«No dimitiré; les acusacions són injustificades»

El president de Valldoreix, Josep Puig, assegura que a hores d'ara no tenen formalitzat cap pacte amb Cs

El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, es defensa de les acusacions de l'oposició
El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, es defensa de les acusacions de l'oposició | Sergi Baixas
14 de juliol de 2021, 17:28
Actualitzat: 15 de juliol, 9:21h

El futur polític de Valldoreix està a punt de fer un salt. Encara no sé sap del cert de quin cantó caurà, però el salt està assegurat. En els darrers mesos, les formacions d'esquerres (ERC- CUP- PSC) han posat el punt de mira sobre el president de l'EMD, Josep Puig, i fa només uns dies van exigir-li la dimissió, ja que en ser un càrrec electe no se'l pot fer fora amb mocions de censura. L'acusen de "manca d'actitud i aptitud" per exercir el càrrec i de ser el responsable de la "desafecció política" dels vilatans. 

En una entrevista amb NacióSantCugat, justament després d'una roda de premsa on el líder de Junts per Valldoreix s'espolsa les acusacions "sense fonament", parlem sobre els pactes immediats en una tensa sala plenària amb dos blocs consolidats; els reptes als quals s'enfronta la Vila per la resta del mandat; i de la relació amb el govern de Sant Cugat. 

- Deu anys al capdavant de l'EMD i primera vegada que ha de governar sense majoria absoluta. Com valora la feina feta en aquesta meitat de mandat?

- Doncs precisament perquè no tenim majoria ha estat més complex. Ens ha faltat complicitat i definir objectius comuns. On ens hem trobat més pegues era en projectes que ja venien de l’anterior legislatura, però bé, hem hagut de negociar i també hem aconseguit coses plegats. Penso que fins a dia d’avui, ha anat bé.

- Quins són els reptes més importants als quals s'enfronta Valldoreix?

- Principalment tota aquella sèrie de treballs i projectes pendents que han estat infinitament anomenats com ara la urbanització de l’avinguda Baixador, de la Colònia de Montserrat i Mas Fuster, la nova centralitat… La qüestió és que hi ha molts fronts oberts i els problemes s’han d’anar abordant un per un i no tots de cop. A més, cal recordar que la pandèmia ha marcat dues terceres parts de la legislatura. No és el mateix jutjar la feina feta en anteriors mandats amb el mateix període de temps en les quals no hi havia l’afectació de la Covid-19 que ha incidit arreu a gran escala. Hem hagut de donar suport a entitats, associacions, comerciants i casals d’avis de la Vila, el confinament i el teletreball han alentit les gestions… No es pot comparar.

- Des de l'altra bancada, asseguren que durant aquest primer tram de legislatura s'han comportat com a "oposició constructiva". Comparteix aquesta visió?

- Segur que des del seu punt de vista ho veuen així… Considero quelcom constructiu quan les coses tiren endavant, i quan no... , doncs no ho és tant. Hem hagut de negociar amb ells i també hem hagut de renunciar a coses que no ens les han aprovat i, per tant, no han prosperat. 

- El vocal de CUP, Ferran Margineda, ha reiterat la necessitat de desmantellar l'Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix  o, com a mínim l'estructura política per deixar-ne únicament una de tècnica. Que deixi de ser un obstacle a l'hora de cobrir les necessitats dels valldoreixencs... Les EMD són un model obsolet?

- Ara parlo com a president de l’Agrupació d’EMD de Catalunya. Les EMD es van constituir en el seu moment per donar resposta a aquells nuclis de població molt allunyats que necessitaven tenir una administració propera on dirigir els seus problemes i dotar de serveis al seu entorn més pròxims. La prova del seu èxit és que a aquells llocs on s’han constituït, aquestes urbanitzacions han evolucionat molt per sobre de la resta de nuclis i esdevenint, inclús, referents. 
 

Puig nega que hi hagi voluntat de boicot des del tripartit de Sant Cugat, malgrat que "a vegades ho pot semblar" Foto: Natxo EMD


Pel que fa a les paraules de Margineda, una persona de la pròpia CUP va estar parlant amb mi per explorar si era possible implementar-ne una al barri santcugatenc de la Floresta. Una proposta que al final es va descartar perquè no era viable. I ara apareix Margineda i pixa fora de test reclamant més centralitat per a Sant Cugat. O no sap el que diu o no s’entera. El que hauria de fer és deixar la seva vocalia per un altre membre del seu partit i renunciar al seu sou tenint en compte que és evident que no té gaire afecte per l'administració local ni el que representa. 

- Per primera vegada també s'ha vist que a l'Ajuntament i a l'EMD no governa el mateix color polític. Com ha viscut el canvi a l'hora de tirar endavant projectes i posar-se d'acord?

- La relació ha estat fluida però molt lenta amb perjudici de diversos de projectes com, per exemple el de l’avinguda del Baixador, on l'Ajuntament ha perdut dos anys sense cap responsabilitat imputable a l'EMD.

- Aquests entrebancs... no sé si sospita que podria atribuir-se a una mena de boicot des del tripartit de Sant Cugat?

- No. No crec que hi hagi cap boicot malgrat que amb algunes coses ho pot semblar. No voldria ser malpensat i crec que en principi hi ha una voluntat compartida de treballar junts. Jo ja entenc que ha d’haver-hi un tempo per mirar i revisar-se les coses quan arribes al poder, però en moltes ocasions s’ha avançat molt a poc a poc i en algun cas no s’ha actuat com caldria. 

- Sovint ha assenyalat que la comunicació amb la regidoria de Seguretat no és la millor...

