​Torreferrussa aconsegueix salvar la meitat dels animals en perill que arriben a la instal·lació

El 90% dels exemplars que el Centre de Recuperació de Fauna vallesà atén durant els mesos d'estiu són pollets orfes que han caigut del niu o que s'han perdut

Publicat el 03 d’agost de 2018 a les 09:00
El 50% dels animals salvatges en situació de risc que arriben al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda, aconsegueix sobreviure. Així ho ha explicat el veterinari de la instal·lació, Rafael Moreno, que també ha assenyalat que com cada estiu la desena de professionals d'aquest centre treballa frenèticament per atendre l'elevada quantitat de pollets orfes que arriben procedents de tota l'Àrea Metropolitana.

Aquests cadells representen el 90% dels animals que l'equip de Torreferrussa atén en aquestes dates. D'aquests, gran part són falciots, l'animal estrella dels mesos de juny i juliol, del qual se'n reben una trentena cada dia i un total de 2.000 anuals. "Els rehidratem, els proporcionem fluids i vitamines i en alguns cassos els subministrem antibiòtics", comenta Moreno que revela que la part més complexa és l'alimentació perquè "són cadells que no saben menjar sols i cal acompanyar-los en aquesta criança per poder-los reintroduir al medi natural". L'any passat Torreferrussa va atendre 10.536 animals.

Torreferussa és una segona oportunitat pels animals salvatges que es troben malalts o ferits. La instal·lació ubicada a Santa Perpètua de Mogoda aconsegueix salvar el 50% dels exemplars que rep al llarg de l'any. La xifra s'enfila fins el 70% en el cas dels pollets i fins el 90% en els rapinyaires. "Presenten fractures, cops, politraumatismes o infecions naturals", comenta Rafael Moreno, veterinari de la instal·lació que explica que l'equip de Torreferrussa els proporciona les cures necessàries perquè es puguin recuperar i reintroduir a la natura.
 

Un treballador de Torreferrussa amb un pollet de xot. Foto: ACN


"El més freqüent són traumatismes relacionats amb l'activitat humana de forma directa o indirecta", comenta el veterinari que explica que poden ser casos de col·lisions amb edificis, torres d'alta tensió, exemplars que s'electrocuten, rapinyaires que els ciutadans cacen, animals que són enverinats o malalties naturals. 

"Torreferrussa és un centre d'hospitalització", explica Moreno que assegura que tots els éssers vius són examinats i indexats per poder-ne fer un seguiment personalitzat. "El que fem quan arriben és mirar si tenen indicis de patir alguna malaltia o si necessiten alguna intervenció quirúrgica", comenta el metge que afegeix que els proporcionen fluids per hidratar-los, vitamines i en els cassos en què és necessari també antibiòtics. 

El veterinari explica que al voltant de la meitat d'animals que cada any arriben a Torreferrussa són pollets que han caigut del niu o que han fet "una primera excursió i algun ciutadà en trobar-los ha cregut que s'havien perdut li els ha portat". La recepció d'aquesta tipologia d'exemplars es dispara durant la primavera i especialment a l'estiu, quan és època de criança i en menys de quatre mesos la instal·lació ha de donar atenció a prop de 4.000 pollets de diverses espècies.

"Des del mes de juny i durant el més de juliol l'animal estrella és el falciot", assegura Moreno que explica que en aquest període cada dia reben una trentena de pollets d'aquesta espècie. "Cada any poden entrar a Torreferrussa uns 1.500 o 2.000 exemplars d'aquest ocell", explica. 

En aquesta línia assenyala que la part més complexa és l'alimentació, ja que reben més de 300 espècies diferents i cal alimentar-les d'acord amb les necessitats de cada animal. "Aquest procés suposa que cada dues hores podem donar de menjar a prop de 400 animals que tenim hospitalitzats", comenta. Per poder atendre tota aquesta demanda, durant els mesos d'estiu els dos veterinaris i els set cuidadors de Torreferrussa compten amb un petit reforç a la plantilla. Amb tot, Moreno comenta que la feina que els estudiants de pràctiques i els voluntaris duen a terme és essencial perquè molts d'aquests pollets puguin sobreviure. 

Xifres rècord

Durant el 2017, els quatre Centres de Fauna de la Generalitat van atendre més de 14.800 animals, un 16% més que l'any anterior i la xifra més elevada de la seva història. Segons dades de la darrera Memòria de Centres de Fauna, el 81% dels ingressos han estat d'ocells, majoritàriament per caigudes de niu, seguits pels rèptils (10%), mamífers (8%), i peixos i amfibis (1%). Dels quatre centres que acullen animals malferits, el de Torreferrussa va ser el que més exemplars va atendre, un total de 10.536.

"Estem a l'Àrea Metropolitana i és normal que rebem més animals perquè es tracta d'una zona més poblada", considera el veterinari d'aquesta instal·lació que es mostra convençut que "la ciutadania cada cop és més sensible i està més conscienciada". Alhora afegeix que s'ha fet una tasca de difusió per donar a conèixer aquesta tipologia de centres molt important. "La gent ha de saber que aquest servei existeix i que és gratuït", afirma Moreno que recorda que molts dels animals són fauna protegida i no poden tenir-se a casa i que en la majoria de cassos necessiten atenció per part de professionals especialitzats.