o més. S’evidencia, d’altra banda, com aquesta situació afecta especialment als majors de 45 anys, que representen més de la meitat dels aturats de llarga durada. El perfil d’aturat és de persones provinents d’ocupacions elementals (30,8%) amb estudis secundaris (73,7%) i majors de 45 anys (51,6%).

Creixent temporalitat en la contractació

Per la seva banda, les dades recollides en el segon informe posen de relleu la millora progressiva dels llocs de treball a la comarca, seguint la mateixa tendència que el conjunt de Catalunya. El creixement de l’ocupació durant aquest trimestre ve donat per l’augment dels assalariats (1,1%), que compensa la caiguda del treball autònom (-0,8%). El bon ritme de la contractació s’explica per l’augment dels contractes temporals respecte el trimestre anterior, d’un 9,0%. El pes d’aquesta modalitat contractual sobre la contractació a la comarca també ha augmentat respecte el segon trimestre, passant d’un 87,1% a un 88,0%.
 

Flaix socioeconòmic de l'Observatori