372 joves passen pel cribratge massiu de Sant Cugat

A partir d'avui l'accés als parcs de la ciutat queden prohbits des de les 00.30 fins les 6 hores del matí

Cribratge massius als joves de Sant Cugat.
Cribratge massius als joves de Sant Cugat. | Jordi Garcia / Local Pres
15 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:16h
372 joves d'una població diana de 9.000. Aquesta és la xifra final dels santcugatencs nascuts entre els anys 1997 i el 2006 que han passat pel cribratge massiu que s'ha fet a la ciutat dimarts i dimecres amb l'objectiu de detectar casos asimptomàtics de Covid. Dimarts van passar-hi 106 i dimecres -amb la franja d'edat ampliada- 262. No obstant això, des de Salut encara no han tramès el nombre de PCR positives. 

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha dit en roda de premsa aquest dijous a la tarda que les valoracions pertoquen a l'autoritat sanitària però que estan satisfets que després de converses amb el Departament de Salut per l'increment exponencial de casos a la ciutat, "s'hagin pres mesures excepcionals per una situació excepcional". Ingla ha recordat que el passat dilluns 5 de juliol, quan la ciutat experimentava un increment sobtat dels contagis, "vam traslladar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la preocupació per l'explosió de contagis". 

Segons l'alcaldessa els motius d'aquest increment "és una suma de circumstàncies tenint en compte que afecta bàsicament a la gent jove, el col·lectiu menys vacunat i els viatges de fi de curs, les festes el relaxament de les mesures restrictives, etc". En aquest sentit, cal recordar també queuna tercera part de la població santcugatenca és menor de 30 anys. 

Per la seva banda, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha puntualitzat que hi havia diversos motius pels quals els joves no es podien fer la PCR com el fet de tenir símptomes, ser positiu o no tenir una prova negativa dels últims 10 dies. "Hi havia molts joves que no podien accedir al cribratge perquè tenien alguna d'aquestes circumstàncies". 

Actualment a la ciutat la mitjana d'edat de les PCR positives és de 27 anys i en l'última setmana s'han detectat 438 casos positius en població d'entre 10 i 29 anys. "Esperem que els pròxims dies frenin les PCR als CAP", ha afegit la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. És per això que el tinent d'alcaldia de Seguretat, Pere Soler, ha apel·lat a la responsabilitat individual per frenar l'onada de contagis. 

Sant Cugat tanca els parcs durant la nit
A l'espera de l'aplicació efectiva del toc de queda a Sant Cugat, el govern local ja fa dies que ha pres la decisió de restringir l'entrada als parcs durant la nit. Així doncs, a partir d'aquest dijous a les 00.30 i fins a les 6 hores diversos cartells informatius així com un reforç d'agents de Policia Local i Protecció Civil vetllaran perquè no es generin aglomeracions en aquestes zones de la ciutat.

En aquest sentit l'alcaldessa ha explicat que aquest mateix dijous s'ha fet una reunió del Comitè d'Emergències Municipal (CECOPAL) on s'ha acordat més presència de Mossos d'Esquadra i una coordinació entre els diferents agents de seguretat durant les nits. 
 

Roda de premsa de valoració situació Covid-19 a Sant Cugat. Foto: Anna Mira


"Fem una valoració positiva del toc de queda perquè era difícil tancar els parcs", ha dit Ingla, que dimarts mateix va rebre la trucada del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, "per saber com ho veiem". Pel que fa a la necessitat que la justícia avali la restricció de mobilitat durant la nit, Ingla ha asseverat que "ens aniria molt bé que sigués una decisió ràpida perquè demà comença el cap de setmana". 

També ha recordat que es van suspendre alguns actes de la Festa Major de Mira-sol, algunes activitats del programa cultural de l'Ajuntament així com l'ajornament de la Festa Major de la Floresta. Igualment s'ha incrementat la presència policial i d'agents de civisme a la ciutat. L'objectiu, ha dit, és "posar fre a una onada que està absolutament descontrolada".