Una conferència desvetlla els secrets de la mostra «Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat»

Serà a càrrec del pare Pius-Ramon Tragan, monjo de l'Abadia de Montserrat i director de l'Scriptorium Biblicum et Orientale i Salvador Soley, teòric tèxtil per l'Escola Industrial d'Arts i Oficis de Sabadell

Redacció
22 de setembre de 2016, 13:00
El pare Pius-Ramon Tragan, monjo de l'Abadia de Montserrat i director de l'Scriptorium Biblicum et Orientale i Salvador Soley, teòric tèxtil per l'Escola Industrial d'Arts i Oficis de Sabadell ofereixen aquest dijous una conferència sobre la mostra Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat. La cita és a les 19:00 hores a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell. 

Els dos conferenciants, com a experts en la matèria i molt involucrats en el procés de recollida i anàlisi dels teixits coptes que conformen aquesta mostra, faran una anàlisi de l’origen de la col·lecció de l’Abadia de Montserrat, del seu significat així com del procés de restauració que s’ha seguit.

El pare Pius, com a responsable de la col·lecció de papirs i teixits coptes llegada pel doctor Roca i Puig, posarà llum sobre la procedència de les peces i aprofundirà en les motivacions, l’objecte d’estudi, les dificultats, els èxits i les troballes dels viatges a Egipte del doctor, a meitat de segle XX. 

També oferirà una visió del valor que tenen les peces conservades, en diversos àmbits d’estudi tant de la historiografia com de l’antropologia social i cultural. D’una banda per tot allò que ens poden ajudar a conèixer i entendre sobre els processos de producció i d’organització econòmica dels períodes de cada peça. De l’altra,  perquè la basta iconografia que trobem brodada en els més de 200 fragments de teles de la col·lecció, suposen una amplíssima mostra, de gran valor, sobre l’espai simbòlic de la societat que els va produir i sobre els diversos processos d’aculturació que aquesta va patir. A partir de les successions en el domini polític que altres pobles exerciren sobre Egipte, al llarg dels segles representats en el conjunt de teles.

Per la seva banda, Salvador Soley, ampliarà els detalls sobre el treball efectuat d’anàlisi i restauració, no només de les peces exposades, sinó de tota la col·lecció Roca i Puig. Aquest procés s'ha dut a terme en els darrers cinc anys, sota la direcció d’Elvira D’Amicone, directora del Museu Egipci de Torí.

La col·laboració d’en Salvador Soley es va centrar en l’anàlisi material de les fibres i l’anàlisi dels tractaments i manipulacions efectuades sobre aquestes en els processos de producció dels vestits dels que en formaven part els fragments rescatats. Una tasca d’anàlisi imprescindible per a les feines de restauració, però que també aporta dades importants a l’altra gran vessant de l’estudi a cura D’Amicone, situat en els plànols de la recerca històrica i antropològica.