L'orgue del Monestir, a punt de sonar amb tot el seu esplendor

El pròxim dijous 17 de novembre, el bisbe de Terrassa beneirà l'instrument un cop finalitzades les tasques de restauració i renovació

Mossèn Emili Marlés amb l'organer Federico Acitores
Mossèn Emili Marlés amb l'organer Federico Acitores | Sergi Baixas
26 d'octubre de 2022, 14:41
Actualitzat: 27 d'octubre, 12:19h

Després de 110 d'anys, l'orgue del Monestir de Sant Cugat finalment sonarà aviat amb tot el seu esplendor. I és que l'instrument centenari, construït l'any 1912 per encàrrec de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià al mestre orguener Gaietà Estadella, amagava un gran secret sonor

En el seu moment, a causa de la insuficiència de fons econòmics, l'orgue es va completar parcialment deixant-lo coix, musicalment parlant. Malgrat el seu bon rendiment durant aquest temps, fins ara l'orgue només havia funcionat amb 506 tubs dels 1.014 inicialment projectats. Així doncs, molts dels tubs que s'observaven des de l'interior del temple només complien una funció estètica. Amb la restauració actual que s'ha allargat més d'un any, s'hi ha posat remei. 

A partir d'una campanya de micromecentatge i d'apadrinaments de tubs, la parròquia aconseguirà veure completada la visió original d'Estadella. Unes tasques de restauració i adequació valorades en prop de 150.000 euros que han permès doblar la quantitat de tubs funcionals i la multiplicació exponencial dels registres musicals a l'abast. Així doncs, s'amplia la "capacitat expressiva" de l'instrument i obre les portes del Monestir per acollir futurs concerts

I és que després d'un centenari d'ús constant, el massiu instrument encastat a la paret precisava d'una restauració profunda. L'estat de deteriorament era cada vegada més server i la parròquia temia que en pocs anys pogués deixar de funcionar. En aquesta línia, mossèn Marlés reivindicava la necessitat de tirar endavant aquesta restauració per deixar l'orgue en bon estat a les futures generacions. 
 

L'orguener Federico Acitores mostrant les entranyes de l'orgue del Monestir de Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


I ha estat l'orguener palencià Federico Acitores i el seu equip qui han treballat durant un any en les tasques de restauració de l'orgue renovant tota la mecànica de l'instrument i elaborant el mig miler de tubs que faltaven per completar el projecte original d'Estadella. "Ha estat més complicat del què ens pensàvem", ha afirmat Acitores exposant les dificultats a l'hora de treballar en un espai tan reduït mentre vetllaven alhora per la protecció de les pintures romàniques de l'entorn del segle XII que s'anaven descobrint durant la restauració.

"Desperta, orgue!"

El proper dijous, 17 de novembre, el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, serà l'encarregat de beneir i desmutejar el nou orgue, l'únic en tot el municipi. El ritu tindrà lloc durant la Missa de les 20 h i serà la primera vegada que es podrà escoltar la sonoritat al complet del nou instrument. 

Per altra banda, també se celebrarà un segon esdeveniment el dissabte 26 de novembre amb un concert inaugural gratuït a les 20 h del vespre a càrrec del reconegut organista Juan de la Rubia, actualment considerat el millor de Catalunya.

La ciutadania encara pot apadrinar els nous tubs de l'orgue a través d'aquest enllaç i, a canvi, s'entregarà un diploma personalitzat litografiat per l'il·lustrador santcugatenc Adolf Priante.