La compra de Torre Negra i el contenciós per frenar la Mirada, protagonistes del ple de Sant Cugat

La sessió plenària del mes d'octubre s'ha topat amb l'anunci de l'acceptació de la tramitació d'un contenciós-administratiu per aturar la construcció de la dotzena escola pública de la ciutat

Imatge de la sessió plenària del mes d'octubre de Sant Cugat
Imatge de la sessió plenària del mes d'octubre de Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
18 d'octubre de 2021, 19:21
Actualitzat: 19 d'octubre, 14:20h

Sant Cugat ha celebrat aquesta tarda el ple ordinari del mes d'octubre amb l'avançament per a l'adquisició de Torre Negra i els tràmits per la construcció de l'escola de la Mirada i l'aprovació del nou reglament d'estacionament com a temes protagonistes. Un ple en el qual la retirada d'una polèmica moció per part de JxSTC -en què es feia referència al fet que l'alcaldessa Mireia Ingla fos apartada de la presidència de les sessions plenàries- havia generat una forta expectativa per com esdevindria la relació entre el tripartit i l'oposició.

Durant el ple, Ingla ha volgut explicar la situació viscuda el passat cap de setmana a la discoteca Drinkking Lemon on es va produir una allau humana que va deixar, com a mínim, sis ferits. La republicana ha explicat que l'Ajuntament ha iniciat un expedient per revisar els termes de la concessió pública i comprovar que es complissin les clàusules. Per la seva banda, el cos de Mossos d'Esquadra també ha obert diligències per esbrinar possibles responsabilitats penals per part de l'empresa privada. 

Torre Negra serà pública
Recta final per la compra de Torre Negra per part de l'Ajuntament. El plenari de Sant Cugat ha aprovat el plec de clàusules administratives particulars que ha de donar llum verda a la futura adquisició de la finca i els terrenys de 88,2 hectàrees que la comprenen per un preu de 2,8 milions d'euros. El pagament, que s'efectuarà de cop, està previst que es tramiti al desembre als membres de la família Rabadà.

Malgrat tot, el tripartit encara no ha volgut desvelar quins plans té per l'espai tot i assegurar que el seu destí estarà subjecte a processos de participació ciutadana. Pel que fa a la voluntat inicial de convertir l'espai en Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) -a dia d'avui Torre Negra està només catalogat com a Bé Local d'Interès Local (BCIL)- la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha exposat que es valorarà més endavant dependent de l'ús reivindicant que, sigui com sigui, se salvaguardarà la seva protecció com a patrimoni històric de la ciutat.

La Mirada, en risc

Aquesta tarda, el ple ha continuat aprovant més tràmits perquè les obres per a la futura escola de La Mirada puguin començar al més aviat possible; en concret la seva licitació es preveu perquè tingui lloc durant el mes de desembre. Sigui com sigui, justament avui també s'ha anunciat des de les entitats ecologistes que el TSJC hauria admès a tràmit un contenciós-administratiu presentant el passat 8 de setembre per aturar el projecte de la dotzena escola pública de Sant Cugat.

Tot i això, el govern local -que remarca que a hores d'ara no han rebut cap notificació al respecte- ha continuat avançant en la seva projecció amb el suport de Cs i l'abstenció de JxSTC. Una abstenció que ha estat criticada pel tripartit i que el regidor Joan Puigdomènech ha qualificat de "coherent" defensant que la seva formació sempre ha qüestionat la ubicació escollida enmig del Bosc de Volpelleres i que ells eren partidaris de defensar amb més contundència la ubicació triada inicialment per l'anterior equip de govern que havia topat amb diverses prohibicions. 

Nou reglament per aparcar a Sant Cugat
Sant Cugat del Vallès ja té un nou reglament regulador del servei d'estacionament a la via pública de la ciutat (Valldoreix queda exclòs per tenir les seves competències pròpies en l'ordenació de trànsit). Així doncs, s'aprova el text que permet a l'Ajuntament regular sobre els usos de les vies públiques, la circulació i l'aparcament de vehicles a la ciutat. 

Aquest nou reglament té com a objectiu "materialitzar les polítiques de mobilitat  sostenible relacionades  amb  l’ocupació  de  l’espai  públic  pel  vehicle  privat". En aquest sentit, es planteja donar resposta a les línies d'actuació estratègiques basades en la participació dels  plans  de  millora  de  la  qualitat  de  l’aire  del  municipi reduint les emissions sonores i fomentant l’ús del transport públic; facilitar l’aparcament a les àrees amb alta ocupació i forta pressió forastera; reduir el trànsit d’agitació en la recerca d’aparcament i la congestió al nucli central del municipi; millorar l’aprofitament de les places assegurant altes taxes de rotació potenciant el comerç local i l'economia local; i reduir la indisciplina mitjançant una millor vigilància. 

