Imputen Montserrat Capdevila per falsificació documental i tràfic d'influències

També hi estan implicats diversos tècnics i alts càrrecs municipals com l'exgerent de l'Agència Tributària de Sabadell | Aquesta investigació forma part del 'cas Mercuri' | Declararan la propera setmana al Jutjat de Sabadell

Isidre Soler i Mariona Aspachs, membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, amb l'advocat Raül García Barroso
Isidre Soler i Mariona Aspachs, membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, amb l'advocat Raül García Barroso | Norma Vidal
Nació Sabadell
04 de novembre de 2015, 13:13
Actualitzat: 19:40h

La jutge que instrueix el cas Mercuri ha imputat l'exdiputada del PSC i segona tinent d'alcalde de Sabadell en l'època Bustos, Montserrat Capdevila, per un presumpte delicte de falsificació documental, tràfic d'influències i prevaricació, en una peça separada d'aquesta trama. La magistrada també ha imputat diversos tècnics i alts càrrecs de l'Ajuntament vallesà com l'antic gerent de l'Agència Tributària de Sabadell i coordinador de l'Àrea d'Economia i Serveis Centrals, Josep Abellan; l'assessor fiscal José Maria Caballero; el que era director d'Espai Públic, Xavier Izquierdo; la inspectora de la Unitat d'Inspecció Tributària, Pilar Saura, i el cap de l'Assessoria jurídica, José Teixidó. A tots ells se'ls investiga per un episodi relacionat amb la falsificació d'una factura per justificar les obres d'ampliació de la empresa Sitjas Motor SL, dutes a terme per l'oncle de l'exalcalde Manuel Bustos i encara president del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca, Melquiades Garrido. Esta previst que tots declarin la setmana vinent als jutjats de la ciutat. 

Segons l'atestat dels Mossos d'Esquadra, els fets es remunten a l'any 2009 quan l'oncle de Bustos, el constructor Melquiades Garrido, va dur a terme unes obres d'ampliació a l'empresa Sitjas Motor SL, que va passar de tenir 250 a 1.153 metres quadrats. Es dóna la circumstància que Garrido va cobrar en negre aquests treballs que en cap cas es van comunicar a l'Ajuntament o a la hisenda tributària municipal. Així, Sitjas Motor SL va seguir pagant l'IAE corresponent a 250 metres enlloc d'assumir l'increment vinculat a l'ampliació. De fet, segons ha explicat isidre Soler, membre de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, de la investigació de la policia se'n desprèn que per amagar aquesta ampliació, fins hi tot es va ocultar una porta quan l'empresa va ser sotmesa a una inspecció. 

Finalment, l'any 2011, en una inspecció de la Unitat Tributària municipal, es va detectar la irregularitat i la inspectora Pilar Saura va reclamar la liquidació complementària de l'IAE dels anys 2010 i 2011, que ascendia a un import total de 3.663 euros. Amb l'objectiu d'evitar abonar aquesta quantitat, Antoni Sitjas, propietari de Sitjas Motor S.L, va contactar amb els seu assessor personal, José Maria Caballero, i juntament amb Melquiades Garrido van decidir demanar a un constructor de Castellar del Vallès que els fes una falsa factura indicant que les obres s'havien executat l'any 2011 enlloc del 2009. 

Posteriorment l'oncle de Bustos es va posar en contacte amb l'exdiputada Montserrat Capdevila, qui llavors era segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament per poder fer arribar aquest document al funcionari o funcionaria encarregat de regularitzar l'expedient. És en aquest procés que resulten implicats Xavier Izquierdo, José Maria Caballero i finalment Josep Abellan, qui era gerent del Servei de Recaptació de Sabadell. D'aquesta forma, la inspectora d'hisenda local Pilar Saura i el seu cap, Josep Teixidó, van acaabar regularitzant el deute i l'any de tributació malgrat els dubtes. 

Per tot plegat els Mossos d'Esquadra han considerat que aquestes persones estan relacionades amb els fets delictius de falsificació documental, prevaricació, i tràfic d'influències. La magistrada responsable del cas Mercuri els ha cridat a declarar en qualitat d'imputats en aquesta peça 21 els propers 11 i 12 de novembre a Sabadell. També està previst que compareguin tres persones més relacionades amb Sitjas Motor S.L en qualitat de testimonis. Quan acabi la fase d'instrucció d'aquesta peça es dictarà data de judici oral. 

Els membres de la Plataforma han recordat que inicialment la jutge ja havia imputat per aquesta peça a Melquíades Garrido, Antonio Sitjas i José Adrobau, el constructor que presumptament va fer la factura falsa.

Imputats tots els caps d'àrea de l'època Bustos

La imputació de l'antic cap d'àrea d'economia, qui encara treballa a l'Ajuntament de Sabadell, se suma a la del cap de la policia municipal, el d'urbanisme, el de l'àrea jurídica i el d'espai públic. "No es tracta d'una peça menor, ja que condensa el que hi ha darrera del cas Mercuri i la trama mafiosa impulsada per Manuel Bustos", ha assegurat Isidre Soler. En aquest sentit ha afegit que les persones imputades són "alts càrrecs de l'antic govern que se suposa que havien de vetllar perquè tant el diner públic com els procediments administratius es fessin de la forma adequada sense corrupció", comenta. 

Per la seva banda, l'advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl García Barroso ha destacat la gravetat dels fets i ha posat de manifest el pes que tenia l'entorn de Bustos en els càrrecs polítics i tècnics de l'Ajuntament. A més, ha demanat a l'actual govern que obri expedients als tècnics municipals que encara conserven algun càrrec a l'Ajuntament i dugui a terme les accions que correspongui. 

El 'cas Mercuri' en l'actualitat

García Barroso, ha explicat que el cas Mercuri segueix el seu curs. Ha recordat que ja va celebrar-se el judici de la peça número 5, la de Montcada i Reixac i que es va dictar una sentència que implicava multes i presó per a Manuel i Paco Bustos, i per a l'exsecretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández. Alhora es demanava la inhabilitació de l'exalcaldessa de Montcada, María Elena Pérez. Els acusats l'han recorregut. 

Així mateix ha apuntat que hi ha algunes peces que es troben en una fase "molt avançada de la instrucció" com la 6, corresponent als terrenys de Can Xupa, o la 30, relacionada amb la supressió de multes de trànsit. La previsió és que en breu es fixi la data pel judici oral. 

Per altra banda, s'han arxivat algunes peces com la 8, que feia referència a una contractació irregular d'una empleada a l'empresa encarregada del servei de neteja viària Smatsa i que la jutge ha decidit incloure en la investigació d'una altra peça, la 28, que també té relació amb aquesta companyia."És un procediment lent i els Mossos d'Esquadra van fent la seva feina", ha explicat García Barroso que confia que properament hi hagi novetats al respecte.