El Celler Modernista bufa 100 anys abraçant la tradició vinícola local

El mític edifici cooperatiu de Sant Cugat acollirà diverses activitats fins a finals d'any en commemoració del seu centenari

Publicat el 01 d’octubre de 2021 a les 18:07
Actualitzat el 01 d’octubre de 2021 a les 18:11

El Celler Cooperatiu celebra enguany el seu primer centenari. L'edifici, dissenyat per Cèsar Martinell, va ser durant molts anys l'epicentre de la vida social i econòmica santcugatenca. Símbol inequívoc del seu passat agrícola, els Museus de Sant Cugat han preparat una àmplia i variada programació -del 7 d'octubre al 20 de desembre- al voltant de la vinya i el vi per celebrar aquest aniversari tan especial. 

[noticia]5638[/noticia]
En aquest sentit, la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha reivindicat el llegat de la ciutat i de la necessitat de fer difusió del patrimoni local tant material com l'immaterial, "que és més fràgil". "Les jornades de Patrimoni Viu ens transportaran a una altra època per descobrir i entendre els nostres orígens", ha afegit la republicana.

El programa donarà el tret de sortida amb la inauguració de la 13a edició de Patrimoni Viu que celebrarà "Celler Cooperatiu. 100 anys", els pròxims dies 8, 9 i 10 d'octubre. Unes jornades amb 22 activitats per a tota la família entre espectacles, concerts i visites guiades que giraran entorn de l'edifici i de la tradició vinícola de la ciutat.

D'aquests, Madrona ha volgut destacar els itineraris teatralitzats "Cent anys del Celler", a càrrec de Tallers de Teatre Sílvia Servan, que tots tres dies ens faran reviure aquell Sant Cugat ple de vinyes. També els diversos tallers de creativitat, circuits creats amb botes de vi i conta-contes, per als més petits. 

Totes les activitats són gratuïtes tot i que caldrà fer una reserva prèvia de les entrades i s'haurà de complir amb totes les mesures de prevenció de la Covid-19.

[h3]El Celler Cooperatiu, 100 anys[/h3]

L’any 1921 es va fundar el sindicat de viticultors que va construir el Celler Cooperatiu, un projecte de col·laboració per sortir de la crisi que patia el sector de la vinya i el vi. Aquest projecte va permetre que la vinya continués sent el mitjà de vida de moltes famílies pageses al municipi, un poble que llavors tenia escassos 3.000 habitants.

El disseny de l’edifici es va encarregar a l’arquitecte Cèsar Martinell, tot un referent de l’època. Martinell va projectar un edifici minuciosament calculat i que combinaria perfectament la part estètica amb la funcional, per tal d’acomplir la missió que li era conferida: tot el procés de producció del vi. Així ho va fer durant dècades, amb una producció total de 66 anyades, fins que el 1987 se’n va fer l’última.