Amb tot plegat, el nou document contempla el manteniment o ampliació de l'àrea blava (usuari paga pel temps que ocupi en una plaça amb l'objectiu de maximitzar la rotació en zones comercials i centres neuràlgics); l'àrea comercial (com la blava però més restrictiva en quant al temps d'estacionament permès); l'àrea verda (pensat per a facilitar aparcament per a residents de l'àrea i fomentar un transport més sostenible); l'àrea vermella (estacionament gratuït de temps limitat per realitzar una gestió en llocs de pública concurrència com un CAP); i les àrees de càrrega i descàrrega a diversos punts segons les necessitats del municipi. La moció ha rebut el suport de les tres formacions del govern local i de Junts per Sant Cugat; i l'abstenció dels regidors de Cs per la desestimació de l'al·legació que van presentar.

Més cooperació
El tripartit continua amb la voluntat d'arribar a l'1% del pressupost anual destinat a les polítiques de cooperació, pau i drets humans desplegades des de Sant Cugat. Inversions solidàries que van des d'ajudes a entitats i organismes internacionals arreu del planeta a projectes impulsats des de la pròpia administració pública com la cooperació tècnica als municipis de Tarija, Cotacachi i Petén, la iniciativa d'acollida de persones refugiades (Welcome Refugees), o el pla de dinamització educativa local.

Tal com ha anunciat la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, la voluntat del govern és continuar incrementant aquest percentatge. Tenint en compte que l'any 2020 era del 0,7% (amb una partida d'uns 700.000 euros i amb una execució del 94%), enguany és del 0,8% i l'any vinent està previst que pugi fins al 0,9%; es manté la voluntat d'arribar al final de mandat fins a l'anunciat 1%.

Més punts de càrrega per a vehicles elèctrics
Unanimitat per l'increment de la infraestructura pública i privada de càrrega de vehicles elèctrics a Sant Cugat mitjançant la cerca les línies de subvencions a les administracions supramunicipals pertinents. Nascuda d'una moció de Junts per Sant Cugat, la voluntat és preparar-se per una transició en la mobilitat sostenible del futur davant la compra exponencial d'aquest tipus de vehicle.

En aquesta línia, es crearà un Pla d'Electrificació de Sant Cugat perquè prioritzi accions, sota una visió a curt i llarg termini, segons els buits en la xarxa de punts de càrrega per a vehicles elèctrics basat en un desplegament ràpid i amb equitat geogràfica. De la mateixa manera, s'impulsaran "places o carrers elèctrics" amb múltiples punts de càrrega que cobreixin les diverses necessitats de la ciutat, residencial i comercial. 

Sant Cugat vs. cotorres argentines

El ple també ha aprovat una moció institucional per dur a terme totes aquelles actuacions necessàries per al control i erradicació de la cotorra argentina com a espècie invasora que amenaça a l'ecosistema autòcton aviar; més enllà de problemes negatius en la salut de les persones, soroll i insalubritat a causa dels seus excrements. 

Així doncs, s'aposta per impulsar un sistema de gestió i control de la seva població per posar fre a la seva expansió reproductiva que anirà acompanyat d'un pla de la Generalitat en la mateixa línia per contenir la proliferació d'aquesta au. 

Sant Cugat se solidaritza amb les malalties cròniques

Declaració de la Junta de Portaveus que acorda dictaminar el 26 d'octubre el Dia de les Malalties Cròniques com una jornada de conscienciació, informació i solidaritat amb les persones i famílies del municipi que en pateixen. Aquesta declaració anirà acompanyada de la difusió, informació i suport amb les polítiques municipals en la direcció de convertir Sant Cugat en una "Ciutat Saludable" que promogui el benestar quotidià i la cura de les persones. 

Rebuig a premiar a les notes més altes de la Selectivitat

El plenari no ha donat suport a la moció presentada per Cs que pretenia estipular la celebració d'un acte de reconeixement institucional a les millors notes de la Selectivitat i als millors expedients de la formació professional de la ciutat. "No hi ha hagut voluntat ni per debatre la proposta", ha lamentat el regidor Sergio Blázquez que reivindica que aquest tipus d'actes se celebren en diversos municipis com ara Sabadell. 

La resta de formacions han esgrimit que "l'esforç no és quantificable" i que les condicions socioeconòmiques de l'alumnat no són justes partint d'una inexistent "igualtat d'oportunitats". "La moció només reconeix l'esforç d'alguns i no ens ajuda a fer créixer l'esforç col·lectiu", ha desestimat la regidora d'Educació, Pilar Gorina, partidària d'"esperonar a tots els centres per igual".