L'Observatori no dona treva al tripartit: estat de ciutat i acció de govern, a mínims històrics

L'Ajuntament ha presentat els resultats extrets del 46è Observatori Sociològic de Sant Cugat

Oriol Sánchez, durant la roda de premsa de la 46a onada de l'Observatori Sociològic
Oriol Sánchez, durant la roda de premsa de la 46a onada de l'Observatori Sociològic | Aj. de Sant Cugat
09 de març de 2023, 19:24
Actualitzat: 19:47h
L'Observatori Sociològic de Sant Cugat no dona treva al tripartit. Els santcugatencs, a tres mesos de les eleccions, valoren l'acció de govern amb un 5,2 -la nota més baixa registrada de l'històric- i tornen a puntuar l'estat general de la ciutat amb un 6,6 -mantenint també la xifra més baixa del cronòleg-. Així ha quedat recollit en els resultats obtinguts de la 46a onada, elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 9 i el 23 de gener de 2023 a diversos veïns del municipi.

Segons l'informe, el 39% dels santcugatencs creuen que la ciutat ha empitjorat en el darrer any mentre que un 36,7% considera que està igual i un 22% assevera que ha millorat. En comparació amb les dades de febrer de 2022, s'observa que la població més crítica ha caigut un 2,5% que s'acaben afegint al bloc del mig. No obstant això, un 35% del veïnat confia que Sant Cugat millorarà l'any vinent mentre que tan sols un 16,4% aposta per un futur més pessimista.
 

En matèria econòmica, destaca que 1 de cada 3 llars santcugatenques assevera que té dificultats per arribar a final de mes. Malgrat tot, el 90% de la població també assegura que se sent molt o bastant satisfeta de viure a Sant Cugat puntuant la nota mitjana amb un 8 -una xifra que augmenta una dècima si s'avalua en clau de barri-.
 

Pel que fa als principals problemes detectats pels santcugatencs, continuen encapçalant el podi la mobilitat (28,7%) i la neteja de la via pública (24,8%); amb una tercera posició batallada per l'habitatge (16,4), l'asfalt (15,7%) i la seguretat (14,6%). 

Finalment, en relació amb els aspectes generals del municipi, com ja s'ha apuntat, la nota general de l'estat repeteix amb la pitjor nota de l'històric (6,6) i queda lluny de la mitjana prepandèmica (7,4). Una dada de mínims que també s'observa a l'hora de valorar l'actuació del govern d'esquerres i de l'alcaldessa Mireia Ingla amb uns respectius 5,3 i 5,2. Les dues notes més baixes de tot l'històric després d'haver surfejat el 6 en ambdós casos a principis de mandat.
 

Per altra banda, les valoracions dels portaveus dels grups municipals del plenari són: Josep Maria Vallès de Junts (5,6), Francesc Duch d'ERC (5); Marco Simarro de la CUP (4,8); Pere Soler del PSC (4,7); i Aldo Ciprian de Cs (3,2).

Estabilitat en seguretat

La ciutadania valora amb un 6,8 la seguretat a Sant Cugat, especificant amb un 7,5 si s'aborda la seguretat particular de cada domicili. Unes dades que baixen lleugerament a onades anteriors, però que es mantenen força en línia amb la resta de notes de l'evolució històrica. De totes maneres, amb una mirada transversal, també es desprèn que la percepció d'inseguretat resulta més elevada en els barris perifèrics del municipi que en el centre de la ciutat.
 
 

Lectura política

Des del govern, el regidor de Participació i Barris, Oriol Sánchez, ha admès que les dades no són bones, malgrat brandar les dificultats amb les quals s'ha topat el govern al llarg de la legislatura. Així doncs, esgrimeix que cal tenir en compte que la pandèmia, la inflació i la imprescindible redimensió dels serveis municipals per donar resposta al creixement demogràfic de la ciutat s'han erigit com a grans obstacles del mandat.

"Fem autocrítica i sabem que sempre existeix marge de millora", ha reconegut el cuparie, tot i assenyalar que quan s'analitzen les dades de manera concreta resulten força millors que quan es fan de forma general. En qualsevol cas, Sánchez ha insistit amb la importància d'aquesta eina (DOC) que agafa el pols de la ciutadania i permet definir "prioritats polítiques" per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. "L'Observatori demostra l'alarmat creixement de la precarietat, fet que ens alerta de la importància de reforçar i dotar de més recursos l'àrea de Drets Socials del consistori", ha exposat fent també esment a continuar treballant per garantir l'accés a un habitatge digne.

Pel que fa a la seguretat, el cap polític de la regidoria homònima, Francesc Carol, ha incidit en dissociar la seguretat de la sensació d'inseguretat; un sentiment subjectiu, assegura, "estretament lligat a la tolerància del soroll i a la manca d'il·luminació" en la via pública". Una reflexió que ha rematat carregant contra els grups de Whatsapp veïnals que només, afirma, "inciten a una psicosi generalitzada".

A banda, i amb la voluntat de reduir el nombre de robatoris als barris perifèrics com Valldoreix, Mira-sol, Les Planes o La Floresta, el republicà ha confirmat que durant els darrers dies s'ha posat en marxa un operatiu conjunt amb Mossos d'Esquadra que comporta l'activació d'un helicòpter de vigilància, drons i més patrullatges a peu de carrer. No obstant això, Carol insisteix que les dades en matèria de seguretat són "bones". 

 

46a Onada de l'Observatori de Sant Cugat (Gener 2023) by Sergi Baixas on Scribd