- La relació amb Seguretat és completament arcaica. No funciona de la manera àgil que correspondria. Els temes de seguretat que afecten la Vila haurien de ser tractats com temes d’hospitals. És com si arribessis a un hospital amb la cama penjant i et diuen: “esperi, esperi; a veure el seu carnet, la seva documentació…”, i tu, mentrestant, dessagnant-te. El regidor de Seguretat Francesc Carol (ERC) em tracta com si fos un ciutadà més del barri i no com el president de Valldoreix. Abans se m’avisava amb immediatesa, ara he de ser jo qui s’ha de posar en contacte amb ells per assabentar-me de les incidències als carrers de la Vila.

- A què atribueix que en els darrers mesos s'hagi observat un canvi de to entre les intervencions del govern i l'oposició arribant a punts d'evident enfrontament verbal?

- Doncs a mesura que van passant els dies i vas tirant endavant polítiques concretes, uns ho veuen d’un color i els altres d’un altre. No pots arribar el primer dia i començar a demanar la dimissió. Però en canvi, quan portes un temps, s’arrosseguen més discrepàncies amb la persona que tens al davant o amb el teu contrincant.

- Li preocupa aquest in crescendo?

- No és satisfactori trobar-te en aquestes condicions però espero que sigui una cosa passatgera.

- En el proper ple, el seu partit (Junts per Valldoreix) presentarà una moció perquè recuperi la seva dedicació del 90% i per tant, es torni a apujar el sou després que el setembre passat l'oposició li rebaixés. Això és un cop de puny sobre la taula?

- Penso que quan se’m va reduir la dedicació l’objectiu era clarament abaixar-me el sou. Jo ja m’havia rebaixat la meva dedicació al 90% per dedicar un temps residual a la meva empresa particular i per tant, ja tenia una retribució inferior. Crec que al darrere hi havia una qüestió personal i es va actuar contra la meva persona sense tenir en compte la figura presidenciable.
 

Puig assegura que com a president de Valldoreix hi inverteix moltes més hores de les que estipula el reglament Foto: Natxo EMD


En general, aquesta situació no acostuma a passar. No s’entra en aquestes disputes de tocar els sous. És una cosa que es passa molt per sobre perquè saps que el que avui és per a tu, demà ho serà per a l’altre. Parlant clar, les esquerres no han acceptat mai que jo hagués guanyat les eleccions. Ells van posar totes les esperances en un candidat compartit i no els hi va sortir bé. Tot i això, van aconseguir aquesta majoria de vocals que ha derivat en tota aquesta sèrie d'esdeveniments. 

- Com ho farà si l'informe jurídic de la Diputació de Barcelona esgrimia que una dedicació del 90% no pot considerar-se parcial i el convidava a "adequar-la a la realitat" amb una dedicació del 25, 50 o 75%?

- L’informe diu moltes coses i després hi ha la interpretació que pugui fer-ne cadascú. I aquí és on es genera la controvèrsia. La llei també diu que aquests percentatges només s’atribueix de forma prerrogativa en municipis amb menys de 1.000 habitants i aquest no és el nostre cas. El que vam fer nosaltres va ser demanar un informe a l’ACM i, malgrat haver-hi punts on coincidia amb el de la Diputació, d’altres no. Nosaltres al que hem fet és, de la mà de l’advocada que és la secretària interventora accidental, fer-ne una nova interpretació on es respecta que pugui recuperar la meva dedicació al 90% i, en conseqüència, se m’ajustarà el sou basant-nos amb el que estipula el reglament. 

L’oposició esgrimeix que jo ara vinc a apujar-me el sou. La dedicació també, però això és secundari. El que sona són els diners. El meu antecessor cobrava 60.000 euros mentre que jo ara, passaria de la baixada dels 32.000 a 40.000 euros anuals que tenia abans. La diferència entre remuneracions continua sent abismal. Però clar, jo ara estic passant com el tio que el què vol és fotre’s la pasta, el pesetero… A què juguem? Jo inverteixo moltes més hores de les 31,5 setmanals que estipula el reglament, hores que hi dedico tant des de la Casa de la Vila com des de casa meva. 

- Per tirar-ho endavant necessitarà un vot clau, el del nou vocal de Cs. Dubto que s'hagi aventurat a llençar aquesta moció sense tenir garanties de prosperar. S'ha cuinat un pacte entre Junts i Cs per garantir l'estabilitat a Valldoreix?

- A hores d’ara no tinc assegurada la seva direcció de vot. És evident que hem parlat amb Cs, però ara per ara, no existeix cap pacte malgrat constatar que hi ha certs punts d'enteniment. 

- Fa pocs dies ERC-CUP-PSC van sol·licitar la seva dimissió per una suposada "manca d'actitud i aptitud" i per ser el responsable de la "desafecció política" dels vilatans. Què respon?

- El grau d’acceptació dels vilatans es veu clarament a les eleccions i en les tres darreres eleccions han emès un vot concret fent-me president. D’aquí a dos anys podrem veure si estan tan decebuts com diu l’oposició. I pel que fa a la falta d’aptitud no sé si s’ha de tindre algun estudi que potser no tinc perquè facin aquesta mena d’afirmacions… Per aquest motiu els demano que em concretin algun fet flagrant de mala gestió o un perjudici del tipus que sigui que hagi causat a l’administració per sol·licitar la meva dimissió.

- Per tant, no es planteja dimitir.

- No, les acusacions són injustificades, sense fonament i considero que no sóc culpable de les problemàtiques que em responsabilitzen. Per tant no, no dimitiré.

- Alerten que si no baixa de la presidència, a partir d'ara la seva oposició serà molt més "contundent i bel·ligerant"...

- Bé, doncs que facin el que hagin de fer i el que creguin, que és el que estan fent des del primer dia.